Ghid: Cafea la Moka pot

Salutare cafegiu curios,

De curând am dezvoltat o pasiune pentru cafetiera italiana moka, sau mokapot, sau espressor aragaz moka, sub diversele sale denumiri care pot fi găsite online.

Si-a găsit într-un final un loc în inima mea și mai ales arsenalul meu de metode de preparare, din câteva motive foarte simple. Este ușor de folosit, portabil și grozav de versatil în folosire.

El și-a construit de-a lungul timpului o reputație greșită, drept un instrument de preparare a cafelei, care face cafea foarte amară și „tare”/intensă.

Adevărul este că face un tip de cafea foarte specific, și-l poate face foarte bine, atâta timp cât înțelegi cum funcționează, ce poți ajusta și folosești cafea bună. Poate deveni un companion de încredere, pentru cafeaua de acasă sau din călătorie, accesibil și ușor de folosit.

moka pot

Istoria moka pot-ului

Cafetiera moka a prins viață în 1933, atunci când Alfonso Bialleti a lansat conceptul menit să aducă italienilor o cafea de tip espresso acasă, la un cost redus. Și a prins foarte tare, în ziua de astăzi fiind o metodă de preparare a cafelei extrem de răspândită în Europa, dar și în tări din America de Sud.

Preconcepția multora este că această cafetieră moka prepară o cafea foarte concentrată, de tip espresso, foarte amară, tare și chiar neplăcută. Adevărul este că moka pot-ul nu face cafea espresso.

Cafeaua la moka pot este într-adevăr mai concentrată și mai scurtă decât cafeaua la filtru, dar nu este în niciun caz asemănătoare cu espresso. Ar putea fi considerat un pas intermediar către espresso, pentru cine vrea să facă trecerea asta.

Deci cafeaua preparată la moka este undeva între o cafea la filtru și espresso.

În funcție de câtă cafea ai nevoie să prepari, vei găsi 3 variante de dimensini de cafetieră moka – 2 cești, 3 cești sau 6 cești.

Important de știut este că dimensiunea „ceștii” pentru un moka pot este considerat undeva la 30ml – asemănător cu un espresso. Probabil o formă incipientă de marketing, prin care Bialetti, încerca poziționarea Moka pot-ului drept un espressor.

Ca referință, cu varianta de 6 cești vei avea 1 ceașcă de cafea de dimensiunea uneia la filtru, iar cu varianta de 2 cești vei avea echivalentul unui espresso dublu.

Cum se folosește

Unul din lucrurile care îmi place foarte mult la moka pot, este că îți lasă libertatea de a-l folosi și ajusta variabilele, dar în același timp este foarte ușor de folosit și nu ai nevoie neapărat de un cântar sau echipament de măsurat. Pe scurt, este un mod libertin de a explora lumea cafelei.

Primul pas este să încălzești apă, atât cât intră în recipientul bază pentru apă, până la valva de presiune. Dacă ești grăbit, poți să sari peste încălzirea apei, dar vor rezulta două lucruri.

  1. Va dura mai mult până începe cafeaua să curgă în recipientul de cafea
  2. Cafeaua va aveau un gust ușor amar, metalic, deoarece apa va fi in contact cu cafeaua mai mult timp și va extrage note neplăcute din cafea.

Pasul doi este dozarea cafelei. Acest lucru se face super simplu. Se pune cafea măcinată cât încape în recipient până sus. Este foarte important în acest pas să umpli compartimentul, dar să nu presezi cafeaua. Trebuie doar sa o distribui astfel încât să fie uniformă și plată, dar FĂRĂ să o presezi.

Pentru cea mai aromată cafea posibilă folosește cafea boabe, pe care o macini chiar înainte de folosire.

Măcinătura cafelei trebuie să fie medie-spre fină. Între cea folosită pentru V60 și Aeropress. Dacă este prea fină, similar cu cea pentru espresso, la fel va rezulta o cafea preponderent amară, foarte „grea” ca și corpolență.

Ultimul pas este să inserezi compartimentul de cafea în baza cafetierei, înșurubezi partea superioară a cafetierei moka strâns, după care pui cafetiera pe un aragaz sau butelie de camping, la foc mic, și să aștepți cafeaua să înceapă ușor să curgă în compartimentul superior.

Știi că procesul de preparare s-a terminat când culoarea cafelei începe să aibă o culoare gălbuie similară cu mierea și încep să apară și bule de aer (ideal chiar înainte să apară bulele de aer). Acela este momentul să iei cafetiera moka de pe foc, și să o pui sub duș de apă rece sau într-un castron cu apă rece, ca să oprești extracția.

Tips & tricks

Acesta ar fi guideline-ul, dar pe măsură ce începi să folosești moka pot mai des, poți începe să experimentezi și să faci diverse ajustări pentru a modifica gustul cafelei așa cum îți dorești. Ideal gustul trebuie să fie echilibrat.

Dacă cafeaua este amară și are un gust plin, neplăcut.

Posibil cafeaua să fie măcinată prea fin. Fie râșnești cafeaua o idee mai grunjos, fie dacă ai cafea măcinată deja, dozează mai putină cafea. Acest lucru va determina timpul de preparare și timpul de contact al apei cu cafeaua să scadă și să diminueze intensitatea și amărăciunea cafelei preparate.

Cafeaua este prea apoasă, lichidă și acră.

Posibil cafeaua să fi fost măcinată prea gros, sau ai dozat prea puțină cafea. Râșnește cafeaua un pic mai fin și mai încearcă o dată, sau dozează un pic mai multă cafea, sau chiar pune mai puțină apă in recipient. Dar nu uita să schimbi variabilele pe rând, nu toate o dată.

Pentru cafea, recomand să folosești cafea proaspăt prăjită, de specialitate, prăjită mediu. Altfel, ca întotdeauna nu există o rețetă a succesului, iar secretul este să încerci, să experimentezi și să încerci din nou.

Cu ajutorul unui French Press, vei putea transforma cafeaua la Moka Pot într-un cappuccino savuros. Citește cum în articolul nostru dedicat AICI.

Citește și: Cafea de specialitate în camping și cu autorulota

Dacă ți-a plăcut acest articol nu uita să dai share, iar dacă vrei să primești conținut similar din partea noastră, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate îți doresc!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031