REVIEW: Kenya Tano Ndogo – Narcofee Roasters

Salutare cafegiu pasionat,

Acesta este un review la o nouă cafea de specialitate pe care am încercat-o recent, iar așa cum te-am obișnuit, revin acum pe blog cu câteva sfaturi și păreri.

Este vorba de o cafea de specialitate de origine Kenya, prăjită de Narcoffee Roasters – al doilea brand al celor de la Marty Restaurants (după Prăjitoria Olivo), originari din Cluj, dar care cred că au deja mai multe cafenele Narcoffee deschise în București decât în Cluj :).

La ce să te aștepți dacă te tentează să o încerci? Citește în continuare.

Kenya Tano Ndogo Narcoffee

Kenya Tano Ndogo – Behind the label

Origine: Kenya

Regiune: Gitwe

Ferma: Tano Ndogo

Altitudine: 1840 m

Varietate arabica: SL28, SL34

Procesată: Spălare

Profil prăjire: Espresso

Profil de gust (note dezvoltate): note de flori de portocal, mandarine, tei și miere

Perioadă recoltare: Octombrie – Noiembrie 2017

Corpolență: medie

Acididate: ridicată

Scor SCA: na.

Greutate: 250g

Prăjită de: Narcoffee Roasters

Kenya Tano Ndogo Narcoffee

Câteva cuvinte despre origine

Cafeaua de astăzi este un cocktail de note fructate și florale din Kenya, de la un grup nou de fermieri numiți Tano Ndogo, din regiunea Gitwe, districtul Kiambu.

Tano Ndogo, înseamnă „cei cinci micuți” în Swahili, reprezentând cei cinci membri fondatori ai fermei.

Această cafea este procesată prin spălare, și este cafea arabica formată dintr-un mix varietal din faimoasele SL28 și SL34, specifice Kenyei.

Degustare Kenya Tano Ndogo – Narcoffee Roasters

La degustare Kenya Tano Ndogo este o cafea suculentă, cu aciditate citrică vibrantă și note foarte clare de mandarine și portocale, gust dulce, precum mierea. Prăjitorul menționează adițional, ca note de cupping și coacăze negre, mure și cacao.

Profilul de prăjire Kenya Tano Ndogo este espresso, dar chiar și așa, am vrut să încerc cafeaua pe lângă în espresso și cappuccino și pe o metoda alternativă de preparare a cafelei, în cazul acesta Aeropress.

Ca să pot face o recomandare în cunoștință de cauză. Pentru că un cafegiu informat, este un cafegiu câștigat.

Am trecut prin obișnuita degustare de tip cupping, folosind metoda braziliană de degustare a cafelei, pentru a confirma pe pielea mea profilul de gust, după care am trecut pe rând prin restul metodelor.

Vreau să spun că după cupping așteptările mele legat de această cafea, erau foarte mari. Am fost de-a dreptul impresionat de claritatea notelor dezvoltate de această cafea, așa că ștacheta pornea de foarte sus.

Mai departe pe Aeropress, am folosit ca rețetă 10g cafea măcinată, la 150g de apă, la 92 grade Celsius, timp de preparare 1 min. jumătate, iar ce a urmat a fost un deliciu.

Pot sa spun sincer, că această Kenya la Aeropress, a fost una din cele mai bune cești de cafea pe care le-am băut (după gustul meu :D), în ultimul timp, dacă nu chiar ever la Aeropress.

Pur și simplu parcă sorbeam dintr-o citronadă. Atât de clar se dezvoltă notele, încât poți să le notezi fără probleme, una câte una, pe o foaie de hârtie.

O cafea juicy, note citrice, de mandarine și portocale, gust dulce, aciditate vibrantă, corpolență medie.

Am continuat testul pe espressor, cu un espresso simplu și dublu. Aici lucrurile au stat un pic diferit. Am experimentat cu cantitatea de cafea din portafiltru, temperatura apei si gradul de măcinare, dar nu am fost complet mulțumit de niciun rezultat.

Probabil și așteptările mele erau foarte sus după ce o preparasem la Aeropress, dar adevărul este că în espresso stratul de cremă de deasupra cafelei a lipsit în mare parte din extracții, corpolența și aciditatea și ele destul de scăzute, ceea ce rezulta per total într-o băutură cu un mouthfeel-ul sub așteptările mele.

Chiar dacă notele naturale ale cafelei erau prezente și în espresso, nu erau la fel de vibrante ca în Aeropress. Dar chiar și așa o pot cataloga drept o băutură de calitate.

În Cappuccino, Kenya Tano Ndogo este destul de discretă, laptele este principalul actor din ceașcă, iar pentru a echilibra situația este nevoie de un espresso dublu, transformând Cappuccino-ul într-un Flat White.

Verdictul?

Pot să spun clar, că pentru mine această Kenya Tano Ndogo este o cafea formidabilă, una din cele mai bune pe care le-am încercat de mult timp.

Dacă ești fan Aeropress, această cafea nu trebuie să o ratezi. Chiar și pentru espresso este o cafea excelentă, chiar dacă nu în totalitate pe placul profilului meu de gust pentru espresso. Dar hei, gusturile sunt diferite de la persoană la persoană, ceea ce este ok. Important este de luat o decizie în cunoștință de cauză.

Citeste și: Eticheta cafelei de specialitate sau proaspăt prăjită: cum să o descifrezi?

Aceasta a fost Kenya Tano Ndogo de la Narcoffee! Dacă ești interesat să o cumperi, o poți face de AICI.

Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România și în lume. Dar dacă ai recomandări pentru alte cafele de specialitate, proaspăt prăjite pe care să le încerc, le aștept cu mare drag.

Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share :). Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930