Salutare cafegiu pasionat,
În acest articol vreau să îți aduc în atenție una din cafelele de specialitate prăjite de Rosters Coffee de la Arad.
Este o prajitorie relativ nou apărută pe scena cafelei de specialitate din Romania (primăvara 2020), dar prima din Arad. Însă Vlad si soția lui nu sunt străini de acest fenomen, locuind înainte în Cluj unde au avut ocazia să asiste la nașterea întregului fenomen.
În acest articol voi face review la una din cele 6 origini în prezent în oferta lor, Ethiopia Gora Kone, procesată natural din regiunea Nonsebo.
Citește în rândurile de mai jos câteva impresii, păreri și recomandări.
Etiopia Gora Kone – behind the label
Origine: Etiopia
Regiune: Nonsebo
Ferma: Gora Kone
Altitudine: 1950 – 2050 m
Varietate arabica: Heirloom
Procesată: Natural
Profil prăjire: ușoară, Omni roast – potrivită atât pentru espresso cât și filtru
Profil de gust (note dezvoltate): ciocolată neagră, nuci, aciditate moderată
Perioadă recoltare: na.
Corpolență: Ridicată
Acididate: potolită
Scor SCA: 88
Greutate: 250g
Prăjită de: Rosters Coffee
Câteva cuvinte despre origine
Etiopia este un fel de Mecca pentru iubitorii cafelei, având foarte multe regiuni faimoase pentru cafele extraordinare. Sidamo este una din ele și chiar daca regiunea Nonsebo nu face parte din aceasta regiune, traderii de cafea încă o promovează in acest fel. Stația de procesare a cafelei Gora Kone, care prelucrează cafeaua de la 700-800 de agricultori mici, a dat de-a lungul timpului foarte multe cafele bune, culminând cu anul 2020 când mai multe cafele din Nonsebo au ajuns pe masa Cup of Excellence.
Degustare Etiopia Gora Kone – Rosters Coffee
Profilul de prăjire al acestei cafele este Omni roast, cu o prăjire ușoară. Asta înseamnă că poate fi folosită cu încredere pentru orice metoda de preparare, de la espresso, filtru, ibric sau moka. Dar, totodata fiind prăjită ușor trebuie crescut timpul de extracție.
Am savurat aroma cafelei proaspăt prăjite îndelung, după care m-am apucat de treabă și am început cu un cupping, în paralel de această dată cu Costa Rica de la Rosters Coffee, ca să sesizez și mai bine diferențele.
Poți face și tu asta acasă pentru a determina calitatea unei cafele. Citește cum AICI.
Profilul de gust al cafelei prelucrate natural de stația din Gora Kone duce mult spre zona dulce intens, ciocolatie, cu note fructate și post gust asemănător vinului sec.
Această Etiopia Gora Kone iese în evidență prin dulceața pronunțată și echilibru, cu note predominant ciocolatii dar și ușor fructate, iar aciditatea este ponderată, subtilă.
Pe espressor, Etiopia Gore Kone este foarte bună atât în băuturile cu lapte, cât și în espresso. Fără lapte vei avea parte de un espresso corpolent, cu gust plin și note de ciocolată neagră.
În cappuccino este excelentă, vei avea parte de o ceașcă de cafea foarte dulce, un fel de almond cake, iar preparat cum trebuie și cremos. Un deliciu și punctul forte din punctul meu de vedere.
Nici preparată folosind metode alternative nu dezamăgește. Eu am folosit un V60, cu 10g de cafea măcinată folosind Comandante, 180g apă fierbinte la 90 grade Celsius, si 150g de cafea în ceașcă. Extracția a durat mai mult decât de obicei, în jur de 2 minute, iar rezultatul a fost o cafea la filtru corpolentă, consistență în care predominau notele ciocolatii. Destul de similar cu rezultatul preparării la Moka-pot. Uimitor!
Verdictul?
Această cafea se adresează tuturor iubitorilor de cafea care preferă o cafea naturală dulce, cu o aciditate scăzută și mai ales iubitorilor de Cappuccino dulce și cremos. Dar poți avea parte de o ceașcă de cafea minunată și în espresso sau la filtru. Dovada mai jos (preparată la un filtru electric tradițional).
Citeste și: Prăjitorii de cafea artizanală, de unde poți cumpăra cafea bună, proaspăt prăjită
Aceasta a fost Etiopia Gora Kone, prăjită de Rosters Coffee. Fiindcă citești acest articol și ești parte din comunitate, o poți încerca cu un discount de 10% folosind codul cafeacudichis10 la check out pe site-ul Rosters Coffee.
Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România și în lume. Susține și tu prăjitoriile locale de cafea de specialitate.
Nu uita, dacă ti-a plăcut acest articol, apasă butonul de share :). Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.
Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.
Până data viitoare, cafele aromate își doresc!