Hi there coffee passionate,
There are a lot of drink on coffee shops menus, most of them based on espresso and milk, but not only, drinks that maybe you’ve heard of, or not, but maybe you would like to try.
Let’s go together through the most popular coffee-based drinks, what are the differences, so that next time you go in a coffee shop, you will know what to order.
Let’s start with the drinks that have added milk:
Espresso Macchiato – in italian “macchiato” înseamnă “pătat”. Adică este un shot de
espresso “pătat” cu un pic de cremă de lapte deasupra. Cunoscut și sub numele de Macchiato, raportul este de aprox. 30 ml espresso și 7-8 ml spumă de lapte.
Cortado – este o băutură foarte apreciată în Spania, jumătate espresso 30ml, jumătate spumă de lapte 30ml, băutura este servita de obicei intr-un pahar transparent, ca să se poată vedea stratul de cafea separat de cel de lapte. Numele mai cunoaște și alte variațiuni, spre exemplu în SUA este numit Gibraltar.
Cappuccino – probabil cea mai cumpărată bautura pe baza de cafea, cappuccino-ul este o băutură de aprox. 180 ml, formată dintr-un shot de espresso peste care se adaugă lapte și cremă de lapte.
Latte Macchiato – este similar unui cappuccino, însă în loc să se adauge lapte peste espresso, se adaugă un espresso peste lapte, iar crema de lapte este mai mult spumă de lapte. Este aceea băutură dragută in 3 straturi, cu laptele la baza paharului, espresso-ul la mijloc, iar crema de lapte deasupra. Bautura are undeva la 230 ml.
Flat White – băutură originară din Australia, formată dintr-un dublu shot de espresso (doppio) lapte și cremă de lapte. Băutura are între 230-250 ml.
Latte – se numește așa pentru că este plin de … lapte. O băutură de 300 ml, cu un shot de espresso de 30ml, restul lapte și un pic de spumă de lapte deasupra.
Affogato – poate fi considerat un desert pe bază de cafea, format dintr-o lingură de înghețată (gelato în mod ideal) de vanilie, peste care se adaugă un shot de espresso, sau dublu shot în funcție de preferințe.
Și continuând cu cafeaua simplă:
Americano – băutură despre care se crede că a apărut pe front, în timpul celui de-al doilea război mondial, când soldații își diluau cafeau adăugând apa fierbinte. În ziua de azi băutura are în jur de 180 ml, și este formată dintr-un shot de espresso cu apă fierbinte adăugată deasupra.
Long Black – băutură foarte populară în Noua Zeelandă și Australia, formată dintr-o bază de apă fierbine, peste care se adaugă un dublu shot de espresso. Băutura are în jur de 180 ml.
Cold Brew – băutură răcoritoare de vară, ce poate fi preparată în mai multe moduri. Cel mai usor, se macină cafeaua grosier, se pune apă peste și se lasă peste noapte (cam 12 ore). Raportul este de 1 ceașcă de cafea la 4 cești de apă. Apoi dimineața se servește cu câteva cuburi de gheață.
V60 – este o metodă alternativă de preparare a cafelei cu filtru, ce se folosește de un recipient și suport conic numit V60 și un filtru de hârtie pentru prepararea cafelei.
Chemex – este o altă metodă alternativă de preparare a cafelei cu filtru, care este asemănător V60-ului, dar de această dată este dintr-o singură bucată.
Aeropress – o altă metodă alternativă de preparare a cafelei ce se foloste de filtru, doar că de această dată nu își face treaba gravitația, precum în cazul V60 și Chemex, ci forța de apăsare.
Syphon – este probabil cea mai spectaculoasă metodă alternativă de preparare a cafelei, ce se folosește de vid pentru estractia cafelei. Comandă data viitoare un Syphon la coffee shop și alege să îți fie preparat în față. Nu o să îți pară rău. Cafeaua preparată la Syphon este foarte echilibrată că gust, și puternic cofeinizată.
Cred că diferențele sunt un pic mai clare acum, nu-i așa? Sper să fie cu folos acest articol.
Tu ce tip de cafea preferi?