REVIEW: Brazilia Matas de Minas – Uzina Coffee

Salutare cafegiu pasionat,

Acesta este un review la o nouă cafea de specialitate pe care am încercat-o recent, iar așa cum te-am obișnuit, revin acum pe blog cu câteva impresii și păreri.

Am avut ocazia să încerc pentru acest review 3 cafele de la micro prăjitoria de cafea artizanală Uzina Coffee, din București. O Columbia Granada, o Brazilia Matas de Minas și blendul casei (în aceeași temă cu numele prăjitoriei) Mecanic blend.

Că să le pot departaja și să aleg una pe care să o testez cap coadă, le-am supus pe toate trei unui cupping. Cum poți face asta acasă, poți citi AICI.

A fost o misiune grea, toate cele trei cafele au strâns un punctaj similar, dar cum câștigător poate fi unul singur, de această dată aceasta s-a numit Brazilia Matas de Minas, un microlot, procesat natural, ce promite note ciocolatii, o aciditate asemănătoare merelor verzi și aftertaste corpolent, precum un whiskey bun.

Brazilia Uzina Coffee

Profilul de prăjire al acestei Brazilia Matas de Minas de la Uzina Coffee este City+ (Mediu) , profil de prăjire, care după cum spun chiar ei, îi definește.

La ce să te aștepți dacă vrei să o achiziționezi de pe uzinacoffee.ro?  Citește în continuare.

Brazilia Matas de Minas – Behind the label

Origine: Brazilia

Regiune: Matas de Minas

Ferma: Fazenda Klem

Altitudine: 900- 1100 m

Varietate arabica: Yellow 785 organic

Procesată: Natural

Profil prăjire: Omniroast

Profil de gust (note dezvoltate): Mere verzi, ciocolată, whiskey

Perioadă recoltare: Iunie – Septembrie

Corpolență: Medie

Acididate: Scăzută

Scor SCA: na.

Greutate: 250g

Prăjită de: Uzina Coffee

Câteva cuvinte despre origine

Brazilia este probabil una din originile nelipsite din ofertele prăjitoriilor de cafea. Este cel mai mare producător de cafea din lume, dar nu întotdeauna cu o reputație bună.

Nu este cazul acestui microlot însă, ales de la una din fermele care în anul 2017 a câștigat locul 3 la concursul Cup of Excellence și locul 1 pentru un lot organic.

De regulă, cafeaua din Brazilia este recunoscută după tonurile dulci, ciocolatii și aciditatea scăzută, dar acest microlot și-a păstrat suplețea cafelelor procesate prin spălate, cu un corp ceva mai ușor decât al cafelelor naturale, cu note suculente de mere verzi și iradieri de whiskey și cereale distilate.

Degustare Brazilia Matas de Minas – Uzina Coffee

Asa cum spuneam la inceputul articolului, am testat Brazilia Matas de Minas de la Uzina Coffee in paralel cu alte doua cafele, intr-o degustare de tip cupping, folosind metoda braziliană de degustare a cafelei.

Recomand astfel de testari, deoarece diferențele sunt cel mai ușor de depistat atunci când testezi mai multe cafele în paralel si iti dezvolti repertoriul gustativ.. 

Brazilia Matas de Minas a ieșit în evidență prin corp, notele ciocolatii și aciditatea plăcută pe aftertaste.

Pe espressor, această Brazilia excelează mai ales în bauturile cu lapte, notele ciocolatii completând dulceața și cremozitatea laptelui pentru Cappuccino. În espresso este clar o băutură adresată espressomanilor care apreciază o băutură foarte densă. Pentru fanii cafelelor cu gust plin, aceasta va fi pe placul lor.

Brazilia Uzina Coffee

Trecând mai departe la metode alternative, am încercat această Brazilia Matas di Minas pe un Aeropress, curios fiind dacă pot obține o cafea asemănătoare cu un espresso din punct de vedere consistență.

Am folosit o reteta de 15g cafea, 100g apă pentru un un ratio de 1/15, cam 1 minut jumătate timp de extracție, cu o preinfuzie de 30 secunde, cu 30g de apa.

Rezultatul? Nu am obținut un Aeropress espresso, dar pot spune că am obținut o băutură surprinzătoare, cu consistență plăcută și note de ciocolata neagră și migdale, ușor amărui pe aftertaste.

Verdictul?

Această cafea este fără dubiu adresată iubitorilor de cafea cu lapte (cappuccino, flat white etc) și nu va dezamăgi. În rest poate fi folosită cu success atat pentru espresso, sau metode alternative, cu mențiunea că spectrul de gust va fi preponderent în zona de ciocolată neagră.

Citeste și: Cum să faci cappuccino acasă, fără espressor

Aceasta a fost Brazilia Matas de Minas, prăjită de Uzina Coffee. Dacă ești interesat să încerci o cafea proaspat prajita din oferta Uzina Coffee, o poti face de AICI.

Nu uita și de lista noastră actualizată de locații recomandate unde poți găsi cafea proaspăt prăjită sau de specialitate bună.

Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România și în lume. Dar dacă ai recomandări pentru alte cafele de specialitate, proaspăt prăjite pe care să le încerc, le aștept cu mare drag.

Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share :). Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031