Salutare cafegiu pasionat,
Am încercat în ultimul timp câteva cafele grozave de specialitate. Revin în acest articol cu review la prima din ele, este vorba de Rwanda Muganza prăjită de Bogdan Georgescu – vice campion mondial la prăjit cafea, de la MABO Coffee roasters.
Citește în rândurile de mai jos cateva impresii, păreri și recomandări.
Rwanda Muganza – behind the label
Origine: Rwanda
Regiune: Muganza
Ferma: na.
Altitudine: 1700 m
Varietate arabica: Bourbon
Procesată: Natural
Profil prăjire: Medie deschisă, Omni roast – potrivită pentru espresso și filtru
Profil de gust (note dezvoltate): Portocale, Mure, Scorțișoară, Caise,
Perioadă recoltare: 2019
Corpolență: Ridicată
Acididate: Medie
Scor SCA: 90
Greutate: 250g
Prăjită de: MABO Coffee Roasters
Câteva cuvinte despre origine
Rwanda este binecuvântată, având condiții ideale de creștere a cafelei, care includ altitudine mare, precipitații regulate, soluri vulcanice și abundență de soiuri Bourbon. Iar regiunea Muganza nu face excepție, oferind cafea excepțional de echilibrate.
Degustare Rwanda Muganza – MABO Coffee Roasters
Profilul de prăjire al acestei Rwanda este OMNI roast – mediu deschis. Asta înseamnă că este recomandată atât pentru espresso cât și filtru. Trebuie să recunosc că de la deschiderea pungii de cafea așteptările mele pentru această cafea au fost foarte mari. Asta dacă nu erau deja foarte mari văzând scorul de 90 de puncte primit la degustarea asociației cafelei de specialitate.
Mireasma boabelor de cafea este magică, și nu poți distinge o notă de gust singulară, atât de complexă părea din stadiul de miros.
După miros, am trecut la o degustare de tip cupping. Poți face și tu asta acasă pentru a determina calitatea unei cafele. Citește cum AICI.
Prima degustare a aceste Rwanda m-a dus cu gândul la ciocolată neagră și fructe deshidratate, așa că de abia așteptam să o încerc într-o băutură cremoasă cu lapte.
Rwanda Muganza iese în evidență prin dulceața pronunțată, corpoleță ridicată, gust savuros, notele ciocolatii și aciditatea plăcută.
Pe espressor, această Rwanda este foarte bună atât în bauturile cu lapte, cât și în espresso. Fără lapte vei avea parte de un espresso corpolent, cu gust plin, note de ciocolată neagra și ușor after taste citric. În cappuccino predomină notele de nuci, nu mai este atât de aspră la gust și este suficent de intensă încât să nu se piardă gustul cafelei în combinație cu lapte.
Dar adevărata plăcere a acestei cafele mi s-a părut la prepararea la filtru. Am folosit un V60, cu o măcinătură mai fină decât de obicei (23 clicks la râșnița Comandante) , iar rezultatul a fost remarcabil.
Absolut toate notele naturale ale cafelei sunt evidente la degustare. Este o explozie de arome și gusturi, de la migdale, scorțișoară, portocale, combinate cu o dulceață naturală și gust ușor citric pe after taste.
Rețeta completă folosită este 10g cafea măcinată la setarea 23 de la Comandante, 166g apă încălzită la 90 de grade. Am turnat 30% din cantitatea de apă (aprox 50g) peste patul de cafea, și am lăsat 30 de sec. pentru o preinfuzie.
Apoi am turnat restul apei, am amestecat de câteva ori patul de cafea și am lăsat-o până când toată apa a trecut prin patul de cafea și filtru, în aproximativ 1:45 minute. Am primit in ceașcă 145g de licoare magică.
Verdictul?
Această cafea se adresează tuturor iubitorilor de cafea care preferă o cafea naturală dulce, cu o aciditate medie și care se pretează atât în băuturile de cafea cu lapte, cât și simplă său cafea la filtru sau drip.
Citeste și: La o cafea cu Bogdan Georgescu, campion național și vice-campion mondial la prăjit cafea
Aceasta a fost Rwanda, prăjită de MABO Coffee Roasters. Dacă ești interesat să încerci o cafea de specialitate proaspăt prăjită de Bogdan, verifică lista locațiilor recomandate unde poți găsi detalii legat de MABO Coffee Roasters.
Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România și în lume. Susține și tu prăjitoriile locale de cafea de specialitate.
Nu uita, dacă ti-a plăcut acest articol, apasă butonul de share :). Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.
Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.
Până data viitoare, cafele aromate își doresc!