REVIEW: Etiopia Guji – Origo Coffee

Salutare cafegiu pasionat,

Astăzi am o altă propunere de cafea bună, de specialitate, pentru tine. Etiopia Guji de la prăjitoria Origo Coffee din București. În ultima vreme văd că trag spre cafeaua din Etiopia, probabil notele lor fructate se potrivesc cu vara aceasta călduroasă.

De această dată însă, am găsit o Etiopia procesată natural și eram super curios să văd diferența față de o altă Etiopie (Yirgacheffe) procesată prin spălare.

Origo are deja o reputație de prăjitorie de calitate, deci știam că nu am cum să dau greș cu ce aleg, iar faptul că am găsit o Etiopia procesată natural, a fost un plus.

Hai să trecem în revistă și detaliile tehnice, prezente pe etichetă.

Etiopia Guji – Date tehnice

Origine: Etiopia

Regiune: Guji

Altitudine: 1.600 – 1830 m

Varietate: Heirloom

Procesată: Natural

Profil prăjire: Espresso

Note dezvoltate: merișoare, florale, coacăze

Corpolență: ridicată

Acididate: medie

Greutate: 250g

Testare Etiopia Guji – Origo Coffee

Guji este una dintre zonele din regiunea Oromia din Etiopia și este numita după un trib al poporului Oromo, fiind recunoscută ca una din zonele cu cele mai bune sub-regiuni producătoare de cafea din țară.

Beneficiind de condiții ideale pentru cultivarea cafelei, Etiopia este considerată una din țările cu cele mai bune cafele din lume. Locul în care a luat naștere cafeaua, această țară cultivă atât de multe varietăți de cafea, încât nu este de mirare că boabe atât de complexe și de calitate pot fi găsite în Etiopia.

Pentru testarea acestei Etiopia Guji, am ales să încerc espresso, cappuccino și aeropress.

La espresso am pornit de la o măcinătura identică cu Etiopia Yirgacheffee Mamo Kacha de la BluBean și a funcționat foarte bine. Am obținut rapid un espresso simplu foarte echilibrat în gust, folosind 18.1-18.4 g de cafea măcinată, timp de extracție de 27-28 sec. și 52 g cafea în ceașcă.

Etiopia Guji - Origo Coffee - cafeacudichis.ro

La fel ca și în cazul Etiopiei Yirgacheffee, notele dezvoltate în espresso sunt preponderent fructate – merișoare, coacăze, aciditate plăcută, deloc stridentă (datorită metodei de procesare), acompaniată de o corpolență ridicată și note de caramel pe after-taste.

În cappuccino merge de minune, combinația dintre crema de lapte și cafea rezultând într-o băutură cu o dulceață plăcută, ce completează frumos notele de caramel.

Cappuccino Etiopia Guji - Origo Coffee - cafeacudichis.ro
Cappuccino-ul nu a apucat să fie pozat înainte să fie încercat 🙂

Pentru brew, am folosit Aeropress-ul și a ieșit o cafea de zile mari. Atât de clare sunt aromele dezvoltate de această cafea, încât ar putea fi folosită cu mare succes atunci când vrei să demonstrezi cuiva diferența dintre o cafea obișnuită și una de specialitate.

Cu o aciditate plăcută și note fructate la început foarte limpezi, iar pe post gust ușoare note de caramel.

Pentru extracția pe brew, am folosit 14.1 g cafea măcinată la 212 g apă (temperatura 90ºC ) și 1:35 min. timp de extracție.

Rezultatul a fost una din acele cafele pe care nu dorești să le termini.

kit aeropress

În final, Etiopia Guji de la Origo Coffee este o cafea pe care nu trebuie să o ratezi, foarte bună pentru espresso și excepțională pe Aeropress.

Poți să o cumperi de la Origo Coffee Shop din București sau la Meron din București sau Cluj.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Citeste și: REVIEW: Nicaragua St. Teresa W – Origo Coffee
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031