Ce este cafeaua de specialitate

Salutare cafegiu pasionat,

Astăzi o să îți vorbesc despre un tip de cafea foarte popular în ultima vreme în România, și în lume, anume Cafeaua de specialitate.

Poate că ai auzit de acest tip de cafea, sau poate că nu, dar o să încerc să încerc să explic cât mai ușor de înțeles ce este, și de ce este de “specialitate”, cu ajutorul lui: Mugur Tureschi – de la Croitoria de Cafea.

Că să începem cu începutul, trebuie să știi că boabele de cafea, pot fii foarte diferite unele față de altele, asta pentru că există undeva la 124 de specii identificare în lume.

Da, 124! Din aceste 124, însa doar 4 sunt răspândite – Arabica, Robusta, Liberica și Excelsa, iar din acete 4 doar primele două (Arabica și Robusta) sunt cultivate în scop comercial, iar soiurile Robusta sunt considerate mai slab calitative decât Arabica.

Ok, ok, deci până acum ne-am dat seama că o cafea de specialitate este din soiul Arabica. Și ce o să spui, ei bine abia acum începe partea interesantă.

Drumul cafelei de specialitate de la „bob” la ceașcă este unul foarte complicat, laborios și intrigant. Conceptul de cafea de specialitate a fost folosit pentru prima dată în 1974 de către Erna Knutsen, într-un articol din “Tea & Coffee Trade Journal”, iar de atunci se află într-o continuă dezvoltare.

De ce este specială cafeaua de specialitate?

Definitoriu pentru cafeaua de calitate, este o dată a prăjirii cât mai recentăMugur Tureschi

Pentru cafeaua de specialitate, totul pornește de la fermier, cel care trebuie să planteze sămânța plantei de cafea.

Aproape toată cafeaua de specialitate provine din top 10% semințe de cafea Arabica, iar ca să ajungă la standardul de „specialitate”, considerat de asociația cafelei de specialitate (SCA):

1.) cafeaua nu trebuie să aibă niciun defect major și mai puțin de 5 defecte minore

2.) scorul pe care îl obține la degustare (conform acelorași standarde) trebuie să fie de minim 80 de puncte. Iar degustarea în sine trebuie să respecte foarte multe condiții (vezi aici)

Foarte pe scurt, pentru a ajunge la scorul de 80 de puncte și la statutul de cafea de specialitate, fermierul:

  • alocă parte din fermă să pentru a plantă arbori de cafea arabica de foarte bună calitate (din top 10% cafea arabica)
  • la recoltare, culege manual boabele de cafea, bob cu bob (metodă numită picking) pentru a alege doar fructele de cafea coapte corespunzător, ceea ce necesită și mai mult timp și este și mai costisitor
  • boabele de cafea sunt verificate pentru defect, iar apoi degustată de specialiști în domeniu, conform standardelor SCA, și punctată.

Dacă ajunge la cele 80 de puncte magice, este considerată cafea de specialitate și va fi și vândută la un preț corespunzător, mai mare.

De asemea, pe ambalajele cafelelor de specialitate o să găsiți de obicei, informații precum: Originea, Specia plantei, Altitudinea la care crește planta, Cum este procesată cafeaua, Data prăjirii etc.

La unele prajitorii poți să mai găsești ca informație și scorul oferit de SCA la sesiunea de dustare (cupping, cum este numită procesul în limbajul branșei).

Toate aceste lucuri sunt importante și fiecare influențează gustul cafelei, pe care îl vei găsi în ceașcă.

Iată mai jos câteva sfaturi de la Mugur pentru pasionații de cafea de specialitate.

Mugur Tureschi – Sursă foto: Raluca Arhire

În primul rând, aș vrea să vă întreb cum ar putea un pasionat de cafea să își dea seamă dacă cafeau pe care o cumpără este de specialitate. Ce ar trebui să găsescă pe ambalaj, sau să întrebe?

Mugur Tureschi – În primul rând, definitoriu pentru cafeaua de calitate, este o dată a prăjirii cât mai recentă, între 7 și 90 de zile de la prăjire fiind ideal. Ambalajul trebuie să fie special pentru cafea, pungă nefiind ambalată în vid. Boabele de cafea proaspăt prăjite degaja CO2, gaz care ar face ambalajul ermetic să explodeze…

Cei care propun cafea de vânzare, și își doresc să fie de un produs văzut și reprezentat bine ar trebuie să ofere posibilitatea clinetului să studieze bobul de cafea prăjit, acesta din urmă căutând o prăjire uniformă (o culoare de maro fără gradient de la exterior la interiorul bobului cafea), lipsă totală a neacceptatelor pete lucioase, ciobituri de arsură etc. și MUSAI să aibe un miros fantastic, atrăgător, un aspect curat, uniform.”

Care este cel mai important lucru pe care pasionatul de cafea ar trebui să îl știe despre cafeaua de specialitate? 

Mugur Tureschi – “Cel mai important detaliu la o cafea pe care o bea este să îi permită consumatorului să dezbrace de orice prejudecăți ceașca din față lui, să nu i se vândă un pretext ascuns sub un latte art, sub vorbe dulci și lungi de prezentare… să fie o cafea bună, punct; și asta nu își poate da seamă decât după ce va încerca în mai multe locuri, de la mai mulți prăjitori, de la mai multe cafenele, care, sfatuisesc, să lucreze cu cafea proaspăt și cu drag prăjită” 

Dar subiectul este foarte amplu și complex, și merită abordate fiecare în parte în articole separate, așa că stai pe aproape.

Până data viitoare, vă doresc să degustați numai cafea extraordinară, proaspăt prăjită.

Urmărește-mă si pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930