Rețete de cafea rece pentru zile călduroase

Salutare cafegiu curios,

Ușor ușor începem să avem parte de zile cu temperaturi din ce în ce mai ridicate afară, și se creează un mediu propice pentru o cafea rece bună bună.

Așa că îți propun să regăsești mai jos câteva idei de rețete de cafea rece cu efect maxim de răcorire, care aduc un pic de diversitate cafelei zilnice de acasă, pe care să le poți prepara ușor în confortul propriei case și savura pe balcon.

Pentru rezultate optime, recomand să folosești cafele fructate sau florale de origine Kenia sau Etiopia.

Espresso Tonic

Reteța mea favorită de cafea rece pentru perioada verii este Espresso tonic. E super simplu de preparat, iar mixul de cafea și tonic funcționează foarte bine.

Cum se face

Folosește o cană transparentă de 250 ml, în care pui 2-3 cuburi de gheață, peste care torni 180 ml apă tonică, iar peste toate un espresso dublu de aprox. 40-50 ml.

Altfel orientativ te poți ghida după un raport de: 2/3 din ceașcă să fie cu apă tonică și 1/3 espresso. Verifică ghidul video de mai jos.

Dacă nu ai un espressor acasă, poți folosi și alte metode de preparare similare, precum Moka pot, Cafflano Kompresso, sau Ibric (cafeaua o filtrezi printr-o sită foarte fină).

Cold Brew Tonic

La fel o rețetă foarte simplă de cafea rece, care adaugă un strop de complexitate unui cold brew adăgând acel element de carbogazificare băuturii finale, care dă o extra senzație de răcorire.

Rețeta este simplă, folosește orice cană ai la dispoziție (ca să creeze un efect vizual plăcut, folosește o cană transparentă), pune 2-3 cuburi de gheață, 2/3 (două părți) cold brew, 1/3 (o parte) apă tonică.

Mai poți încerca și varianta de 50% cold brew, 50% apă tonică dacă vrei o băutură mai fizzy.

Altă variantă bună de încercat, dacă nu vrei să aștepți o zi după cold brew, poți încerca și varianta cu prepararea cafelei la V60 sau la filtru.

Raportul se păstrează la fel ca cel de mai sus, poți schimba însă ordinea băuturilor, 2-3 cuburi de gheață, 1/3 apă tonică, 2/3 cafea la filtru fierbinte.

Affogato

Probabil una din variantele de cafea rece favorite ale italienilor.

Într-o ceașcă de cafea pui 2-3 linguri zdravene de înghețată (merge bine varianta cu vanilie sau cocos) peste care torni un espresso dublu, 40-50 ml.

Cold Brew

Un clasic deja pentru băuturi de cafea rece pe perioada verii. Rețeta pentru concentratul de cold brew este aici.

Într-o ceașcă de cafea pui 2-3 cuburi de gheață și peste cold brew până sus.

Espresso Freddo

Altă rețetă super simplă de cafea rece, des întâlnită în Grecia dar și în Spania sub de denumirea de cafe con hielo.

În esență este un espresso răcit și agitat. Într-o ceașcă pui 2-3 cuburi de gheață, peste care torni un espresso dublu 40-50 ml după care mixezi totul.

Dacă ai un shaker de cocktail e excelent, dacă nu pui un capac peste ceașcă și mixezi aproximativ 30 sec.

Contează mult aici cafeaua pe care o folosești. Cu cât cafeaua are note mai fructate, cu atât o să regăsești în espresso freddo acele note de degustare accentuate.

Iced Coffee

Iced coffee este varianta mai rapidă de cafea rece, pentru cei care nu vor să aștepte 8-12 ore până e gata Cold Brew-ul. Dar care necesită mai multă atenție la rețeta de preparare în schimb.

În final eu zic că merită, dacă folosești cafea bună proaspăt prăjită și de specialitate, vei avea parte de o cafea mai gustoasă decât într-un cold brew.

Rețeta e așa. Pornește de la un raport de 65g de cafea la 1 L de apă pentru cafeaua fierbinte. Pentru băutură vei folosi 60% cafea fierbinte, 40% cuburi de gheață.

Deci dacă vrei 300g de cafea rece, ai nevoie de 200g cafea fierbinte și 100g de cuburi de gheață.

Folosește kit-ul de V60, în server pui cuburile de gheață, iar deasupra prepari cafeaua fierbinte care va curge peste cuburile de gheață.

Pentru pre-infuzie folosește o cantitate de apă 3x cantitatea de cafea folosită și lasă la infuzat 45 de sec.

Toarnă apoi restul cantității de apă, așteaptă să curgă toată cafeaua fierbinte în server și amestecă până se topesc cuburile de gheață.

Într-un pahar separat pune 2-3 cuburi de gheață și toarnă deasupra Iced coffee-ul preparat și enjoy.

Bonus: Dalgona Coffee

Probabil cea mai mediatizată și populară rețetă de cafea rece de pe internet în perioada aceasta este cafeaua Dalgona.

Cafeaua Dalgona își trage numele de la un tip de desert foarte popular sud-coreean – dalgona – un fel de caramel, fără legatură cu ingredientele folosite.

Rețeta acestei cafele este foarte simplă și implică folosirea unor ingrediente care se regăsesc cu ușurință în majoritatea caselor.

Pentru crearea stratului de cremă specific acestei cafele ai nevoie de cafea solubilă, zahăr și apă.

Dacă folosești măsuri volumetrice ai nevoie de 1 lingură de cafea solubilă (cam 3g), 1 lingură de zahar brun sau alb (aprox. 10-11g), 1 lingură de apă fierbinte (aprox 10g).

Mai precis 3g cafea solubilă, 9g zahăr și 9g apă.

Dacă folosești un cântar raportul ideal este 1:3:3 (1g cafea, 3g zahăr, 3g apă).

Mixezi totul cu un tel sau cu mixerul preferabil până când își schimbă consistență într-una cremoasă.

Apoi într-un pahar transparent pui 2-3 cuburi de gheață, lapte 2/3 din pahar peste care pui crema de cafea dalgona. Și gata.

Ai grijă însă, o astfel de cafea este foarte dulce și conține destul de multă cofeină. Nu e recomandat să o bei zilnic.

Citește și: Cum să îți alegi un espressor pentru acasă – Entry level

Dacă ți-au plăcut rețele de cafea rece de mai sus nu uita să dai share, iar dacă vrei să primești conținut similar din partea noastră, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
November 2020
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30