La o cafea cu Dana și Silviu – Jassyro: „Cafeaua e bună, dar devine specială când o bei lângă un om drag”

Salutare cafegiu inspirat,

Săptămâna aceasta, tot din seria interviurilor dichisite, aroma cafelei de specialitate ne aduce în inima Moldovei, tocmai la Iași unde îi găsim pe Dana și Silviu, oamenii frumoși din spatele boutique coffee shop-ului de cafea de specialitate Jassyro.

Care este povestea lor, cum au ajuns în comunitatea cafelei de specialitate, poți să citești în rândurile ce urmează.

Pe Jassyro îi poți găsi și în Coffee City Guides -ul din Iași.

Cafea cu Dichis: Dana, Silviu, spuneți-mi cum a început povestea Jassyro.

Jassyro s-a format din doi oameni, Dana și Silviu. După ani adunați în multinaționale și după încă alții prin alte țări, am hotărât să ne retragem în orașul unde ne-am întâlnit, unde ne-am îndrăgostit, Iași.

Silviu e de loc din Brașov, iar eu mai de aproape, din Pașcani, dar aici ne-am întâlnit, tot aici ne avem prietenii și familia. Iar toate astea la un loc făceau din Iași orașul perfect pentru visul nostru.

Cafea cu Dichis: Povestiți-ne un pic cum a pornit totul și ce v-a determinat să porniți pe acest drum?

Din 2012 am început să punem la cale un proiect și în vacanțe inspectam orașul în căutarea unui loc special, nici prea mare, nici prea mic și în 2014 l-am găsit, fix în centrul orașului.

Ne place să ne înconjurăm de oameni, să facem lucrurile ca la carte și în mod special, ne place să avem un loc al nostru.

Cafea cu Dichis: Îmi dau seama după nume, că este o poveste specială în spate lui, care este aceasta?

Numele a venit de la sine, Silviu știa povestea unui regizor evreu, care, odată ajuns în USA și-a schimbat numele în Jassur, din iubire pentru orașul Iași. Simțeam că ni se potrivește povestea, așa că am combinat “Jassy” care este prima formă scrisă a orașului Iași și “Ro”, asta ca un răspuns la întrebarea “Ce mai căutați pe aici?”.

Orașul Iași ne-a adoptat, ne-a pus împreună, ne-a făcut să ne îndrăgostim de el. La fel că evreul ajuns venetic pe plaiul american, așa am considerat și noi că merită să folosim forma veche a numelui Jassy pentru a ne defini, această fiind o legătură între prezent și trecut.

Cafea cu Dichis: Ați mai lucrat în trecut în domeniu, sau de unde pasiunea pentru cafea de specialitate?

Dana a luat contact cu lumea cafelei și meseria de barista încă din 2010, iar în 2012 a făcut un curs de barista împreună cu Mihai Panfil, unde a gustat pentru prima data cafea de specialtitate. Atunci a avut loc primul click și pur și simplu ne-a cucerit de la prima degustare.

Cafea cu Dichis: Există vreo persoană specială în povestea voastră, care v-a inspirat să faceți ceea ce faceți acum?

Michi, este fostă colegă a Danei cu 20 de ani mai mare și cu 8 tatuaje. De la ea a învățat cum să prepare un espresso, un cappuccino, dar mai ales a inspirat-o în relația cu clienții. Dana a rămas fascinată de încrederea acestora față de Michi și de modul în care ea gestiona fiecare situație în parte.

Pe lângă ea, au fost multe altele, mai mult sau mai puțin cunoscute: Gheorghe Florescu- scriitorul cărții “Confesiunile unui cafengiu” , Mihai Panfil- co-founder Origo, Ernest Valentin – prăjitor Origo Roastery, Hayg Keskerian- cafegiul armean de pe Grigore Manolescu nr.16. După ce am deschis shop-ul numărul persoanelor a crescut și crește în continuare.

Cafea cu Dichis: Ce vă place cel mai mult și apreciați zi de zi, la meseria voastră?

Oamenii! ei sunt motivul pentru care continuăm să devenim mai buni, să creștem, să aducem produse noi. Ei au încredere în noi, ne-au devenit prieteni apropiați și împreună descoperim lumea cafelei.

Cafea cu Dichis: Ce părere aveți, încep oamenii să pună mai multe întrebări despre cafea, învață mai multe, sunt mai interesați de ce cafea beau și de calitatea ei?

Oamenii sunt curioși și mereu vor pune întrebări, dar totul depinde de ține. În primul an am vorbit de 10 lei și vindeam de 3 lei, asta pentru că ne-am dorit să fim transparenți, să câștigăm încrederea lor, că aici vor găsi mereu aceeași calitate, aceeași cafea bună, aceeași vorba bună.

Cafea cu Dichis: Ce cafea folositi? Preferați prăjitorii români sau nu numai?

Folosim doar cafea de specialitate și în principiu lucrăm doar cu prăjitorii români. Prăjitorii cu care lucrăm sunt Origo, Yume, Kofi, dar mereu aducem guest coffee și chiar avem câteva suprize în minte prntru viitorul apropiat.

Cafea cu Dichis: Care e metoda de preparare a cafelei preferati? Si ce apreciati la ea?

Silviu preferă espresso, pentru intensitatea gustului și a aromelor, iar eu (Dana) am devenit fan brew coffee, mai ales de când am născut, iar acasă îmi pregătesc V60, Canadiano, Kalita.

Cafea cu Dichis: Planuri de viitor. Jassyro 2?

Planuri avem multe, dar le luăm pe fiecare în parte și încercăm mereu să avem un echilibru între viață de familie și cea de antreprenori.

Cafea cu Dichis: În final, ceva gânduri, recomandări pentru cititorii cafeacudichis.ro?

Cafeaua e bună, dar devine specială când o bei lângă un om drag! Și noi o bem lângă mulți oameni dragi! Enjoy!

Cafea cu Dichis: Silviu, Dana, mulțumim pentru interviu și timpul acordat, vă doresc mult succes în continuare!

Aceasta este povestea cafenelei de specialitate Jassyro din Iași. Îi poți găsi și în secțiunea Coffee City Guides, Iași. Când ai drum pe Blvd. Ștefan Cel Mare, nu uita să treci pe la nr. 1C, la Jassyro pentru o cafea bună, de specialitate.

Urmează și alte discuții interesante cu oameni din industria cafelei de specialitate din România, așa că urmărește-mă în continuare.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Citeste și: Cafflano Klassic, cel mai bun prieten al cafegiului călător
Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930