Metode alternative de preparare a cafelei: Hario V60

Salutare cafegiu curios,

Așa cum îți spuneam în kit-ul tău de home barista, sau cum să îți prepari cafea proaspăt prăjită acasă, sunt multe metode prin care care îți poți prepara singur cafea de specialitate acasă

Am început cu Metode alternative de preparare a cafelei: French Press și continuăm astăzi cu Hario V60.

Istoria V60 este foarte interesantă, și începe cu mult înainte de a apărea pe piață.

În 1921 ia naștere compania Hario, la Tokyo, care produce prima dată produse din sticlă, destinate industriei chimice. După 30 de ani de cercetări, au reușit să producă sticla Hario, care folosea 100% minerale naturale pentru a rafina geamul termorezistent, făcându-l ecologic.

De atunci, Hario a lansat numeroase design-uri premiate, însă abia acum 10 ani a cunoscut cu adevărat succesul, când a lansat V60-ul, care a și devenit cea mai faimoasă invenție a sa.

Numele vine de la vector 60, adică unghiul de 60º al conului său, iar în primă fază a fost produs din ceramică și sticlă, pentru ca mai apoi să apară și în varianta de plastic, iar mai nou din metal.

Ultima variantă apărută pentru V60 este din cupru, care datorită conductivității sale termice ridicate, ajută la o extracție mai bună a cafelei.

La fel ca și la French Press, recomandarea este sa nu alegi varinta de V60 și server din plastic, pentru că în timp plasticul va influența gustul cafelei tale.

Ce ai nevoie

  • V60 dripper + server
  • Cafea măcinată mediu, mai fină decât la French Press
  • Cântar digital (indispensabil)
  • Apă fierbinte, între 90º – 96ºC (ideal este un fierbător cu „gât de gâscă”, cu indicator de temperatură)

Rețeta

Ca regulă generală pentru rețetă, la V60 poți folosi tot 6-7g de cafea măcinată la 100ml de apă. Eu țintesc spre 200-215 ml de cafea extrasă, adică 1 ceașcă și un pic.

Raportul de extracție este recomandat să fie undeva între 1:15 – 1:17 (1g de cafea măcinată la 15-17g de lichid), în funcție de cât de corpolentă vrei să fie cafeaua.

Pentru măcinarea cafelei se folosește o măcinătură medie. Ține minte gradele de măcinare | Ibric – foarte fin, Espresso – fin, Aeropress – mediu fin, V60, Chemex – mediu grosier, French Press – grosier.

Temperatura apei să fie între 90° – 95° C, în funcție de cât de multe substanțe solubile vrei să extragi din cafea.

Timpul total de preparare pentru această rețetă trebuie să fie în jur de 2:30 – 3 minute.

Tips & tricks

Cele mai importante variabile cu care te poți juca la V60, sunt gradul de măcinare al cafelei și fluxul de apă, din modul în care torni apa. Pentru V60 este chiar recomandat să ai un fierbător Gooseneck (gât de gâscă), pentru că poți controla mult mai bine fluxul de apă.

Iată mai jos câteva combinații pe care le poți face, în funcție de cum vrei să îți iasă cafeaua.

  • apă turnată constant + cafea măcinată fin = cafea cu corpolență medie
  • apă turnată încet + cafea măcinată fin = cafea foarte corpolentă
  • apă turnată constant + cafea măcinată mediu = cafea cu corpolență scăzută
  • apă turnată încet + cafea măcinată mediu = cafea cu corpolență scăzută

Pașii de preparare

  1. Încălzește apă astfel încât să aibă temperatura între 90° – 95° C.
  2. Macină cafeaua.
  3. Ia un filtru de hârtie și îndoaie-l invers de cum este deja îndoit.
  4. Pune V60-ul pe cântar, pune-i filtrul și umezește filtrul cu puțină apa fierbinte. Astfel încălzești atât V60-ul cât și server-ul. Dacă nu sunt încălzite, când vei turna apa fierbinte, temperatura apei o să scadă mult datorită instrumentelor reci, afectând astfel extracția cafelei. Aruncă apoi apa din server.
  5. Pune cafeaua măcinată în filtru și ia tara cântarului.
  6. Toarnă apă peste cafea, atât cât sa acopere stratul de cafea și lasă 30 de sec. să se pre-infuzeze.
  7. Toarnă apoi și restul apei în dripper, printr-o mișcare constantă în sens invers acelor de ceasornic și nu uita, targetezi o extracție de 2 minute jumătate – 3 minute pentru o ceașcă de cafea. Dacă vrei să crești cantitatea de cafea pe care o prepari, trebuie să crești și timpul de extracție (spre 4 – 4:30 minute) și să folosești o măcinătură mai fină pentru cafea.
  8. Lasă cafeaua să se scurgă complet, după care amestecă cafeaua rezultată cu o lingură, ca să uniformizezi straturile cafelei.

Pentru această metoda de preparare, cantitățile, timpii și temperaturile indicate sunt orientative, nu absolute, și reflectă gusturile personale. Te încurajez însă să experimentezi cât mai mult modificând câte un parametru odată, vei putea înțelege mai ușor cum să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.

 
Avantaje V60
  • se curăță ușor
  • nu necesită mult timp pentru preparare
  • poți experimenta mai mult cu prepararea cafelei (față de French Press)
  • filtrul de hârtie ajută la retenția sedimentelor de cafea și a uleiurilor, care ar putea aduce un gust amar cafelei
Dezavantaje V60
  • ai nevoie de filtre și 2 componente separate
Citeste și: Metode de prelucrare a cafelei: prelucrarea prin spălare

Iată cum mi-am făcut o Ethiopia Shakisso de la White Label Coffee, pe un V60 pe fast forward.

Să ai o zi inspirată!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzorialte în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930