Campionatul Columbiei. La cafea.

Salutare cafegiu pasionat,

Campionatul Columbiei la cafea? Ce să fie, ce să fie. Probabil ți-ai dat seama, Columbia pare să fie laitmotivul acestei luni. O fi oare un semn?

Anyway, Mugur de la Croitoria de Cafea și Nola coffee shop m-a provocat cu două cafele de specialitate din Columbia, pe care le-a adus prin direct trade de la guvernul Columbian. Columbia Ofelia Narvaez și Columbia Caldas – le găsești și pe Nola.coffee.

Nola Columbia

Așa că mi-a venit o idee. Cum ar fi sa fac un showdown între cele doua cafele? Un fel de campionat al Columbiei … dar la cafea.

Așa că i-am dat înainte cu gândul să fiu cât mai obiectiv (dacă se poate așa ceva) folosind metoda de cupping.

Aveam să dau un scor de la 1-5, pe 9 categorii de gust de bază și dezvoltat – amar, acru, sărat, dulce și umos, prăfos, densitate, astringență, aciditate – și să vad cine iese câștigător. Ca să țin scorul meciului o să folosesc principiul penaltiurilor din fotbal.

Nu m-am uitat pe eticheta de pe spate unde erau mentionate notele de gust, nu am citit nimic de pe nola.coffee, să încerc să nu fiu influențat.

Let the battle begin

Deschid eu cele doua pungi, râșnesc cafeaua grosier cu veșnicul Comandante, mă bucur de aroma îmbietoare a cafelei și mintea mea se blochează. Deja aveam impresia unui câștigător detașat. Zic totuși să continui, să dau o șansa ambelor cafele.

Nola Columbia

Gust amar

Columbia Ofelia – 3, se simte un ușor gust amar, specific ciocolatei negre. Plăcut însă, nu cel de cafea carbonizată.

Columbia Caldas – 1, extrem de interesant ca nu am reușit să simt pic de amăreală în această cafea.

Columbia Ofelia vs. Columbia Caldas 1-0 – avem un prim gol.

Gust acru

Columbia Ofelia – 3

Columbia Caldas – 4, de la prima lingură aveam un câștigător clar la acest capitol, dar a fost totuși mai strâns decât mă așteptam.

Columbia Ofelia vs. Columbia Caldas 1-1 – egalitate.

Gust sărat

Columbia Ofelia – 2

Columbia Caldas – 2

Columbia Ofelia vs. Columbia Caldas 1-1 – destul de similare la acest capitol, încă egalitate.

Un fast forward prin gusturile dezvoltate, și ce să vezi, încă egalitate perfectă. Campionatul Columbiei la cafea se lasă greu decis, pe principiul apără Duckadam!

Si ajungem la ultimul gust, cel decisiv – gustul dulce

Ce să fie? Strâns și aici, dar…

Columbia Ofelia – 4

Columbia Caldas – 3

Columbia Ofelia vs. Columbia Caldas 2-1

Avem un câștigător – Columbia Ofelia! Comentatorul (adică eu) se ia cu mâinile de cap, David iar l-a bătut pe Goliat. Aș fi mizat ca sigur câștigător pe Columbia Caldas, dar uite totuși când evaluezi obiectiv, părerea personală și preferința de gust trec în plan secundar.

Scorul final la punctaj a fost 25-23 pentru Columbia Ofelia Narvaez. Dau să mă uit și pe ambalaj să văd scorul SCA la degustare – 86p Ofelia, 85p Caldas – no hai că am nimerit-o.

Și scorul până la urmă e just, Ofelia este cafeaua mai complexă – are mai multe puncte forte să zic așa – este foarte dulce, echilibrată ca intensitate, surprinzător de astringentă și acrișoară. Chiar dacă preferința mea personală este către cafelele mai acide și citrice.

Dincolo de scor, ambele cafele sunt foarte bune, depinde de tine de care ți-e poftă să zic așa – o cafea mai ciocolatie, sau alta mai fructată și citrică.

Citeste și: La o cafea cu Bogdan Georgescu, campion național și vice-campion mondial la prăjit cafea

Acesta a fost campionatul Columbiei la cafea. Aștept cu interes părerea ta. Ti-a plăcut acest articol? Ai vrea să mai vezi și alte meciuri în viitor?

Lasă-mi un comentariu în secțiunea de comments.

Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România și în lume. Susține și tu prăjitoriile locale de cafea de specialitate.

Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031