Cum să faci acasă un Cold Brew excelent de fiecare dată

Salutare cafegiu inspirat,

Odată cu venirea căldurii încep să fie din ce în ce mai căutate băuturile reci. Iar cafeaua nu putea să rămână mai prejos.

În  coffee shop-uri sunt foarte populare în această perioadă a anului, după cum probabil ai văzut, Cold Brew, Cold Brew Tonic, Nitro Coffee, toate având la bază cafea preparată la rece.

cold brew

Ce are atât de special Cold Brew-ul?

Destul de multe aș putea spune. Cafeaua se râșnește similar ca la Presa Franceză, adică mai grosier pentru a putea extrage bunătatea cafelei pe parcusul unui orizont mai mare de timp, și pentru a evita extragerea acelor gusturi amare, neplăcute din cafea.

cold brew

Infuzia lentă, la rece, favorizează extragerea din cafea a acelor aromele grozave care ne plac (da, și cofeina, stai fără griji), iar în același timp lasă în urmă componentele care dau gustul de acru sau amar. Cafeaua infuzată la rece este foarte echilibrată, și chiar dulce la gust, perfectă pentru băturile cu gheață.

Concentrația de cafea o poți ajusta, făcând-o mai mai puternică sau mai blândă, în funcție de preferințele tale, prin ajustarea raportul cafea-apă.

Poți începe cu un raport 1:8 (1g cafea la 8g apă), de unde rezultă o cafea destul de concentrată, perfectă în combinație cu gheață, apă tonică sau lapte rece.

În cazul în care raportul cafea-apă nu este pe gustul tau, îl poți ajusta în sus sau în jos, până când ajungi la echilibrul perfect pentru tine.

Prepară o cantitate mai mare de Cold Brew în weekend, depoziteaz-o la frigider, și te poți bucura de Cold Brew toată săptămâna.

Evident cafea proaspăt prăjită sau de specialitate este de preferat pentru a te bucura de un gust complex de cafea.

Ce ai nevoie

Să poți prepara Cold Brew acasă nu ai nevoie de foarte multe.

  • Cafea boabe proaspăt prăjită/de specialitate – vezi AICI lista locațiilor de unde poți cumpăra cafea bună proaspăt prăjită.
  • Râșniță de cafea – ca să poți măcina cafeaua chiar înainte de folosire. Dacă nu ai o râșniță de cafea, poți găsi AICI câteva sfaturi de achiziție sau îi poți ruga pe cei de la prăjitorie/coffee shop să o macine. Gradul de măcinare trebuie să fie grosier, similar cu cel pentru Presa Franceză.
  •  Cântar cafea/bucătărie – ideal cu afișaj la zecimală (precizie de 0.1g), să fie foarte exact. Astfel încât să nimerești raportul corect cafea-apă
  • Recipient infuzare și depozitare – ideal, suficient de mare încât să depoziteze 400g de apă.

cold brew

Rețeta

  • 50g cafea boabe/măcinată (cafea măcinată grosier)
  • se toarnă 400g apă (la temperatura camerei) peste cafeaua măcinată, având grijă ca tot patul de cafea să fie acoperit de apă – e tolerată o marjă de eroare de +-10/15 g de apă. Folosește apa filtrată sau îmbuteliată.
  • se lasă 12 ore la infuzat la rece, în frigider. Dacă preferi un gust un pic mai amar, o poți lăsa 24 ore la infuzat
  • când au trecut cele 12 ore, strecori lichidul printr-o sită fină sau filtru de cafea din hârtie, astfel înât să rămâi doar cu cafeaua infuzată, nu și zațul de cafea.
  • amestecă un pic băutura și enjoy!

 

Cum se servește Cold Brew

Nu prea ai cum să dai greși aici.

Fie alegi modul simplu, cu 2-3 cuburi de gheață intr-un pahar cu cold brew, fie cold brew tonic – 1/2 cold brew, 1/2 apă tonică, 2-3 cuburi de gheață, fie cold brew latte – 1/2 cold brew, 1/2 lapte integral (grasime 3.5%) rece, 2-3 cuburi de gheață.

Orice variantă alegi, cold brew-ul se potrivește bine cu fiecare și este o băutură excelentă pentru zilele fierbinți de vară.

cold brew

Aceasta este recomandarea mea de rețetă pentru Cold Brew acasă, lasă-mi un comentariu dacă ai încercat și dacă ți-a plăcut Cold Brew-ul.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Citeste și: [Barista stories] La o cafea cu Ciprian Cosma – T-Zero Coffee Shop

Stii vreun prieten care vrea să încerce Cold Brew acasă? Fă un bine, dă un share.

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031