REVIEW: Kenya Nyeri – Claro Cafe

Salutare cafegiu pasionat,

În acest review avem ca oaspete cafeaua de specialitate Kenya Nyeri de la prăjitoria de cafea de specialitate din București, Claro Cafe. Sunt mare fan al cafelelor de la Claro, din tot ce am mai incercat – Guatemala, Rwanda, Columbia, nu mi s-a întâmplat până acum să nu îmi placă sau să nu iasă bine pe espressor, așa că abia așteptam să încerc o Kenya – cafea care de obicei este foarte fructată și citrică – exact pe profilul meu de gust.

Kenya Nyeri Claro Cafe

Hai să trecem rapid prin informațiile tehnice, prezente pe ambalaj.

Kenya Nyeri – Date tehnice

Origine: Kenya

Regiune: Nyeri

Altitudine: 1.900 – 2.300 m

Varietate: SL28

Procesată: Spălare

Profil prăjire: Espresso

Note dezvoltate: lime, zmeură, mandarine

Corpolență: medie

Acididate: ridicată

Greutate: 250g

Kenya dă una dintre cele mai aromate cafele și cu aciditatea cea mai ridicată din lume. Gustul variază regional, în mod subtil, dar majoritatea soiurilor sunt complexe și fructate, păstrând aciditatea citricelor.

Cafeaua din acest review provine din regiunea Nyeri, una din faimoasele zone producătoarea de cafea din Kenya aflată în proximitatea Muntelui Kenya, cel mai înalt munte din Kenya și al doilea cel mai înalt din Africa, după Kilimanjaro.

Kenya Nyeri este o cafea explozivă în gust, o combinație surprinzătoare de gusturi și arome, cum rar poți gusta. Printre factorii care determină calitatea culturilor de cafea din această zonă, se datorează și climatul ușor instabil, cu ploi frecvente, solului vulcanic roșu intens și temperaturilor cuprinse între 22-28 grade Celsius.

Kenya Nyeri Claro Cafe

Varietatea de cafea în acest caz este SL28 – un nume robotic și poate neinspirat la prima vedere dat acestei varietăți specifice Keniei, care aprinde atâtea pasiuni în mintea pasionaților de cafea din toată lumea, dar cu o poveste interesantă.

În anii 1930, guvernul kenyan a angajat compania Scott Labs, să evalueze varietățile de cafea din țară în scopul dezvoltării comerciale. În urma acestei evaluari, varietățile cu cele mai mari bune caracteristici au fost SL-28 și SL-34, cel mai bun pariu al Keniei, din punct de vedere economic. Probabil ai ghicit deja că SL vine de la Scott Labs.

Întorcându-ne la cafeaua noastră, metoda de procesare folosită pentru această cafea este spălare, ca majoritatea cafelelor Kenyene, aspect care îi potențează notele fructate, citrice.

Testare Kenya Nyeri – Claro Cafe

Am testat Kenya Nyeri pe mai multe metode de preparare/tipuri de băuturi, printre care: espresso – espresso, cappuccino și brew – Cafflano Kompact.

Pentru espresso am pornit cu o măcinătură la râșniță identică cu restul cafelelor de specialitate încercate, și am folosit 18g de cafea proaspăt măcinată în portafiltru fară fund.

Mi-au ieșit cam 38.3 g cafea în 22 sec., am degustat-o și mi s-a părut debalansată, cu aciditate exacerbată și sub-extrasă. Așa că am reglat măcinatura râșniței, ceva mai fină până am ajuns aproape de o extracție de 30 sec. cu 36 g cafea extrasă, iar rezultatul a fost mult mai bun.

O cafea mai echilibrată, cu note distinctive de citrice, foarte aromată, cu un corp mediu, un adevărat deliciu gustativ.

Rețetă: 18g de cafea boabe proaspăt măcinată, timp de extracție de 30 sec., temperatură de extracție 90 grade celsius aproximativ, presiune 9 bari, și un rezultat de 36 g cafea în ceașcă.

Pentru cappuccino, am folosit o extracție cu portafiltru dublu, din care am folosit aproximativ 25 g cafea cu 150g de lapte/cremă de lapte. 

Rezultatul: un echilibru perfect între gustul de cafea și notele citrice și dulceața cremei de lapte proaspăt preparată.

Kenya Nyeri Claro Cafea Cafea cu Dichis

Pentru brew, am folosit un Cafflano Kompact, 14 g cafea măcinată la 210 g fierbinte, la temperatura de 92ºC și un timp de preparare de aproximativ 2:30 minute.

Chiar dacă cafeaua este recomandată pentru espresso, această Kenya Nyeri merge excelent în brew cu notele fructate, citrice foarte evidente, de parcă ai gusta un suc de fructe, iar Cafflano Kompact pune foarte bine în evidență puntele forte ale cafelei.

Kenya Nyeri Claro Cafe
În încheiere

Nu sunt foarte multe lucruri ramase de spus, Kenya Nyeri de la Claro Cafe este o cafea senzațională. Toți cei care apreciază o cafea fructată, cu aciditate ridicată, citrică, nu foarte copolenta cu siguranță nu vor fi dezamăgiți de această cafea, perfectă pentru espresso, băuturi cu lapte și brew, unde calitățile cafelei sunt cele mai evidente.

Poți să cumperi această cafea fie de la Claro Cafe din București, fie on-line de pe clarocafe.ro.

 

Kenya Nyeri Claro Cafe

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Citeste și: Prăjirea cafelei: arta din spatele unei cafele bune

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031