Cafflano Klassic, cel mai bun prieten al cafegiului călător

Salutare cafegiu pasionat,

Așa cum știi deja, atunci când prinzi gustul cafelei de specialitate, proaspăt prăjită e greu să mai accepți să bei orice altceva.

Așa că atunci când vine momentul să pleci în concediu, sau city break, ajungi în poziția să te gândești cum faci să iei pachetul de cafea de specialitate cu tine.

În ultimul trip din UK fix la această întrebare ajunsesem când îmi pregăteam ghiozdanul de călător.

Cum călătoritul cu companiile aeriene low cost poate fi destul de restrictiv din punct de vedere al bagajului, orice aparat de preparare al cafelei mi-aș fi luat, el trebuia să încapă într-un ghiozdan, deja burdușit de haine, accesorii, și altele. Pe scurt, trebuia să fie compact și ușor de folosit, dar să facă totuși treabă bună în prepararea cafelei.

Norocul face că prietenii de la Taste Crafters, distribuitorul al aparatelor Cafflano în România, m-au ajutat cu fix ce aveam nevoie. Intră în scenă Cafflano Klassic, un aparat de tip all-in-one, de preparare a cafelei prin metoda drip, folosind un filtru metalic.

Cafflano – inovație și pasiune pentru cafea

Foarte pe scurt, Cafflano este un start-up fondat de 5 sud coreeni, cu experiență în tehnologia semiconductorilor, experiență pe care au folosit-o să dezvolte cea mai fină și consistentă tehnologie de perforație într-un metal, pentru filtrele de la aparatele lor Klassic și Kompact.

Sunt recunoscuți în lumea metodelor alternative de preparare a cafelei pentru aparatele lor inovatoare, printre care modelele Klassic și Kompact care au primit nenumărate premii internaționale, iar mai nou Kompressor – de care v-am povestit aici că este primul espressor manual cu presiune de 9 bari la prepararea unui espresso.

Cafflano Klassic

Întorcându-ne la Cafflano Klassic, ce înseamnă un all-in-one brewer?

Simplu! Are tot ce îi trebuie să poți prepara o ceașcă de cafea.

De la râșniță, la filtru, la recipient de turnare al apei și până la recipientul în care curge cafeaua poaspăt preparată. Toate astfel gândite, încât să fie parte dintr-un singur recipient, să nu îți faci griji că pierzi ceva.

Tot ce trebuie să faci tu, este să folosești o cafea bună și să ai apă fierbinte.

cafflano klassic

Pașii de utilizare

Cafflano Klassic este foarte simplu de folosit. Se macină boabele de cafea folosind râșnița ceramică a aparatului, se toarnă apă fierbinte și în 4 minute cafeaua e gata!

Dar există un „catch”. Pentru că e puțin probabil să ai cu tine în călătorie și un cântar electronic de cafea, înainte de să pleci în vacanță cu Cafflano Klassic, trebuie să îți dai seama de dozajul preferat de apă și cafea. Eu am marcat în interiorul recipientului de turnare nivelul de apă, iar la cafea m-am uitat „ochiometric” cam cât înseamnă 14 g de cafea, folosind cântarul de acasă prima dată.

Apoi, în primă fază trebuie să reglezi râșnița. O demontezi deșurubând căpăcelul de sus, și rotești rotița la maxim spre dreapta. După aceea rotești spre stangă, astfel încât 9 dinți ai rotiței să treacă printr-o poziție pe care ti-ai fixat privirea. Asta înseamnă 9 rotiri ale rotiței.

Apoi pur și simplu torni apa, folosind capacul recipientului printr-o tunare uniform, astfel încât să acoperi tot stratul de cafea. Eu am turnat apă cât să acopăr cafeaua și un pic peste, am lasat cafeaua să se infuzeze ușor 20 de secunde, după care am turnat și restul de apă. În 4 minute cafeaua ta favorită e gata.

După care aparatul se curătă foarte ușor sub jet de apă.

Pentru Klassic, eu am folosit următoarea rețetă pentru prepararea cafelei:

  • 9-10 rotiri ale rotiței de râșniță (9 rotiri pentru un gust mai intens, 10 rotiri pentru un gust mai echilibrat)
  • 14 g de cafea boabe
  • 210 g apă – 20-30g la început, lăsat 20 secunde pentru pre-infuzie, apoi restul cantității de apă


Dimensiuni

Ca dimensiuni, Cafflano Klassic se încadrează la o categorie mijlocie, în sensul că nu este la fel de compact ca un Aeropress sau Cafflano Kompact, dar pe de altă parte nu mai are nevoie de alte elemente (râșniță, filtru etc).

Dimensiunile sale sunt 89.4 x 193.55 mm, cu o greutate de 470g.

Filtrul

Filtrul este foarte rezistent, este foarte diferit de orice alt filtru metalic întâlnit pe piață, cu o durată de viață extrem de lungă. Cum spuneam la început, Cafflano o consideră cea mai fină și consistentă tehnologie de perforație posibilă folosită pentru un filtru din metal.

Singurul lui dezavantaj, față de un filtru de hârtie, este că mai multe uleiuri din extracția cafelei ajung în băutura finală. Dar dacă se dorește, se poate folosi și un filtru de hartie de la V60.

Râșnița

Râșnița de la Klassic este asemănătoare celei de la Hario Skerton, este din ceramică și este foarte ușor de folosit și utilizat.

Pierderile de cafea sunt minimale la râșnire, iar uniformitatea măcinarii este foarte bună pentru o râșniță din ceramică.

Particulele de cafea sunt uniform măcinate, mai ales la gradele mai fine de râșnire, fără diferețe notabile de mărime ale granulelor de cafea. Vezi mai jos câteva teste de măcinare.

Setare: 9 rotiri –> 10.3 g cafea boabe, 10.2 g cafea măcinată rezultată, timp: 35 secunde

Setare: 6 rotiri –> 10.3 g cafea boabe, 10.3 g cafea măcinată rezultată, timp: 55 secunde

Setare: 3 rotiri –> 10.1 g cafea boabe, 10.1 g cafea măcinată rezultată, timp: 1:18 minute

Concluzii

Trecând prin toate detaliile de mai sus, zic să tragem și niște concluzii, referitor la Cafflano Klassic.

Ca și preparare, procedeul seamănă mult cu V60, cu mențiunea că la Cafflano Klassic se poate utiliza atât filtrul metalic standard cât și un filtru de hârtie ca la V60, pentru o claritate mai bună a cafelei.

De asemenea, Cafflano Kompact este o alternativă interesantă și versatilă a Aeropress-ului. Este mai complet, curățarea se face aproape la fel de ușor, iar calitatea materialelor este cel puțin la fel de bună.

Este gândit pentru călătorii și pentru birou, este foarte compact și ușor. Are și plusuri și minusuri însă este mai ieftin, mai practic și mai compact decât dacă s-ar cumpăra cele 4 componente separat.

Cafeaua preparată cu Cafflano Klassic va avea un corp mai consistent și gustul mai rotund, echilibrat. Ceașca de cafea finală va avea ceva mai multe particule de cafea și uleiuri decât în varianta Aeropress, datorită filtrului.

Dacă vrei să achiziționezi un Cafflano Klassic îl poți contacta pe Razvan, de la Taste Crafters pe pagina lor de Facebook și te poate ajuta cu mare drag.

Citeste și: REVIEW:  Etiopia Suke Quto – Bonanza Coffee Heroes

Ți-a plăcut acest articol, sau ai un Cafflano Klassic? Fă un bine, dă un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
October 2024
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031