Salutare cafegiu pasionat,
Am încercat zilele acestea o nouă cafea grozavă prăjită de Răzvan și Laurențiu, prietenii de la Dropshot Roasters.
Este vorba de o cafea de specialitate cu origini africane, din Etiopia să fiu mai exact, care promite să încânte și cei mai pretențioși cafegii.
Citește în rândurile de mai jos cateva impresii, păreri și recomandări.
Etiopia Israel Kercha – behind the label
Origine: Etiopia
Regiune: Guji
Ferma: Israel Degfa
Altitudine: 2000 m
Varietate arabica: Heirloom
Procesată: Natural
Profil prăjire: Medie deschisă
Profil de gust (note dezvoltate): Scorțișoară, Carrot cake, Matasoara
Perioadă recoltare: Noiembrie 2018 – Martie 2019
Corpolență: Medie
Acididate: Scăzută
Scor SCA: na.
Greutate: 250g
Prăjită de: Dropshot Coffee Roasters
Câteva cuvinte despre origine
Zona Guji este în plină ascensiune ca și recunoaștere în lumea cafelei. Este o zonă în care calitatea procesării și tehnicile avansate ale fermierilor produc anual cafele deosebite. Iar aceasta Etiopie single origin de la ferma Israel Degfa din regiunea Guji nu face excepție, este o cafea cu un profil aromatic aparte, aciditatea este domolă, iar notele care predomină sunt de condimente și prăjituri. Este un deliciu cu lapte și un desert în espresso.
Degustare Etiopia Istrael Kercha – Dropshot Roasters
Profilul de prăjire al acestei Etiopia Israel Kercha este mediu deschis, iar momentul în care dechizi punga de cafea și inspiri aroma cafelei proaspăt prajite este de neegalat. Parcă ai mirosi o tarta de migdale prospăt scoasă din cuptor.
Am început ca de obicei cu o degustare de tip cupping. Poți face și tu asta acasă, citește cum AICI.
Recomand astfel de testari, deoarece diferențele sunt cel mai ușor de depistat atunci când testezi mai multe cafele în paralel și îți dezvolți repertoriul gustativ.
Prima impresie despre Etiopia Israel Kercha m-a dus cu gândul spre ciocolată neagră, scorțișoară și turtă dulce, așa că de abia așteptam să o încerc într-o băutură cremoasă cu lapte.
Etiopia Israel Kercha iese în evidență prin dulceața pronunțată, corpoleță, notele ciocolatii și aciditatea fină pe aftertaste.
Pe espressor, această Etiopia este polivalentă, excelează atât în bauturile cu lapte, cât și în espresso. Fără lapte parcă ai savura un desert, cu un pic de lapte sub forma de Cortado se aseamănă cu o turtă dulce, iar folosită în cappuccino parcă ai gusta o tarta de migdale.
Nici fanii metodelor alternative, sau a preparării la filtru nu vor fi dezamagiți. Am încercat Etiopia Israel Kercha pe un V60, cu o măcinătură mai fină decât de obicei (25 clicks la râșnița Comandante) , iar rezultatul nu fost de trecut cu vederea.
Chiar daca nu sunt un fan al cafelei la filtru, preferând espresso, această cafea preparată la filtru este foarte fină, dulce, și ușor acrișoară pe after taste, cu note subtile de ciocolată, dar în același timp foarte echilibrată.
Rețeta completă folosită este 12g cafea măcinată la setarea 25 de la Comandante, 160g apă încălzită la 92 de grade, prima dată am turnat 50g de apă și am lăsat să se odihnească timp de 30 de sec. pentru a preinfuza cafeaua, apoi am turnat restul apei, am amestecat de câteva ori patul de cafea și am lăsat-o până când toată apa a trecut prin patul de cafea si filtru, aproximativ 2 minute.
Verdictul?
Această cafea se adresează mai ales iubitorilor de cafea care preferă o cafea natural dulce, cu o aciditate domolă și care se pretează atât în bauturile de cafea cu lapte, cât și simplă său cafea la filtru sau drip.
Citeste și: Cum să faci cappuccino acasă, fără espressor
Aceasta a fost Etiopia Israel Kercha, prăjită de Dropshot Roasters. Dacă ești interesat să încerci o cafea de specialitate proaspăt prăjită de la ei, o poți achizițion din prăjitoria / coffee shop-ul lor de la Apaca, detalii în lista noastră actualizată de locații recomandate unde poți găsi cafea proaspăt prăjită sau de specialitate bună.
Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România și în lume. Dar dacă ai recomandări pentru alte cafele de specialitate, proaspăt prăjite pe care să le încerc, le aștept cu mare drag.
Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share :). Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.
Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.
Până data viitoare, cafele aromate își doresc!