Salutare cafegiu inspirat,
Cu o așa invazie pe piață de cafea de slabă calitate, reclame peste reclame, care mai de care mai promițătoare, cu prețuri derizorii, corelate cu lipsa de informare a consumatorilor cu privire la ce anume să caute la o cafea, nu-i de mirare că atunci când oamenii văd cât costă o cafea bună își pun problema, de ce să scoată mai mulți bani din buzunar.
La o discuție recentă cu un prieten, fix la această discuție am ajuns.
Concluzia a fost că fiecare își dorește o ceașcă cu cafea bună, dar totuși există câteva bariere de ordin pshihologic sau logistic, care ne șantajează și ne fac să alegem soluția comodă, dar care nu îți oferă o experiență gustativă completă.
Aceastea, coroborate cu lipsa de cunoștințe despre cafea, ne fac să fim sceptici în legătură cu experimentarea și încercarea mai multor cafele, astfel că mulți preferă să aleagă 1-2 variente „sigure” cu care nu dau greș.
Ori cafeaua de calitate, precum vinurile bune, trebuie experimentate, explorate.
Înainte să enumăr câteva motive pentru care merită să scoți din buzunar un pic mai mult pentru o cafea bună, am încercat să trec mai întâi prin barierele care ne împiedică să cumpărăm o cafea bună.
Nu am râșniță de cafea, ca să pot cumpăra cafea boabe proaspăt prăjite sau de specialitate.
De cele mai multe ori dacă cumperi cafea boabe din coffee shop-uri de specialitate, aceastea îți pot măcina cafeaua adecvat pentru metoda de preparare pe care o folosești acasă, fără niciun cost suplimentar.
Vreau să macin cafeaua chiar înainte de preparare, ca să îi capturez cât mai mult din arome, dar o râșniță specială de cafea este scumpă.
Sunt variante de râșnite de cafea manuale, pentru acasă, precum Hario Skerton sau Mini Mill care pentru puțin peste 100 lei, te pot ajuta să îți măcini cafeaua boabe pentru metode de preparare a cafelei precum: French Press, Aeropress, V60 și Filtru tradițional.
În articolul meu „Râșnița de cafea, primul pas în prepararea unei cafele de calitate” găsești un ghid practic de cum să îți alegi o râșniță de cafea, pentru nevoile tale.
Nu știu de unde pot cumpăra cafea de specialitate, proaspăt prăjită.
Pe cafeacudichis.ro, secțiunea Coffee City Guide găsești marea majoritatea a cafenelelor de specialitate și prăjitorii de cafea, de lângă tine. Actualizăm lista constant, așa că revino cu încredere. Dacă ai aflat de o cafeanea de specialitate sau prăjitorie nou deschisă, nu păstra informația doar pentru tine. Scrie-ne.
Este mai scumpă.
Așa este! Ca orice alt lucru de calitate, preparat în mod artizanal, și cafeaua bună, cafeaua de specialitate, proaspăt prăjită este mai scumpă decât o cafea de pe raftul magazinelor.
Dar cum lucrurile bune, vin în pachete mici, mai bine consumi mai puțin, dar de calitate mai bună. De ce să faci compromis de la calitate când diferența de gust este atât de mare?
Nu am cunoștințele necesare pentru prepararea cafelei acasă.
E ușor! Oricum ai prefera să îți prepari cafeaua, consecvența este cheie. Trebuie să știi mereu cel puțin doza de cafea folosită, cantitatea de apă și timpul preparare, după care te poți juca cu ele pe rând și vezi cum influențează gustul cafelei. După ce te obișnuiești cu aceastea, poți să iei în considerare și alți factori precum, temperatura apei, presiune sau gradul de măcinare al cafelei.
Nu înțeleg termenii de pe etichetele pachetelor de cafea de specialitate. Metode de procesare, specia cafelei, altitudine etc, și cum influențează gustul cafelei.
Datele de pe etichetele cafelelor craft, sunt foarte importante și îți dau multe informații despre ce urmează să găsești în ceașcă și nu trebuie să te intimideze. Odată ce te obișnuiești cu ele și încerci diverse cafele, o să îți fie mult mai ușor să alegi o cafea care să îți placă.
Informații legat de procesarea cafelei le poți găsi în secțiunea Coffeepedia de pe blog, iar la reviews, recenzii la cafele de specialitate.
Acum ca să ajungem și subiectul articolului, iată motivele mele pentru a cheltui mai mult pentru o cafea mai bună:
Gustul unei cafele de specialitate, proaspăt prăjită, pur și simplu nu se poate compara cu o cafea din comerț. Și nici nu o să mai ai nevoie de zahăr.
Este sinceră! Cafeaua bună îți spune tot trecutul ei. De la origine, când a fost recoltată, cum a fost prelucrată, altitudinea la care a crescut, cum a fost și când a fost prăjită.
Este proaspătă! Prospețimea este foarte importantă pentru orice aliment, așa că de ce ar fi diferit pentru cafea. Consumă cafeaua în prima luna de la prăjire pentru rezultate maxime.
Este versatilă din punct de vedere gust. Cu o cafea bună, doar schimbând câțiva parametrii atunci când o prepari, poate să rezulte într-un gust diferit al cafelei. Ai mai mult loc de manevră, spre deosebire de o cafea proastă, care nu are decât un singur mod de preparare și are nevoie de zahăr ca să fie băubilă.
Tu cu ce motive ai mai completa?
Citeste și: REVIEW: Espressorul manual Lelit Anna PL41TEM
Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share . Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.
De asemenea, ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.