Etiopia Israel Kercha – Dropshot Coffee

Salutare cafegiu pasionat,

Am încercat zilele acestea o nouă cafea grozavă prăjită de Răzvan și Laurențiu, prietenii de la Dropshot Roasters.

Este vorba de o cafea de specialitate cu origini africane, din Etiopia să fiu mai exact, care promite să încânte și cei mai pretențioși cafegii.

Citește în rândurile de mai jos cateva impresii, păreri și recomandări.  

Etiopia Israel Kercha – behind the label

Origine: Etiopia

Regiune: Guji

Ferma: Israel Degfa

Altitudine: 2000 m

Varietate arabica: Heirloom

Procesată: Natural

Profil prăjire: Medie deschisă

Profil de gust (note dezvoltate): Scorțișoară, Carrot cake, Matasoara

Perioadă recoltare: Noiembrie 2018 – Martie 2019

Corpolență: Medie

Acididate: Scăzută

Scor SCA: na.

Greutate: 250g

Prăjită de: Dropshot Coffee Roasters

Câteva cuvinte despre origine

Zona Guji este în plină ascensiune ca și recunoaștere în lumea cafelei. Este o zonă în care calitatea procesării și tehnicile avansate ale fermierilor produc anual cafele deosebite. Iar aceasta Etiopie single origin de la ferma Israel Degfa din regiunea Guji nu face excepție, este o cafea cu un profil aromatic aparte, aciditatea este domolă, iar notele care predomină sunt de condimente și prăjituri. Este un deliciu cu lapte și un desert în espresso.

Degustare Etiopia Istrael Kercha – Dropshot Roasters

Profilul de prăjire al acestei Etiopia Israel Kercha este mediu deschis, iar momentul în care dechizi punga de cafea și inspiri aroma cafelei proaspăt prajite este de neegalat. Parcă ai mirosi o tarta de migdale prospăt scoasă din cuptor.

Am început ca de obicei cu o degustare de tip cupping. Poți face și tu asta acasă, citește cum AICI.

Recomand astfel de testari, deoarece diferențele sunt cel mai ușor de depistat atunci când testezi mai multe cafele în paralel și îți dezvolți repertoriul gustativ.

Prima impresie despre Etiopia Israel Kercha m-a dus cu gândul spre ciocolată neagră, scorțișoară și turtă dulce, așa că de abia așteptam să o încerc într-o băutură cremoasă cu lapte.

Etiopia Israel Kercha iese în evidență prin dulceața pronunțată, corpoleță, notele ciocolatii și aciditatea fină pe aftertaste.

Pe espressor, această Etiopia este polivalentă, excelează atât în bauturile cu lapte, cât și în espresso. Fără lapte parcă ai savura un desert, cu un pic de lapte sub forma de Cortado se aseamănă cu o turtă dulce, iar folosită în cappuccino parcă ai gusta o tarta de migdale.

Nici fanii metodelor alternative, sau a preparării la filtru nu vor fi dezamagiți. Am încercat Etiopia Israel Kercha pe un V60, cu o măcinătură mai fină decât de obicei (25 clicks la râșnița Comandante) , iar rezultatul nu fost de trecut cu vederea.

Chiar daca nu sunt un fan al cafelei la filtru, preferând espresso, această cafea preparată la filtru este foarte fină, dulce, și ușor acrișoară pe after taste, cu note subtile de ciocolată, dar în același timp foarte echilibrată.

Rețeta completă folosită este 12g cafea măcinată la setarea 25 de la Comandante, 160g apă încălzită la 92 de grade, prima dată am turnat 50g de apă și am lăsat să se odihnească timp de 30 de sec. pentru a preinfuza cafeaua, apoi am turnat restul apei, am amestecat de câteva ori patul de cafea și am lăsat-o până când toată apa a trecut prin patul de cafea si filtru, aproximativ 2 minute.

Verdictul?

Această cafea se adresează mai ales iubitorilor de cafea care preferă o cafea natural dulce, cu o aciditate domolă și care se pretează atât în bauturile de cafea cu lapte, cât și simplă său cafea la filtru sau drip.

Citeste și: Cum să faci cappuccino acasă, fără espressor

Aceasta a fost Etiopia Israel Kercha, prăjită de Dropshot Roasters. Dacă ești interesat să încerci o cafea de specialitate proaspăt prăjită de la ei, o poți achizițion din prăjitoria / coffee shop-ul lor de la Apaca, detalii în lista noastră actualizată de locații recomandate unde poți găsi cafea proaspăt prăjită sau de specialitate bună.

Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România și în lume. Dar dacă ai recomandări pentru alte cafele de specialitate, proaspăt prăjite pe care să le încerc, le aștept cu mare drag.

Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share :). Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031