La o cafea cu Bogdan Georgescu, campion național și vice-campion mondial la prăjit cafea

Salutare cafegiu inspirat,

Continuăm seria de articole interviu cu oameni remarcabili din industria cafelei de specialitate și îl avem de această dată invitat pe Bogdan Georgescu.

Bogdan a trecut anul trecut (nr. 2019) peste toate obstacolele și a reușit să transforme visul său în relitate, devenind campion national și vice-campion mondial la prăjit cafea.

Citește mai jos cum a trecut Bogdan de la a lucra în corporație în domeniul IT, la prăjit cafea la cel mai înalt nivel.

bogdan georgescu

Cafea cu Dichis: Salut Bogdan! Prezintă-te te rog pe scurt pentru cititorii cafeacudichis.ro.

Bogdan Georgescu: Salutare, ma numesc Bogdan si sunt pasionat de cafea. Restul e cancan.

Cafea cu Dichis: Când ai băut pentru prima dată cafea și cum ai descrie acum, privind înapoi, experiența?

Bogdan Georgescu: Am băut când eram mic de la ai mei cafea făcută la moka pot, mi s-a părut o chestie groaznică atunci, nu înțelegeam cum se poate bea așa ceva fără să fii pedepsit. Era black (neagră simplă), fără lapte fără zahăr… cine știe ce cafea nasoală, că pe vremea aia nu prea se găsea cafea proaspăt prăjită … nu credeam că o să beau așa ceva mai târziu cu o plăcere imensă.

Cafea cu Dichis: Povestea ta din discuțiile noastre mi s-a parut foarte interesantă, poate chiar subiect de film cândva (hehe). Povestește-ne puțin parcursul tău profesional și cum ai ajuns în lumea cafelei, iar acum să prăjești la nivel profesionist cafea.

Bogdan Georgescu: Eu am lucrat toată viața în IT și telecom, deci un corporatist prin definiție. Am început să beau cafea de foarte mult timp și la un moment dat mi-am pus problema că ce beau nu e ok din multe puncte de vedere.

Am început să caut alternative, am avut norocul să beau in Los Angeles la GGTL o Columbia extraordinară, și acum o țin minte, lucru care mi-a schimbat percepția despre ce înseamnă cafeaua de specialitate.

Am început să caut cafea de specialitate, proaspăt prăjită, am băut foarte multă cafea din Romania și din afara și iar am început să-mi pun probleme, oare există ceva mai bun? Am luat un cuptor mic de prăjit cafea, bineînteles că 1 an am scos din el numai porcării de nebăut, dar parcă fiind făcute de mine se puteau bea :).

Fiind destul de autodidact, am început să studiez, am schimbat și cuptorul cu un Bullet R1 pe care am început să prăjesc ceva mai ok, adică se putea bea cafeaua fără probleme, bine, nu-ți închipui că era ceva extraordinar, dar măcar se putea bea. Am ajuns ulterior să prăjesc pentru Sloane și aici am învățat foarte multe lucruri, am făcut și câteva training-uri în țară și în afară cu oameni foarte bine pregătiți în domeniu (Max Colonna, Nick Maybe și Scott Rao) lucru care mi-a deschis mult orizontul și mintea.

Am început să particip și la campionatul national de prăjit cafea, iar in 2019 am avut norocul să-l și câștig, iar în Noiembrie anul trecut am reușit să câștig și locul 2 la campionatul Mondial de prăjit cafea de la Taipei.

Cafea cu Dichis: Mulți pasionați de cafea se gândesc poate la un job barista sau propriul coffee shop ca un pas natural. Tu cum ai făcut și ce te-a determinat să treci de la home barista la prăjit cafea?

Bogdan Georgescu: Eu am fost un home barista care s-a îndrăgostit de roasting și de aici n-am mai putut să dau înapoi.

Mi s-a părut ca eu trebuie să prăjesc cafea, chiar dacă pornisem de la a pregăti cafea. Îmi place și acum să stau în cafenea și să prepar cafea, e neprețuit momentul în care dai o cafea bună unui om și el se luminează tot.

Ca prăjitor nu ai sentimental ăsta pentru că nu vezi ce față fac oamenii în cafenea sau la ei acasă când beau cafeaua de la tine… dar totuși, prăjitul cafelei e pasiunea mea.

Cafea cu Dichis: Când ai realizat că s-ar putea să îți placă să lucrezi în această industrie a cafelei de specialitate și ce ai făcut pentru a realiza acest vis?

Bogdan Georgescu: Am pus mână și am învățat cum se face așa ceva, eram convins că nu e ușor și am și aflat pe viu, însa am vrut neapărat.

La mine însă e foarte greu cu execuția și planning-ul, a durat foarte mult, dar am reușit să pun bazele MABO Coffee după câțiva ani de muncă abia când m-a ajutat un prieten bun, fără de care probabil că eram și acum tot la stadiul de  planning.

Cafea cu Dichis: Ce îți place cel mai mult la profesia aceasta de prăjitor profesionist de cafea de specialitate?

Bogdan Georgescu: Mi se pare că ai o libertate foarte mare în a alege cum prăjești o cafea și multitudinea de feluri în care poți obține o cafea bună, diferită dar bună.

Eu am un stil de prăjire foarte distinct (ca de altfel toți prăjitorii), indiferent de mașina pe care prăjești, omul își pune amprenta prin stilul său personal.

Și mi se pare interesant când cineva îmi spune că i-am dat o cafea foarte bună, cum nu a mai băut în multe locuri.

bogdan georgescu

Cafea cu Dichis: A existat o persoană, o cafenea sau prăjitor care te-a inspirat să pornești pe acest drum?

Bogdan Georgescu: Da, îmi place foarte mult de Maxwell Colonna, cum alege cafeaua verde, stilul de prăjire, cum a dezvoltat businessul de la o cafenea mica în Bath până la o prăjitorie extraordinară.

Sunt mare fan Gardelli, Scott Rao, Matt Perger, Joanna Alm, James Hoffman, Piero Bambi, etc.

Sunt foarte mulți oameni care și-au pus amprenta pentru totdeauna în industria cafelei și fără ei cred că lumea ar fii fost mult mai săracă în domeniul ăsta minunat.

Cafea cu Dichis: Bogdan, în 2019 ai devenit campion național la prăjit cafea și vice-campion Mondial. Care este secretul tau? Gladwell vorbea de 10.000 de ore de antrenament. Tu cât te-ai antrenat specific pentru campionate, ce echipamente și ce calități ai nevoie pentru a fi un prăjitor de succes, apreciat în astfel de competiții?

Bogdan Georgescu: Nu există un secret sau o pastilă magică. Din punctul meu de vedere munca, înțelegerea fenomenelor care se întâmplă în cuptor și înțelegerea cafelei duc la rezultate foarte bune inevitabil.

Nu ai nevoie de un echipament anume, trebuie să înțelegi ce se întâmplă în cuptoarele de prăjit cafea, ele în mare fac un lucru foarte similar, încălzesc cafeaua verde cu ajutorul aerului cald, contează în schimb modul în care se întâmplă acest fenomen.

Nu m-am antrenat special pentru competiție pentru că nu prea ai ce antrenament să faci. Doar la green grading (sortarea cafelei) poți să zici că te poți antrena să sortezi defectele din cafeaua verde dar la restul nu. La competiție ai de prăjit șarje pe sampler (aparat de prăjit mostre de cafea), fără data logger, aici doar experiența te poate ajuta să prăjești fără să ai vizualul asupra curbelor de prăjire pe care ți le arată calculatorul.

Ai de prăjit șarje de producție, de asemenea antrenament nu prea ai ce face, trebuie doar să prăjești multe tone înainte de competiție și cred că asta poate fi considerat un antrenament foarte bun. În rest atenția trebuie să fie la maximul de care ești capabil.

Consider că la mondiale toți concurenții erau prăjitori extraordinari, doar că unii au fost mai atenți decât alții.

bogdan georgescu

Cafea cu Dichis: Bogdan, ce urmează pentru tine profesional? Planuri de viitor, proiecte. Mai participi la competiții de prăjit cafea sau altele competiții în viitor?

Bogdan Georgescu: Pe plan profesional aș vrea să stabilesc MABO Coffee ca punct de reper important pe piața de cafea națională și internațională, să creez un centru de educație important în jurul acestui proiect și de aici sky is the limit, pentru că în cafea bună nu există limite.

Aș vrea să mai particip și la competiții, mi se pare interesant să și antrenez pe cineva, am câteva oferte din afară legate de roasting, dar e greu de spus care o să fie pașii următori legați de competițiile de cafea. 

Cafea cu Dichis: Dacă ar fi să te caracterizezi ca persoană din perspectiva unei cafele, care ar fi și de ce?

Bogdan Georgescu: Foarte posibil să fiu un V60 extras foarte corect, poate nu cel mai bun la gust însă extras în parametrii perfecți.

Citeste și: Prăjitorii de cafea artizanală, de unde poți cumpăra cafea bună, proaspăt prăjită

Bogdan, mulțumim frumos pentru timpul acordat, a fost o plăcere.

Acesta a fost interviul cu campionul național și vice-campionul mondial la prăjit cafea, Bogdan Georgecu.

Ți-a plăcut acest articol? Fă un bine, dă un share.

Sau lasă-ne comentariile tale în secțiunea de comments, așteptăm cu interes părerea ta. Îți place acest gen de articole, vrei să continuăm? Lasă-ne sugestia ta în comments.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate îți doresc!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930