[Barista stories] La o cafea cu Ciprian Cosma – T-Zero Coffee Shop

Salutare cafegiu inspirat,

Dau startul unei noi sub-secțiuni din cadrul interviurilor Cafea cu Dichis, și anume barista stories.

O să îți prezint în cadrul acestor interviuri, povești ale bariștilor din România, povești prin care trecem dincolo de imaginea lor din spatele barului și a omului care îți prepară cafeaua ta favorită dimineața. Povești interesante, de viață.

Primul invitat din această serie este un barist cu rădăcini din Piatra Neamț, plin de viață și voie buna, pasionat de sporturi de iarnă, care se trage dintr-o familie cu experiență în domeniul ospitalității și care a decis într-o zi să renunțe la jobul său din vânzări, pentru prepara cafea bună bucureștenilor.

El este Ciprian Cosma, de la T-Zero.

t-zero coffee shop
Cafea cu Dichis: Salut Ciprian! Prezintă-te te rog pe scurt pentru cititorii cafeacudichis.ro și spune-ne cum a început povestea ta în lumea cafelei.

Prima experiență (cu cafeaua) a fost la Origo acum aproape 4 ani. Am cerut fără cofeină:))). Ciprian Cosma

Mă numesc Ciprian Cosma, am 31 ani, am lucrat în vânzări electronice și online până acum 3 ani când am schimbat spre specialty coffee.

Cafea cu Dichis: Când ai băut pentru prima dată cafea și cum ai descrie acum, privind înapoi, experiența?

Amuzant. Prima experiență a fost la Origo acum aproape 4 ani. Am cerut fără cofeină:))) mi s-a explicat că nu servesc decaf, și am optat către un espresso fiindcă știam măcar atât, că nu are așa multă cofeină. A fost dragoste la prima gustare. Nu mai băusem ceva așa de bun niciodată 🙂

Cafea cu Dichis: Înainte de T-Zero ai mai lucrat în cafenele ca barista? Cum a început povestea ta în lumea cafelei ?

Nu am avut ocazia să lucrez în alte părți. Toata experiența am acumulat-o la T-Zero, cursuri la Barista School si Origo si la al meu prieten bun Ionut de la Two Minutes.

t-zero coffee shop
Cafea cu Dichis: Cum ai ajuns la cafeaua de specialitate?
Fiindcă mereu am vrut să vând produse de calitate. Că am vândut electronice sau că vând cafea, vreau să am încredere deplină în produsul vândut. Un plus la cafea e că ai ocazia să vezi oamenii cum se shimbă la față la prima sorbitură:)
Cafea cu Dichis: A existat vreo persoană, o cafenea sau prăjitorie care te-au inspirat să pornești pe acest drum?

Ionut de la Two Minutes m-a introdus în lumea specialty (n.r. cafea de specialitate), iar Origo mi-a fost aliat de nădejde de la început. Acum am început să colaborăm și cu Madison Coffee, care prăjește niște cafele demențiale.

t-zero coffee shop
Cafea cu Dichis: Ce îți place cel mai mult la meseria de barista?

Îmi place ce fac, mă bucur că pot veni la muncă și să mă simt ca într-o cafenea și nu la un birou trist cu tabele plictisitoare în față. Îmi place că interacționez doar cu oameni faini și cel mai mult îmi place când cineva apreciază ce ai preparat în ceașcă. Nu aș da meseria asta pe nimic în lume.

Cafea cu Dichis: Povestește-ne un pic despre T-Zero, cum a pornit totul și ce te-a determinat să devii antreprenor?

Mi-a plăcut gustul, ideea, oamenii, conceptul. Suma investită nu a fost ceva de speriat. Nu eram mulțumit de faptul că stăteam la calculator 8 ore pe zi. Fiind și din familie de cârciumari, am zis că dacă nu schimb acum ceva, o să muncesc supărat toata viața.

Așa că mi-am dat demisia și m-am apucat orbește de specialty coffee și T-Zero Coffee Shop. Am muncit 12 ore pe zi timp de mai bine de jumătate de an până am reușit să angajez un coleg.

t-zero coffee shop
Cafea cu Dichis: E foarte interesantă varianta de nume la care ai ajuns pentru cafenea. Ne poți  spune care este povestea din spatele acestuia?

Cosma Constantin Ciprian… Constantin…Constantinel… Tinel… T-inel… Inel=0 ==> rezultă = T-Zero

Cafea cu Dichis: Cărui tip de clienți te  adresezi cu T-Zero?

Oricărui client ce vrea să bea o cafea bună, într-un loc fără pretenții, plin de voie bună și oameni puși pe glume mereu.

Cafea cu Dichis: Observ din ce în ce mai mult interes al pasionaților de cafea către acest nou trend de home barista. Să cunoști cât mai multe despre cafeaua pe care o bei și să încerci să o prepari acasă asemeni celei din cafenea, fie la espressor fie printr-o metodă alternativă de preparare. Tu cum resimți acest lucri? Se simte în shop o creștere în gradul de educare al oamenilor în materie de cafea?

Bineînțeles. Odată cu creșterea pieței de third wave coffee, au apărut și pasionați, oameni în căutare de ceva mai mult. Eu sincer prefer să intru într-un shop, oricât de grăbit sunt, să simt putin vibe-ul, și să uit pentru câteva minute că sunt pe fugă. Iar acasă, crede-mă că nu am o boaba de cafea :)) Cizmarul cu pantofii rupți…

Cafea cu Dichis: Dacă ar fi să te caracterizezi ca persoana, din perspectiva unei cafele care ar fi și de ce?
Espresso din comoditate:)))
t-zero coffee shop
Cafea cu Dichis: Ce sfaturi generale poti sa dai cititorilor cafeacudichis.ro care sa-i ajute în modul în care își prepară cafeaua acasă?
Cafea proaspăt prăjită, proaspăt râșnită, apă de calitate, fără compromisuri. Dacă nu … la shop cu voi.
Cafea cu Dichis: Ciprian, mulțam fain pentru timpul acordat și mult succes în continuare!

Dragă pasionatule de cafea bună, aceasta a fost barista storie-ul de astăzi, cu Ciprian Cosma, de la T-Zero coffee shop.

t-zero coffee shop

Urmărește în continuare cafeacudichis.ro, pentru alte discuții interesante cu oameni din industria cafelei de specialitate din România.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Citeste și: Prăjitorii de cafea artizanală, de unde poți cumpăra cafea bună, proaspăt prăjită

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share . Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031