REVIEW: Peru Quillabamba – Croitoria de cafea

Salutare cafegiu pasionat,

Astăzi la pupitrul de review avem o cafea de origine Peru Quillabamba de la Croitoria de Cafea. Pe ei îi știi deja, pentru că am avut plăcerea de a-l avea pe Mugur Tureschi la o cafea , dar și din cele două cafenele cu cafea bună din Brașov sau prajitoria lor de cafea artizanală.

A venit timpul acum să avem și la secțiunea de reviews o cafea de la Croitorie. O cafea de origine din Peru, cu defecte sub 5%, ușor picantă cum mi-o descria Mugur și părea să promită.

 

 

Mai întâi să trecem cum ne-am obișnuit prin detaliile tehnice, prezente pe etichetă.

Peru Quillabamba Huayruruyog – Date tehnice

Origine: Peru

Regiune: Quillabamba

Altitudine: +1.950m

Varietate: Typica

Procesată: Spălată

Profil prăjire: Espresso

Note dezvoltate: smochine, prune uscate, stafide

Corpolență: echilibrată

Acididate: vivace

Greutate: 250g

Testare Peru Quillabamba Huayruruyog – Croitoria de Cafea

Peru este pe locul opt în topul țărilor producătoare de cafea, ce exportă aproximativ 90% din întreaga producție, și pe urma căreia trăiesc aproximativ 1600 de familii de fermieri.

Quillabamba este localizată în sudul țării și este cea mai mică regiune din Peru unde se cultivă cafea. De această dată am ales să încerc cafeaua pe metodele de preparare espresso și V60.

 

 

Pentru espresso am pornit de la o măcinătura similară cu  Columbia Supremo de la Claro, și m-am jucat cu ea, până în punctul în care am ajuns cu 18.2-18.3 g de cafea măcinată, să extrag 53g de cafea în 29 de sec.

Mi-am dat seama astfel că Peru Quillabamba este foarte versatilă și cu fiecare ceașcă pe care mi-o preparam, papilele mele gustative mai descopereau câte-o aromă nouă. De la note de ciocolată, fructe uscate sau ciocolată la prima înghițitură, la ușoare note citrice în post-gust.

 

 

În cappuccino, mi s-a părut că se pierde un pic gustul de cafea și actor principal în poveste devine laptele, dar se potrivește foate bine însă pentru un latte foarte blând.

În schimb dacă optam pentru un raport de extracție de 1/2 (18g cafea, pentru 36g extrasă), adică mai aproape de un Flat White, se schimbau datele problemei, iar bautura își arata o altă față, mult mai intrigantă în gust.

 

 

Următoarea încercare de preparare a fost în modul brew, pe un V60, aceleași 14 g cafea la 203-208 g apă și 2:30 min timp de extracție. Am folosit o măcinatură o idee mai fină decât până acum pentru a ajunge la timpul de extracție optim, pentru că altfel cafeaua rezultată era foarte slabă ca intensitate și distingeam nimic din personalitatea ei.

Băutura rezultată de pe V60 este foarte clară în gust, notele de fructe deshidratate sunt pregnante și parcă ușor dulce pe post-gust.

 

 

În concluzie, Peru Quillabamba de la prietenii de la Croitorie este o cafea ce merită încercată de către espressomani și nu numai, bună și de espresso dar și pentru metodele alternative de preparare a cafelei.

Poți să cumperi cafeaua Peru Quillabamba Huayruruyog la coffee shop-urile Croitoria de Cafea din Brașov.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930