Metode alternative de preparare a cafelei: Aeropress

Salutare cafegiu curios,

Am trecut până acum în revista la metode alternative de preparare a cafelei French Press-ul și V60-ul, iar astăzi am ajuns la favoritul călătorilor – compact și ușor de folosit – Aeropress-ul.

Cu ajutorul prietenilor de la ZCoffeebar.ro, care mi-au împrumutat Aeropress-ul lor pentru acest articol, am reușit să testez de mai multe ori prepararea cafelei la Aeropress ca să îți pot povesti și ție.

Kit-ul de Aeropress

Să o luăm cu începutul.

Istoria Aeropress

Aeropress-ul a apărut relativ recent în peisajul cafelei, față de celelalte metode alternative menționate. A fost inventat în 2005 de către compania Aerobie, care în trecut a creat diverse jucării de succes pentru copii. Iar totul a pornit de la experiența proprie a proprietarului Alan și o conversație despre cât de dificil este să îți prepari o ceașcă de cafea bună.

De atunci popularitatea Aeropress-ului a crescut continuu, ajungând să aibă propria competiție, Campionatul Mondial de Aeropress.

Aeropress-ul conține în pachet mai multe componente. Tubul – componenta principală, Pistonul, Sita – unde se pune filtrul, Pâlnia de încărcare a cafelei și Padela de amestecat cafeaua.

Kit aeropress

După numărul de componente, să îți prepari o cafea poate părea complicat, dar crede-mă, nu este. Pentru mine este pe locul 2  în top ca ușurință de folosire, după filtrul vietnamez.

Ce ai nevoie

  • Pachetul complet Aeropress
  • Cafea proaspăt măcinată mediu-fin
  • Cântar digital (indispensabil)
  • Apă fierbinte, între 80º – 90ºC
  • Cană

Rețeta

Rămâne valabilă regulă generală de 6-7g de cafea proaspăt măcinată la 100ml de apă. Eu folosesc 14g de cafea proaspăt măcinată la 210 ml de apă, adică un raport de fix 1:15 (cafea folosită / cantitate de apă).

Raportul de extracție este recomandat să fie undeva între 1:15 – 1:17 (1g de cafea măcinată la 15-17g de lichid), dar în funcție de cât de slabă sau tare vrei să fie cafeaua te poti juca cu acest raport (mai mic dacă vrei să fie mai puternic gustul de cafea, sau mai mare dacă vrei să fie mai lejeră).

Pentru măcinarea cafelei se folosește o măcinătură medie-fină. Ține minte gradele de măcinare | Ibric – foarte fin, Espresso – fin, Aeropress – mediu fin, V60, Chemex – mediu grosier, French Press – grosier.

Temperatura apei poate să fie între 80° – 90° C, poți să targetezi un 85° C și de acolo faci ajutări în funcție de gustul tău.

Timpul total de preparare a cafelei la Aeropress este în general de 1:30 minute.

Pașii de preparare

  1. Pune filtrul de hârtie în sită și clătește-l cu apă fierbinte, deasupra unei căni.
  2. Clătește Tubul Aeropress-ului cu apă fierbinte, ca să îl preîncălzești
  3. Introdu pistonul aeropress-ului în tub și pozitionează-l la marcajul 4
  4. Poziționează Aeropress-ul cu susul în jos, macină cafeaua și pun-o în Aeropress
  5. Pune Aeropress-ul pe cantar și ia tara, apoi tornă 40 g apă și amestecă conținutul cu padela, preinfuzând pentru 20 de secunde.
  6. Tornă și restul de 170 g apă și amestecă din nou conținutul.
  7. Înfiletează sita cu filtrul de hârtie, întoarce AeroPress-ul și pune-l cu capătul în cană.
  8. Apasă ușor pistonul, cu o presiune constantă, doar până auzi primul sunet al aerului ieșind prin sită și ai terminat
  9. Toarnă apoi cafeaua în cești preîncălzite și așteaptă să-i scadă temperatura sub 60° C, ca să o poți savura.

Pentru această metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt orientative, nu absolute, și reflectă gusturile personale. Te încurajez însă să experimentezi cât mai mult modificând câte un parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.

Iată mai jos un filmuleț cum își prepară cafeaua la Aeropress campionul național din Singapore, din 2014. Enjoy!

 Avantaje Aeropress
  • se curăță ușor
  • prepararea este foarte rapidă
  • nu este scump
  • este ușor de folosit
  • este foarte cumpact și ușor de luat cu tine în călătorii
Dezavantaje Aeropress
  • poți face o singură ceașcă de cafea o dată
  • necesită filtre speciale
Citeste și: Metode de prelucrare a cafelei: metoda naturală

Să ai o zi inspirată!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzorialte în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930