Salutare cafegiu pasionat,
Am testat o nouă cafea pe care vreau să ți-o prezint, de data aceasta de la prăjitoria Hot Pipes din Cluj. Este o prăjitorie relativ nouă, deschisă anul trecut, dar deciși să prăjească cafele de specialitate excelente, inspirați fiind de lumea sporturilor cu motor.
Iar inspirație este evidentă și în design-ul ambalajului, asemănător unui bolid de mare viteză. Cool, nu?
Nici competițiile nu le sunt străine, în 2017 au găzduit în prăjitoria lor Campionatul Național de Roasting (prăjit cafea).
Un al lucru interesant și diferit la Hot Pipes, este că pe ambalaj este menționat numele prăjitorului. Un detaliu drăguț, care personalizează un pic comunicarea și face tranziția de la momentul prăjirii cafelei, până la consumator.
În review-ul de față o să îți povestesc despre o cafea din Nicaragua prăjită de Hot Pipes, cu numărul 7 pe tricou, este din regiunea Dipilto, o cafea arabica procesată prin spălare de 85.5 pct conform punctajului SCA (Asociația cafelei de specialitate).
Cele mai bune cafele din Nicaragua prezintă diverse arome – de la dulce, caramel și ciocolată cu lapte, până la florare, delicate și acide, cu note de plante și miere. Iar Nicaragua El Toston, de la Hot Pipes nu face excepție.
Nicaragua El Toston – Date tehnice
Origine: Nicaragua
Regiune: Dipilto
Ferma: El Toston
Altitudine: 1.200 – 1.500 m
Varietate arabica: Caturra
Procesată: spălată
Profil prăjire: City/Medium
Note dezvoltate: migdale, cacao, caramel, ciocolată cu lapte
Perioadă recoltată: indisponibil
Corpolență: ridicată
Acididate: ridicată
Scor SCA: 85.5 pct.
Greutate: 250g
Regiunea Dipilto, din Nicaragua, este recunoscută pentru cafeaua excepțională. Este o zonă cu mai multe ferme mici și foarte mici, care pun accentul pe calitate. Așa se face că în anul 2006 o fermă din regiune, a câștigat Cup of Excellence cu un scor de peste 91 pct.
Nicaragua El Toston a fost prăjită de către Dorin, de la Hot Pipes medium roast, pentru espresso, pentru ai pune în evidență buchetul surprinzător, cu note accentuate de caramel și fructe.
Testare Nicaragua El Toston – Hot Pipes
Am vrut să testez această Nicaragua pe marea majoritatea a metodelor preparare, și am început cu o degustare de tip cupping, folosind metoda braziliană de degustare a cafelei, am continuat cu brew pe Aeropress și espresso – espresso și cappuccino.
Pentru cupping-ul prin metoda Braziliană, am folosit 9g de cafea boabe, măcinate grosier, ca pentru french press, am turnat 30g de apă fierbinte la 92 grade Celsius, pentru o preinfuzie de 30 sec., iar apoi am turnat diferența până la 100g, după care am lăsat la infuzat până la 4 minute.
Încă de la început, am fost surprins de tenta ușor citrică din gust, dar în rest descrierea de pe eticheta era respectată. Atât la miros, cât și gust se simțea ciocolată neagră, caramel, foarte dulceagă, fără nicio urmă de corpolență și o textură siropoasă.
Folosind formularul de cupping, am ajuns la 20 pct, cu puncte tari: dulceață și note savuroase.
Pentru brew, am încercat să prepar un Aeropress, folosind metoda inversă. De data asta am vrut să fac o singură porție. Așa că am pus 7.8g cafea, am făcut o preinfuzie de 30 de secunde cu 60g de apă fierbinte la 92 grade Celsius, după care am turnat restul până la 122g și am ajuns la 1 min, iar in alte 30 de sec. am răsucit, apăsat și extras cafeaua.
Pe Aeropress, i s-a accentuat latura citrică, de parcă sorbeam dintr-un suc de portocale, abia pe post-gust notele principale de ciocolată și caramel făcându-și simțită prezența. Pentru mine a fost o surpriză și o adevărată placere să găsesc latura asta citrică, așa că am savurat fiecare moment, sau sorbitură să fiu mai corect.
Pregătirea acestei Nicaragua la espressor, avea să fie un fel de ultim tur de circuit, care să stabiliească câștigătorul. Pentru espresso, am folosit în mai multe încercări, între 18.1-18.3g de cafea proaspăt măcinată (într-un portafiltru cu sită dublă), 92 grade Celsius, 8-10 sec. pre-infuzie, un timp total de extracție de 35-40 de sec., rezultând în 36-38g de cafea în ceașcă, în jur de un raport de 1/2 (cafea în portafiltru vs. cafea în ceașcă).
Espresso-ul mi-a confirmat profilul fructat, citric pe care l-am simțit și celelalte tipuri de cafele pregătite anterior, doar că de data aceasta am descoperit mai mult din complexitatea cafelei, o aciditate vibrantă, corpolență foarte pregnantă, precum și o astringență surprinzătoare.
Un adevărat deliciu gustativ!
În cappuccino, Nicaragua El Toston este excepțională. Preparată corect, crema de lapte în combinație cu un espresso, rezultată o băutură foarte dulce, ai zice că bei o ciocolată cu lapte, doar că mult mai bună.
Verdictul?
Nicaragua El Toston este o cafea surprinzătoare, care pe lângă notele marcate pe etichetă, te surprinde cu note vibrante de citrice și o versatilitate excepțională, indiferent de metoda de preparare, sau dacă îi adaugi lapte sau nu.
Dacă vrei să încerci această cafea, o poți achiziționa fie online, de pe hotpipes.ro, sau direct din prăjitorie, de pe Calea Turzii nr. 175, din Cluj.
Citeste și: De ce merită să plătești mai mult pentru o cafea bună
Aceasta a fost Nicaragua El Toston de la Hot Pipes! Eu caut în continuare cele mai bune cafele de specialitate, prăjite artizanal. Pe măsură ce le găsesc, îți dau de veste, pentru că veștile bune trebuie împărtășite.
Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.
Până data viitoare, cafele aromate își doresc!