Cafflano Kompact – experimentalistul cafelei care nu dă greși

Salutare cafegiu pasionat,

Vreau să îți prezint un alt instrument interesant de preparat cafeaua acasă sau în vacanță, tot de la Cafflano, el se numește Kompact, iar așa cum îi spune numele, este un instrument de preparat cafeaua super-compact.

De Cafflano, ți-am mai povestit cu ocazia prezentării celorlalte două instrumente Cafflano – Klassic și Kompresso, ei fac o treabă grozavă în a dezvolta metode alternative de preparare a cafelei, special pentru pasionații de cafea de specialitate.

Intră în scenă Cafflano Kompact

Cafflano Kompact este un instrument de preparare al cafelei ce se folosește de filtru și presiune pentru a extrage notele magice dezvoltate de cafeaua favorită.

cafflano kompact

În mare este asemănător unui AeroPress ca și mecanism, dar are câteva avantaje ce nu pot fi neglijate, și anume: este mai portabil decât AeroPress-ul și filtrul marcă înregistrată Kafflano.

Dacă ai folosit, sau folosești AeroPress-ul, știi că acesta este oricum foarte portabil. Tot ce ai nevoie ca să îl poți folosi este o râșnită (dacă folosești cafea boabe, ceea ce recomand cu mare căldură), filtre de hârtie pentru AeroPress și apă fierbinte. Având aceste lucruri în vedere, de ce ar încerca cineva să facă ceva și mai portabil de atât?

Pentru că se poate, dar și pentru că este mai ușor de folosit decât un AeroPress.

Spre deosebire de fratele său mai mare Cafflano Klassic, Kompact nu are și râșnită încorporată, deci îți trebuie una separată dacă folosești cafea boabe. Eu am folosit râșnița de la Cafflano Klassic pentru a măcina cafeaua proaspăt prăjită, dar orice altă râșniță este binevenită. Dacă folosești cafea deja macintă nu mai ai nevoie de acest element, pe de altă parte o să sesizezi o diferență de gust.

cafflano kompact

Cafflano Kompact este foarte simplu de folosit și are foarte puține componente. În spetă 2 principale: aparatul în sine și micro-filtrul, plus un capac de protecție pentru filtru, cu rol de închidere ermetică, ceea ce contribuie la portabilitatea sa.

Spre deosebire de AeroPress, corpul central al Cafflano Kompact este mobil și acționează ca un piston pentru a extrage cafeaua, ceea ce se traduce în mai puțin efort de apăsare din partea ta și mai puțin timp necesar în manevrarea lui, comparat cu AeroPress-ul.

cafflano kompact

Mod de folosire

Cum îți spuneam mai sus, Kompact este super simplu de folosit. Pui 14-15 g de cafea proaspăt măcinată, torni puțină apă (cam 50g) cât să acoperi stratul de cafea, amesteci cafeaua cu o linguriță și lași să se preinfuzeze până la secunda 30, după care torni restul de apă până la 200-210 g ( aceasta este capacitatea maximă de lichid), amesteci din nou și lași la infuzat 1 minut.

După care înfiletezi filtrul (poți să pui acum și un filtru de aeropress umezit dacă vrei o cafea cu mai puține uleiuri extrase și o textură mai catifelată) întorci aparatul cu susul în jos într-o cană și apeși ușor, printr-o singură apăsare continuă, până când toată cafeaua este extrasă.

Și gata 🙂

Filtrul

Micro filtrul este metalic, ca și în cazul Klassic, cu aceeași perforație marcă înregistrată Cafflano – considerată cea mai fină și consistentă tehnologie de perforație posibilă folosită pentru un filtru din metal.

Dezavantajul, la fel ca la Klassic, este că mai multe uleiuri din extracția cafelei ajung în băutura finală. Există însă o soluție simplă pentru acest inconvenient, poți să folosești un filtru de hârtie de la AeroPress.

Dimensiuni

Cafflano Kompact este partenerul ideal pentru un cafegiu călător. Pliat are aproximativ 6 cm în înălțime, iar în lungime aproximativ 11 cm, dar partea bună este că Kompact vine la pachet cu o husă de protecție, ceea ce însemnă că poate să fie pus cu ușurință în ghiozdan sau agățat de el.

cafflano kompact

Avantaje / Dezavantaje

Care ar fi avantajele și dezavantajele lui Cafflano Kompact? O să mă raportez la AeroPress în această comparație, pentru a fi cât mai palpabile diferențele.

Avantaje

  • Dimensiunea: Este super compact și pliabil
  • Filtrul patentat Cafflano: Chiar dacă filtrul metalic extrage și o parte din uleiurile eliminate de cafea în procesul de extracție, totuși perforația foarte fină a filtrului se traduce într-o cafea cu textură foarte catifelată și echilibrată, indiferent că nimerești sau nu raportul de extracție ideal. Ceea ce la AeroPress nu se întâmplă.
  • Ușor de folosit: Este foarte ușor de folosit decât un AeroPress, are mai puține componente, procesul de extragere a cefelei prin presare este mai ușor și este mult mai puțin probabil să se întâmple un accident (să răstorni cana, sau să te opărești cu apă în timp ce încerci să scoți excesul de aer din AeroPress).

Dezavantaje

  • Prețul. Este mai scump decât un AeroPress, aproape dublă diferența
  • Design-ul: Deși este super pliabil si compact, design-ul nu este la fel de atrăgător precum AeroPress-ul
  • Capacitatea limitată: Poti face o singură cafea o dată. La fel ca și în cazul AeroPress-ului, cantitatea de cafea pe care o poți face o dată este limitată la o singură ceașcă de cafea

Concluzii

În incheierea acestei prezentări a Cafflano Kompact, cred că este important de punctat câteva lucruri. Mie clar că datorită prețului și design-ului Cafflano Kompact nu va ajunge la fel de popular în coffee shop-uri precum AeroPress-ul, care are chiar și o competiție dedicată.

Dar coreeni de la Cafflano nici nu cred că își doreau acest lucru, ci au făcut după părerea mea un lucru mai isteț. Au construit un produs destinat celor care vor să își prepare o cafea de specialitate acasă sau în călătorie, își doresc un produs ușor de folosit și compact, care totuși apreciază ritualul preparării cafelei, dar vor să fie siguri că nu dau greș niciodată în prepararea cafelei lor, chiar dacă nu au la „milimetru” raportul apă/cafea, temperatura apei sau timpul de extracție.

Pentru că Kompact asta face, evidențiază foarte bine notele cafelei, în timp ce cafeaua este foarte clară și catifelată ca textură. Deci un alt lucru fain e că poți experimenta cu raportul cafea/apă fără teama că strici cafeaua.

Personal, prefer cafeaua preparată cu Cafflano Kompact, celei de la AeroPress, dar cum gustul este subiectiv depinde de preferințele fiecăruia. Ce este sigur este că Cafflano Kompact merită încercat.

Eu am incercat să prepar un „espresso dublu” și am folosit 18 g de cafea proaspăt măcinată fin (ca pentru espresso) 60g de apă la 92 grade celsius, de la care mă așteptam să fie subextrasă, cu un gust ierbos și neplăcut. Dar, spre surprinderea mea a fost exact opusul. Nu era espresso pentru că aparatul nu dezvoltă presiunea necesară unui espresso, dar a fost o cafea scurtă bună, semn că filtrul Cafflano își face treaba.

cafflano kompact

Dacă ar fi să îl compar pe Cafflano Kompact cu o persoană, aceasta ar fi acel prieten experimentalist, care încearcă tot timpul lucruri noi și nu dă greși niciodată. Cu toții știm o astfel de persoană, nu-i așa?

Dacă vrei să achiziționezi un Cafflano Kompact, acesta costa 295 lei (TVA inclus) și o poți face de la TasteCrafters.ro, unde Razvan te poate ajuta cu mare drag.

Citeste și: REVIEW: Kenya Nyeri – Claro Cafe

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031