Columbia – Înapoi la origini…de cafea

Salutare cafegiu curios,

Originea cafelei este un factor determinant în alegerea cafelei. În funcție de continent, iar apoi de țară, diferă clima, altitudinea și calitatea solului.

Iar toate aceste lucruri au un efect determinant asupra produsului final. Respectiv asupra gustului pe care tu îl poți aștepta de la acea cafea.

În Etiopia cum spuneam și în articol, diversitatea este atât de mare încât diferă de la regiune la alta din aceeași țară.

Frumoasa Columbie

Dar astăzi vorbim despre America de Sud, și Columbia, care pe lângă trecutul său strâns legat de stupefiante, este și una din cele mai importante țări producătoare de cafea, aflându-se pe poziția a 4-a în topul celor mai mari producători de cafea.

Cafelele Columbiene sunt recunoscute pentru gustul bogat și consistent, dar și pentru diversitatea soiurilor, la fel în funcție de regiune. De la soiuri dulci, ce oferă note ciocolatii și de nuci, până la note florale și fructe tropicale.

În Columbia se cultivă exclusiv cafea Arabica, soiuri Typica și Bourbon preponderent, care este procesată în mod traditional prin spălare și există una sau două recolte pe parcursul unui an.

Unii fermieri recoltează în perioada Septembrie-Decembrie, urmat de o altă perioadă scurtă în Aprilie sau Mai. Alți fermieri recoltează cultura principală din Martie până în Iunie, iar a două recoltă scurtă în Octombrie – Noiembrie.

Regiuni producătoare importante

Columbia este binecuvântată cu o regiune muntoasă formidabilă care îi permite să crească cafea la altitudine mare și să aibă multe microclimate ce scot în evidență calitățile unice ale cafelei.

Sunt multe regiuni producătoare de cafea în Columbia, dar cele mai notabile sunt Cauca, Narino, Huila, Tolima și Santander.

Diferențele de gust între cafelele din fiecare regiune sunt uimitoare. La Cauca vom găsi soiuri de cafea dulci, cu note florale și fructate, Narino – cafea delicată și cremoasă, Santander – cafeaua este crescută la umbră și altitudini scăzute ceea ce se traduce prin cafele cu aciditate scăzută și note pământii.

Dar probabil cea mai apreciată regiune din Columbia, cum este considerată de mulți, este Huila. Această regiune este faimoasă în Columbia datorită soiurilor incredibil de fructate, puternic acide cu textură densă și extrem de complexe gustativ.

Din această regiune provine și una din comorile de la Meron – Colombia Tesoro Gigante.

Meron Columbia Tesoro Gigante

Este o cafea formidabil de complexă, ce provine din regiunea Huila, de la ferma Tesoro Gigante și este crescută la altitudine ridicată, aproximativ 1700m.

Soiurile care se regăsesc in această cafea sunt Colombia și Castillo, iar cafeaua a fost prăjită light spre mediu pentru ai evidenția notele naturale dulci, fructate și chiar florale.

O recomand atât pentru iubitorii de cafea la filtru, dar mai ales pentru espresso datorită notelor intense, explozive. Chiar dacă pentru espresso, din experiența mea, a părut un pic dificil de extras ca la carte datorită prăjirii foarte ușoare. Dar dacă ai aparatură serioasă te poți bucura de niște shot-uri memorabile – cremoase, corpolente, dar și foarte dulci. Un deliciu.

Altfel, este o experiență memorabilă, complexă și pe metode alternative de preparare a cafelei.

Citește și: Cum să îți alegi un espressor pentru acasă urma – Entry level

Dacă ți-a plăcut acest articol nu uita să dai share, iar dacă vrei să primești conținut similar din partea noastră, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate îți doresc!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930