La o cafea cu Mister Nomad Coffee

Salutare cafegiu inspirat,

În acest interviu îl avem ca invitat pe un om super pasionat de cafea, venit din rândul home-baristilor dornici să descopere din ce în ce mai multe despre întreg ciclul de viață al cafelei, de la fermă la ceașcă, dar în același timp, la fel de dornic să descopere cât mai multe culturi și lucruri despre viață.

El este Petrișor Dan, a.k.a în lumea espressomanilor drept Mister Nomad Coffee. Îl găsiți și în lumea virtuală pe web și facebook, sub același nume. Nu uitați să îl urmăriți, pentru a citi aventuri nomade în lumea cafelei.

mister nomad coffee
Cafea cu Dichis: Salut Petri! Prezintă-te te rog pe scurt pentru cititorii cafeacudichis.ro și spune-ne cum a început povestea ta în lumea cafelei.

Sunt Petri, un fost workaholic trecut prin 15 ani de joburi prin corporații si nu numai. Îmi place să-mi zdrăngănesc chitarele, să mă dau cu mountain bike-ul (deşi l-am pus pe tuşă de mai bine de un an jumate, dar cu motive bine întemeiate), să călătoresc extrem (pasiune descoperită recent, datorita prietenei mele Andrada) şi, bineînțeles, iubesc cafeaua.

Cafea cu Dichis: Când ai băut pentru prima dată cafea și în ce context? Cum ți s-a părut?

Nu mai țin minte când a fost prima dată, dar ştiu că beam cafea multă încă de prin liceu. Ca toată lumea, preparam cafea din comerț la filtru sau la ibric.

Maică-mea e cafegistă înrăită şi când eram mic mă urcam pe un scaun ca să ajung la dulapul în care ținea cafeaua ca să o adulmec. Mă înnebunea mirosul de cafea încă de pe atunci.

Cafea cu Dichis: Cum a început pasiunea ta pentru cafeaua bună?

Un amic, barman la un bar unde îmi plăcea să-mi pierd vremea în Cluj, mi-a zis că singurul loc din oraş unde pot să beau cafea bună e Olivo. Asta era, dacă bine-mi amintesc, pe la începutul lui 2013. Am ajuns la Olivo şi Marius Nica mi-a făcut un espresso din cafea proaspăt prăjită. A fost un şoc, în sensul bun al cuvântului. Am stat cu el la poveşti despre cafea şi mi-a zis de forumul espressoman.ro, mi-a arătat un anunț şi în câteva zile aveam acasă un espressor Gaggia Evolution, o râşniță Lelit şi cafea de la Sarkis. Marius a fost super fain că a venit la mine să-mi arate cum să lucrez cu râşnița şi cu espressorul. Aşa a început aventura mea cu cafeaua bună.

Cafea cu Dichis: Este vreo persoană care te-a inspirat să descoperi lumea cafelei?

Cred că la început a fost Marius Nica. Şi toată comunitatea de pe espressoman.ro, mi se părea incredibil ce a reuşit Liviu Frățilă cu forumul ăla şi câte informații puteam găsi acolo. Şi oamenii pe care i-am cunoscut prin intermediul cafelei, şi  întâlnirile pe care le organizam din când în când ca să testăm cafele. Faptul în sine că produsul ăsta, cafeaua, conectează oameni.

Cafea cu Dichis: Știu că ai călătorit destul de mult anul trecut prin Asia, ai avut ocazia să vizitezi plantații de cafea din Vietnam. Spune-ne un pic despre cum te-ai decis să pleci în această călătorie, cât a durat, ce țări ai vizitat și ce ți-a plăcut cel mai mult în călătoria ta? Și ce nu ți-a plăcut deloc?

Inspirat de prietena mea şi de câțiva călători adevărați, în Decembrie 2016 mi-am dat demisia de la job şi am plecat amândoi în Asia, cu bilet doar dus şi fără niciun plan. Călătoria a durat 1 an în care ne-am plimbat prin Thailanda, Indonezia, Malaysia, Hong Kong, Singapore, Cambodia şi Vietnam.

Am făcut de toate, de la voluntariat intr-un hostel şi-un guest house în Indonezia până la predat engleză copiilor într-un centru privat în Vietnam, dar cred că cele mai faine amintiri rămân cele cu oamenii pe care i-am cunoscut şi prieteniile care s-au legat. Faptul că îi cunoşti când călătoreşti şi ştii că există posibilitatea să nu-i revezi niciodată face ca momentele alea să fie intense. E total diferit față de prietenii pe care îi ai acasă.

Ne-au plăcut foarte mult toate peisajele pe care le-am văzut, anumite locuri iți iau de-a dreptul respirația de frumoase ce sunt. Dar cel mai mult ne-au plăcut scufundările din Indonezia, e incredibil de frumoasă lumea de sub apă.

Nu ne-a plăcut poluarea. Am văzut oraşe super poluate unde nu-i indicat să ieşi fără mască pe gură şi pe nas, dar şi plaje poluate. Te pune pe gânduri când vezi cât plastic pot să aducă curenții de apă pe o plajă şi când vezi că în Vietnam toată lumea aruncă gunoiul pe jos şi că-i al doilea poluator de plastic în oceane după China.

Uitându-mă înapoi, a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o în viața mea, mi-a schimbat total percepția despre viață şi despre nevoile pe care le avem.

Cafea cu Dichis: Ce cafea ți-a plăcut cel mai mult în Vietnam? Ai încercat și cafeaua tradițională, preparată la filtrul Phin?

Vietnam e al doilea producător mondial de cafea după Brazilia, doar că 97% din producție este Robusta. Cafeaua care mi-a plăcut a fost doar în cafenelele de profil (specialitate sau origine). Am încercat Ca phe phin, prima dată black, preparată din Robusta de bună calitate, prăjită proaspăt, şi n-am putut s-o beau, a fost exagerat de amară. Proporția e de 20-25 gr de cafea la 100 ml de apă, ceea ce o face o băutură concentrată pe care ei o diluează cu gheață şi lapte condensat. Nu mi-a plăcut nici asta.

Cafeaua face parte din cultura lor şi am învățat să respect asta. Există cafenele şi standuri mobile care vând cafea la fiecare colț de stradă, dar eu nu m-am împăcat cu ele.

mister nomad coffee
Cafea cu Dichis: Știu că ai vizitat și o plantație de cafea în Vietnam și ai avut ocazia chiar să recoltezi cot la cot cu fermierii boabele de cafea. Cum ți s-a parut?

Am vizitat multe coffee shopuri în Indonezia, Malaysia şi Vietnam şi am cunoscut nişte oameni minunați. În Saigon am întâlnit cea mai faină comunitate, o mână de oameni care au coffee shopuri şi care încearcă să facă cafea bună şi cafea de specialitate în zona Dalat.

Ei m-au conectat cu partenerii lor şi aşa am ajuns în Dalat în Decembrie 2017, în plin sezon de recoltare a cafelei. Am cunoscut doi procesatori, La Viet şi The Married Beans, care lucrează cu fermieri, dar au şi plantații proprii. Cei de la The Married Beans au organizat doua ieşiri pe plantații şi am avut ocazia să-i cunoaştem pe fermieri şi să voluntariem la cules de cafea şi să asistăm la procesarea boabelor. Am învățat multe lucruri noi, iar alte informații care îmi erau puțin neclare, s-au luminat.

Pentru mine a fost foarte important să văd cum se întâmplă lucrurile la baza lor. Cafeaua băută într-un coffee shop e de multe ori luată de-a gata, dar e bine să ştim că-s foarte mulți oameni implicați în proces şi că-i multă muncă în spate până ajunge acolo, în ceaşcă.

Eu sper să ne întoarcem în Vietnam şi są voluntariem pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cafea cu Dichis: Ai și un blog, misternomadcoffee.com, pe care îl urmărim cu mare plăcere. Cum ți-a venit ideea blogului, cum a pornit totul, și care e povestea din spatele numelui?

Ideea mi-a venit în timpul călătoriei de anul trecut. Eram în Ubud, Bali şi după ce am vizitat nişte cafenele şi am aflat câte ceva despre cafeaua Indoneziană, am zis să combin utilul cu plăcutul şi să scriu despre tot ce întâlnim pe partea de cafea, ca să rămână memoriile undeva.

Am vizitat şi o fermă de cafea ca multe altele din Bali care procesează şi vând Kopi Luwak. Ştiam că animalele sunt ținute captive în condiții mizere, dar am vrut să mă conving. Am scris imediat un articol despre ce am văzut acolo, pe care l-am intitulat “Coffee (Indonesian Kopi): the good side vs the dark side”.

După Bali am început să explorăm cafenele prin locurile prin care am umblat şi să scriu despre fiecare experiență. Eu scriu, iar Andrada este responsabilă cu fotografia.

Numele Mister Nomad Coffee a venit rapid după ce am făcut puțin brainstorming: trebuia să aibă legătură cu cafeaua şi nomadismul, noi fiind pe drumuri la momentul respectiv, fără niciun plan şi fără o destinație anume.

mister nomad coffee
Cafea cu Dichis: Ce metodă de preparare a cafelei preferi? Și ce apreciezi la ea?

După mulți ani în care espresso-ul a fost alegerea principală, acum apreciez mai mult un pour over şi folosesc V60 pentru că oferă o cafea echibrată, curată şi te lasă să explorezi toate aromele şi gusturile dintr-o cafea. Din acelaşi motiv îmi place foarte mult şi french press-ul, pe care am început să îl explorez recent.

Când reuşesc să stau acasă, îmi fac cel puțin câte o cafea cu fiecare metodă, iar când călătoresc am aeropressul şi râşnița manuala cu mine tot timpul.

Cafea cu Dichis: Folosești o rețetă speciala? Ne poți da un sfat?

Nu folosesc nimic special 🙂 . De obicei merg pe rație de 1:15 şi apa la 90-95 grade. Obligatoriu cântar, nimic din ochi.

Pentru french press am început să folosesc o tehnică recomandată de James Hoffman şi au ieşit nişte cafele incredibil de bune: după turnarea apei peste cafea, la minutul 4 sparg crusta cu o lingură, curăț impuritățile rămase şi spuma, după care o las să stea la infuzat încă 5-6 min. Când o torn în cană, nu apăs sita până la fundul french press-ului pentru a nu deranja patul de cafea, mă opresc chiar deasupra lichidului. Dacă nu ați încercat încă, vă îndemn să o faceți. Este o metodă care cere destul de multă atenție şi răbdare, nu o recomand dacă sunteți în grabă.

Cafea cu Dichis: Ce recomanzi unui pasionat de cafea, care abia își începe drumul în lumea cafelei bune și începe să descopere că o cafea este și altfel decât amară?

Pfuai, nu ştiu dacă sunt eu în măsură să fac recomandări de genul ăsta. Zic din experiența proprie: învață tot ce poți despre cafea, informația este liberă online şi comunitățile de pasionați de cafea sar în ajutor cu sfaturi şi recomandări; dacă nu-ți iese din prima, a doua … a zecea oară, nu te lăsa, o să reuşeşti până la urmă; explorează tot felul de metode şi echipamente, plus cafele diferite pentru că suntem norocoşi în România să avem o gămadă de prăjiorii bune.

Umblă o vorbă-n târg că “once you go black, you never go back”. Mno, la cafea e invers, once you finish with black, you never go back.

Cafea cu Dichis: În final, ceva gânduri, recomandări pentru cititorii cafeacudichis.ro?

Citiți-ne în continuare, distribuiți postările noastre pentru că facem ce facem din pasiune şi în timpul nostru liber. Orice mică apreciere venită din orice parte ne ajută foarte mult să continuăm blogurile astea dragi nouă.

Acesta a fost interviul cu Petri, a.k.a Mister Nomad Coffee. Urmărește în continuare cafeacudichis.ro, pentru alte discuții interesante cu oameni din industria cafelei de specialitate din România.

Citeste și: La o cafea cu Mihai Sumedre de la YUME Coffee Roasters

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930