REVIEW: Costa Rica Volcan Azul – Spired Roastery

Salutare cafegiu pasionat,

Așa cum te-am obișnuit, de fiecare dată când încerc o cafea de specialitate nouă, încerc să îți dau de veste aici, pe blog. De această dată vreau să îți prezint o cafea de specialitate, de la o nouă prăjitorie de cafea din Brașov, pe numele Spired Roastery.

Ce mi s-a părut interesant la ei, pe lângă faptul că au cafea de specialitate, este că folosesc un prăjitor de cafea ce funcționează pe bază de aer fierbinte, spre deosebire de prăjitoarele tradiționale ce se folosesc de gaz și foc pentru a încălzi un tambur în care intră boabele de cafea verzi.

Ca să fie ușor de înțeles, o să fac o paralelă cu cuptorul electric vs. cel tradițional pe gaz. Beneficiul fiind clar că  procesul de „coacere”/prăjire se face mult mai uniform, iar controlul temperaturii pe toata durata procesului este mult mai facil și mai consecvent. Pe lângă alte beneficii, bineînțeles.

Revenind la boabele noastre (de cafea), astăzi avem pe bancul de testare o cafea din Costa Rica, provenită din regiunea Volcan Azul, procesată fully washed, și un mix varietal de Villa Sarchi și Caturra, care promite să aducă note dulci fructate și un strop de condimente aromante.

La ce să te aștepți dacă te tentează să o încerci? Citește în continuare.

Costa Rica Spired Roastery

Costa Rica Vulcan Azul – Behind the label

Origine: Costa Rica

Regiune: Volcan Azul

Ferma: Alejo Castro

Altitudine: 1400 m

Varietate arabica: Villa Sarchi, Caturra

Procesată: Full washed

Profil prăjire: Omniroast

Profil de gust (note dezvoltate): note fructate, piersici, scorțișoară

Perioadă recoltată: 2017

Corpolență: medie

Acididate: ridicată

Scor SCA: 87

Greutate: 250g

Prăjită de: Spired Roastery

Costa Rica Spired Roastery

Câteva cuvinte despre origine

Cafeaua de astăzi provine din regiunea Volcan Azul, recunoscută în Costa Rica drept o zonă în care se cultivă cafea de specialitate, de la o fermă ce perpetuează de mai bine de un secol meștesugul producerii cafelei de calitate.

În ziua de azi, descendenții primilor pionieri, duc mai departe ferma de cafea, ce deține plantații la peste 1400m altitudine, crescând cafea SHB (Strictly Hard Bean, specific cafelelor crescute la peste 1350m).

Costa Rica Volcan Azul a primit un scor de 87 de puncte la testul de cupping specializat, deci promitea multe.

Costa Rica Spired Roastery

Degustare Costa Rica Volcan Azul – Spired Roastery

Profilul de gust al Costa Rica Volcan Azul este unul care favorizează băuturile simple, negre. De la mirosul floral, și prima sorbitură, îți dai seama că nu are niciun sens să te complici să mai adaugi lapte, sau (câh) zahăr băuturii. Pur și simplu băutura este în mod natural așa dulce și fructată, încât nu are sens să mai adaugi ceva.

Profilul de prăjire menționat în acest caz pe etichetă este Omniroast, deci se pretează a fi folosită cam pe orice metode de preparare (espresso, cappuccino, filtru), iar eu chiar am făcut acest test, astfel încât să îți pot recomanda cum să o poți savura mai bine.

Am început cu o degustare de tip cupping, folosind metoda braziliană de degustare a cafelei, am continuat cu  brew unde am folosit V60-ul și ultimul dar nu cel din urmă, espresso și cappuccino.

Profilul de gust, așa cum spuneam, duce foarte mult în latura citrică și dulce, post gust de caramel, corpolență medie și aciditate ridicată.

Caracteristica citrică rămâne ca și caracteristică centrală, indiferent cum alegi să prepari cafeaua.

Preparată la un filtru manual, în cazul acesta V60, cafeaua rezultată este destul de astringentă, asemănător cu o gutuie, un gust citric, cu post gust ușor amărui, asemănător migdalelor crude. Dar destul de plăcut aș putea spune și foarte ușor de băut. Am folosit 10g de cafea măcinată, pentru 150g de cafea preparată. Dar tu, în funcție de cât de intensă vrei să fie cafeaua, poți folosi mai multă sau mai puțină cafea/apă.

Într-un espresso dublu, această cafea este foarte corpolentă și astringentă, cu multă personalitate, clar pe gustul espressomanilor pasionați. Notele dezvoltate sunt foarteee fructate, piersici, post gust dulce de carame și chiar câteva hint-uri de scorțișoară.

Am folosit între 18-18.5g de cafea proaspăt măcinată, pentru 36-38g cafea în ceașcă, în 25-28 sec. de extracție la espressorul manual.

În cappuccino este de asemenea foarte bună această Costa Rica, băutura rezultată este asemănătoare cu un desert. Adică foarteee dulce și cremoasă.

Punctează mai puțin la însă, în acest tip băutură, la intensitatea gustului de cafea. Se rezolvă însă ușor cu un … Flat White. Folosești un shot dublu de espresso și se rezolvă.

Verdictul?

Costa Rica Volcano Azul este o cafea excelentă, de savurat simplă, indiferent de metoda de preparare, ce se adresează acelor cafegii ce preferă o cafea citrică și fructată. Dacă acest profil de gust îl cauți, atunci nu poți da greși cu Costa Rica Volcano Azul.

Citeste și: Eticheta cafelei de specialitate sau proaspăt prăjită: cum să o descifrezi?

Aceasta a fost Costa Rica Volcano Azul de la prăjitoria Spiral Roastery, din Brașov!

Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România și în lume. Dar dacă ai recomandări pentru alte cafele de specialitate, proaspăt prăjite pe care să le încerc, le aștept cu mare drag.

Așa cum te-ai obișnuit, cum găsesc o cafea ce merită menționată, îți dau de veste pe blog. Pentru că veștile bune trebuie împărtășite.

Costa Rica Spired Roastery

Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share :). Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031