7 din cele mai des întâlnite mituri despre cafea

Salutare cafegiu curios,

Câteodată poate fi greu să te bucuri de o ceașcă de cafea, când sunt atât de multe mituri despre cafea și preconcepții în jurul consumului ei.

Așa că de ce să nu vedem care sunt cele mai des întânite mituri și ce ne spun datele concrete și știința? Iată mai jos, o listă cu 7 din cele mai des întâlnite mituri legate de cafea.

1. Un espresso conține mai multă cafeină decât o cafea la filtru

Mulți se așteaptă ca un espresso să fie foarte „tare” ca intensitate a gustului și consideră că aceasta este o consecință a faptului că un espresso are mai multă cafeină. Ceea ce nu este corect.

Fără a intra în prea multe detalii tehnice legat de factorii care influențează cantitatea de cafeină extrasă din cafea (tipul de cafea, gradul de măcinare, timpul de extracție, temperatura apei, gradul de prăjire al cafelei, originea etc), un espresso are în jur de 25-30 ml și în medie 40-75 mg de cafeină, pe când o cafea la filtru de 200 ml are în medie 80-185 mg de cafeină, datorită timpului mai mare de contact al cafelei cu apa, decât în cazul espresso-ului.

Calculat ca și procentaj de cafeină / ml, este adevărat că un espresso este mai concentrat, însă cantitativ/ băutură, o cafea la filtru are mai multă cafeină per total.

2. Cu cât o cafea este mai „tare”, cu atât are mai multă cafeină

Tăria gustului cafelei, sau mai bine zis corpolența cafelei, nu înseamnă că o cafea are mai multă cafeină. Ci depinde foarte mult de tipul cafelei folosite – cafeaua robusta este mult mai amară și corpolentă decât arabica (are și mai multă cafeină, da), apoi de profilul de prăjire al cafelei – dacă este prăjită mai intens, cum este cazul cafelei din comerț, o să fie foarte amară la gust, de cantitatea de cafea pe care o folosim în raport cu cantitatea de apă, sau de gradul de măcinare al cafelei.

3. Cafeaua în general este amară

FALS! Cafeaua arabică este foarte diversă din punct de vedere al aromelor pe care le poți găsi în ceașcă, în functie de originea cafelei (țara de proveniență), altitudine la care crește planta de cafea și metoda de procesare a cafelei.

Cafeaua robusta, care este mult mai slabă calitativ față de arabica, într-adevăr, este aproape în totalitate doar amară, profilul ei aromatic fiind în exclusivitate în zona de note pământii.

4. Cafeaua îți dă un impuls imediat

Mulți oameni spun că beau cafea dimineața pentru că le dă un impuls imediat de energie. Ei bine știința ne arată că abia după 15 minute cafeaua începe să fie asimilată de organism și abia după o oră o să simți efectul acesteia.

5. Cafeaua cauzează insomnii

Deși într-adevăr, cafeaua este un stimulent pentru sistemul nervos central, este de asemenea știut și că este procesată prin rinichi și eliminată aproape complet în patru-șapte ore.

Desigur ca în orice, moderația este cheia, iar undeva la 2-3 cești pe zi, sunt în regulă.

6. Cafeaua te deshidratează

Deși este parțial adevărat, cafeaua fiind un diuretic cunoscut, tot studiile arată că dacă nu consumi mai mult de 3 cafele pe zi, cafeaua nu deshidratează, iar apa folosită pentru prepararea băuturii reprezintă și aceasta un consum de fluide.

7. Cafeaua creează deprendență

Acesta este probabil cel mai controversat mit, iar parțial este adevărat. Mulți dintre noi spunem că nu putem să ne începem ziua fără o ceașcă de cafea.

Ceea ce are un sâmbure de adevăr prin faptul că un consum regulat de cafea stimulează sistemul nervos central, ceea ce provoacă o mică dependență. Însă efectele acesteia trec în 1-2 zile de la stoparea consumului de cafea. Dar de ce am face asta, nu-i așa? 🙂

Mie îmi place să îi spun în loc de dependență, o călătorie gustativă explorativă.

Surse: lifehacker, huffington post, bean box.

Citeste și: Metode alternative de preparare a cafelei: French Press

Sper să fie cu folos, iar dacă ti-a placut poți dai și un share. Vorba aceea, sharing is caring 🙂

Tu mai știi și altele?

Să ai o zi inspirată!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
September 2024
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30