REVIEW: Etiopia Uraga (Guji grade 1) – Muse Coffee

Salutare cafegiu pasionat,

Acesta este un review la o nouă cafea de specialitate pe care am încercat-o recent, iar așa cum te-am obișnuit, revin acum pe blog cu câteva sfaturi și păreri.

Este vorba de o cafea de specialitate de origine Etiopia prăjită de Muse Coffee.

Aceasta este a doua oară când mă intersectez cu cafeaua de la Muse, după ce am încercat anul trecut un microlot de Guatemala prăjită de Ovidiu. Profilul de prăjire al acestei Etiopia Urugu din regiunea Guji este recomandat pentru Filtru, dar eu recunosc că am testat-o intens și pentru espresso.

La ce să te aștepți dacă reușești să o mai prinzi în oferta Muse?  Citește în continuare.

Etiopia Uraga Muse Coffee

Etiopia Uraga – Behind the label

Origine: Etiopia

Regiune: Guji

Ferma: Uraga

Altitudine: 1750 – 2300 m

Varietate arabica: Heirloom

Procesată: Spălare

Profil prăjire: Filtru

Profil de gust (note dezvoltate): piersică, ceai negru, bergamotă, ciocolată

Perioadă recoltare: na.

Corpolență: medie

Acididate: scăzută

Scor SCA: 88

Greutate: 250g

Prăjită de: Muse Coffee

Câteva cuvinte despre origine

Despre Etiopia ca țara a celor 1000 de soiuri de cafea am mai vorbit, la fel și de regiunea Guji, care este o adevărată Mecca pentru cunoscătorii cafelei.

Cafeaua Etiopia Uraga este produsă de micii fermieri din zona Guji. Fermierii de aici își duc recoltele la stația de spălare Uraga, iar aici sunt selectate doar fructele coapte pentru a se asigura calitatea și omogenitatea cafelei. Mai apoi boabele de cafea sunt lăsate la fermentate în bazine timp de 24-36 de ore pentru ai potența latura natural fructată a cafelei.

Degustare Etiopia Uraga – Muse Coffee

La degustare, Etiopia Uraga este o cafea suculentă, cu aciditate citrică foarte plăcută și note de piersică, ciocolată și ceai negru.

Cum spuneam, această cafea de specialitate este prăjită special pentru filtru, așa că am testat-o pe V60, dar nu m-am putut abține să nu o încerc și în espresso și cappuccino, unde s-a comportat onorabil :).

Bineînțeles că înainte am încercat o degustare de tip cupping, folosind metoda braziliană de degustare a cafelei. Din notițele mele, Etiopia Uraga are tente citrice foarte plăcute, corp delicat și retrogust ciocolatiu.

Am trecut apoi la o altă metodă alternativă de preparare a cafelei – V60-ul. Rețeta clasică, raport 1:15, 15g cafea măcinată (folosind setarea de 25 clicks la râșnița manuală Comandante, sau 50 de clicks daca folosești add-on-ul red clicks), 225g de apă, la 92 grade Celsius, am turnat 50g apă și lăsat la preinfuzat 30 sec. după care am turnat restul de apă. Timp total de infuzie aprox. 2 minute.

Recunosc că ceașca de cafea care a rezultat de aici m-a surprins plăcut. Notele fructate foarte evidente, gust fin și post gust de ceai negru. O ceașcă ce pur și simplu trebuie savurată, perfectă pentru un weekend relaxat.

Trecând mai departe la espressor, Etiopia Uraga, într-un espresso dublu este excelentă, astringentă cu note de piersică și citrice, corpolență medie și
retrogust de ciocolată.

Într-un cappuccino nu se simte foarte bine gustul cafelei, bautura rezultată este predominant lăptoasă, dar dacă o folosești intr-un Flat White, cu un shot dublu de espresso, este mult mai ok și devine un deliciu.

Verdictul?

Pentru pasionații de cafea la filtru sau metode alternative, care își doresc o cafea ușor citrică, fructată, foarte dulce, vă recomand să încercați Etiopia Uragu de la Muse Coffee, este o cafea excelentă.

Și chiar dacă ea este recomandată pentru filtru, din punctul meu de vedere merge foarte bine și pentru espresso.

Citeste și: Coffee hack: Cum să faci o cafea mai bună cu o râșniță tradițională

Aceasta a fost Etiopia Uragu de la Muse, prăjită pentru filtru! Dacă ești interesat să încerci o cafea proaspăt prăjită sau un microlot mai special, consultă oferta Muse Coffee de AICI.

Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România și în lume. Dar dacă ai recomandări pentru alte cafele de specialitate, proaspăt prăjite pe care să le încerc, le aștept cu mare drag.

Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share :). Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
September 2024
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30