Salutare cafegiu pasionat,
Călătoria mea în lumea cafelei bune, proaspăt prăjite, mă aduce de această dată la o prăjitorie artizanală de cafea de specialitate din Cluj. Este vorba de Prăjitoria Olivo, una din prăjitoriile celor de la Marty Restaurants (tot ei dețin și Narcoffee Roasters), recunoscuți în lumea cafelei din Cluj datorită bistroului Olivo Cafe și mai recent Narcoffee Roasters.
Am descoperit cafeaua de la Olivo, pentru prima dată într-un mini coffee shop tour în Cluj, iar de această dată, am mi-am propus să încerc o cafea boabe prăjită de ei, pentru un nou review.
Fericita câștigătoare a fost o cafea de specialitate din Rwanda, provenită dintr-o cooperativă de mai multe ferme locale, procesată prin spălare, de varietate Red Bourbon.
Rwanda Mutovu – Behind the label
Origine: Rwanda
Regiune: Nyamasheke
Ferma: cooperativa Mutovu, cooperativă mică de 9 fermieri
Altitudine: 1.800 – 1.950 m
Varietate arabica: Red Bourbon
Procesată: Spălare
Profil prăjire: City/medium
Profil de gust (note dezvoltate): cireșe negre și roșii cu un corp plin și siropos
Perioadă recoltată: Martie – Iulie 2017
Corpolență: medie, spre ridicată
Acididate: scăzută
Scor SCA: 85-87
Greutate: 250g
Prăjită de: Prăjitoria Olivo
Câteva cuvinte despre origine
Cooperativa Mutovu a fost înființată în 2012 în zona Nyamasheke, din Rwanda de Vest. Este o mică cooperativă de 9 fermieri, fiecare dintre ei având între 1.500 și 5.000 de arbori de cafea, care se bucură de altitudini ridicate, între 1.800 și 1.950 de metri și o poziționare ideală, cu soluri bogate și acces facil la majoritatea fermelor din zonă.
Cafeaua acestei cooperative, punctează în mod constant foarte bine la degustarile SCA (Specialty Coffee Association), iar în fiecare an cooperativa încearcă să aducă din ce în ce mai multe imbunătățiri la moara de cafea. Un exemplu ar fi, în 2015 au reinvestit profitul în echipamente noi de prelucrare, noi paturi de uscare a boabelor de cafea și un depozit nou, pentru a-și stoca mai bine cafeaua prelucrată.
Degustare Rwanda Mutovu – Prăjitoria Olivo
Ca orice cafea third wave care se respectă, și Rwanda Mutovu de la Prăjitoria Olivo, este o cafea prăjită medium roast, pentru ai pune în evidență cât mai mult din caracterul distinct și aromele naturale ale boabelor de cafea.
Profilul de prăjire menționat pe etichetă este Espresso, dar ca de obicei, am testat-o pe o paletă mai largă de metodelor de preparare, astfel încât să îți pot spune cum să o poți savura mai bine.
Cum am procedar? Am început cu o degustare de tip cupping, folosind metoda braziliană de degustare a cafelei, am continuat cu brew unde am folosit Cafflano Klassic (că tot e perioadă de vacanță) și ultimul dar nu cel din urmă, espresso și cappuccino.
Profilul de gust al Rwanda Mutavu, de la Prăjitoria Olivo, duce mult în fructe suculente, acrișore-dulci, dar pe post gust aduce în plus note de ciocolată neagră și textură siropoasă, și o corpolență medie spre ridicată chiar.
Aceste caracteristici rămân cu tine, dar cu intensități diferite, indiferent de metoda de preparare a cafelei.
Preparată la un filtru manual, în cazul astă Cafflano Klassic, au fost ceva mai pregnante notele pământii, mai degrabă decât cele fructate, recunosc că am folosit suplimentar un filtru de hârtie, de la V60, peste cel metalic al filtrului aparatului. Dar as remarca totuși că este o variantă bună pentru acei cafegii care preferă o băutură mai potolită în gust.
Pentru măcinare am folosit râșnița aparatului, setată la nivelul 8.
Într-un espresso dublu, această cafea este foarte complexă. Cremoasă, ușor citrică și astringentă la început, urmată apoi de note mai ciocolatii și siropoase, și corpolentă.
Eu am folosit 18g de cafea in si 36-38 out, cu un raport de 1/2, in 28-30 sec. Dacă ti se pare prea vioaie pentru gustul tău poți să țintești pentru un 54-60g out, în tot atâta timp.
Pentru cappuccino, pot să spun că acestă Rwanda se potrivește de minune. Crema de lapte se combină foarte bine notele sale fructate si corpolența ridicată, dar fără să monopolizeze ceașca, cafeaua rămânând încă evidentă.
Verdictul?
Rwanda Mutovu este o cafea complexă, excelentă de echilibrată. Aș putea cu greu să spun că mi-a rămas în minte un gust în mod special. Are componente de gust atât din zona fructată, dar și dulce, ciocolată, poate chiar și cereale.
În mod cert îl recomand într-un cappuccino, iar la filtru pentru gustul foarte echilibrat.
Dacă ai încercat-o dă-mi de veste cum ti s-a părut, sunt curios de părerea ta 🙂
Citeste și: Cum să faci acasă un Cold Brew excelent de fiecare dată
Aceasta a fost Rwanda Mutavu de la Prăjitoria Olivo! Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România sau în afară. Pe măsură ce le găsesc, îți dau de veste, pentru că veștile bune trebuie împărtășite.
Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share :). Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.
Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.
Până data viitoare, cafele aromate își doresc!