Metode de prelucrare a cafelei: honey

Salutare cafegiu curios,

Am vorbit până acum de cele două metode principale de prelucrare a cafelei pe care le întâlnim pe pachetele de cafea de specialitate: prin spălare și naturală. Acum trecem la finețuri și vorbim despre o metodă derivată din cea prin spălare sau naturală, cunoscută sub numele de scenă honey washed/semi-spălată sau pulped natural.

Ce presupune metoda honey de prelucrare a cafelei

Când cafeaua este prelucrată corect prin metoda honey, cafeaua rezultată poate literalmente să aibă gust de miere și zahar brun – deși numele metodei se trege de la cât de lipicioase devin boabele de cafea în timpul prelucrării.

La fel ca în cazul metodei full-washed, fructele de cafea proaspăt culese sunt spălate, sortate și decorticate, iar diferență dintre honey washed și full-washed, se face prin cantitatea de mucilagiu (stratul asemănător cu mierea din fructul de cafea) care rămâne pe boabele de cafea după ce sunt prelucrate mai departe, fie prin spălare sau uscare.

O să mai întânim și și denumirea de pulped natural, care presupune că mai puțin mucilagiu este lăsat pe boabele de cafea, după care boabele sunt puse la uscat.

Această metodă de prelucrare este cel mai des întâlnită în tări unde apa potabilă nu este tocmai la îndemână (ex: Costa Rica), deoarece în timpul metodei de prelucrare honey se folosește mult mai puțină apă, iar boabele fermentează mai puțin decât la metoda prin spălare.

anatomia fructului de cafea
Straturile fructului de cafea. Sursă foto: blog.seattlecoffeeworks.com

Yellow, Red sau Black honey?

Un alt detaliu interesant întâlnit la cafeaua honey washed, este gradul de „honey” al boabelor de cafea.

În funcție de cât de multă „miere” (mucilagiu) rămâne pe boabele de cafea, acestea vor fi Yellow Honey, Red Honey sau Black Honey. Acesta din urmă având cea mai mare parte din mucilagiu rămasă pe bobul de cafea.

Diferenta de coloritica intre gradele de honey washed
Diferenta de coloristica intre gradele de honey washed. Sursă foto: crema-coffee.com

Diferența de gust

Cum metoda de prelucrare honey presupune mult mai puțină fermentare a boabelor de cafea, decât la full-washed sau natural, și gustul dezvoltat de către boabele de cafea astfel procesate va fi un pic mai domol în aciditate față de cafeaua spălată, dar cu mai multă corpolență, o dulceață mai evidentă și un gust mai clar și echilibrat decât la boabele procesate natural.

Uscarea boabelor de cafea prelucrate honey
Uscarea boabelor de cafea prelucrate honey. Sursă foto: cafeimports.com
Citeste și: REVIEW: Rwanda Mutovu – Prăjitoria Olivo

Uite și un filmuleț foarte interesant despre cum se prelucrează cafeaua prin spălare.

Sper ca aceste informații să îți fie cu folos. Dacă îți place cafeaua de specialitate sau proaspăt prăjită, fă un bine, dă un share 🙂.

Dacă ai întrebări legat de subiect, comentarii, nelămuriri, lasă-mi un comentariu mai jos și încerc să îți răspund cât pot de repede.

De asemenea, ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până la următorul articol, nu uita că în secțiunea reviews poți să găsești recenzii și recomandări de cafele de specialitate proaspăt prăjite, iar la Coffee City Guides găsești cafenele și prăjitorii de cafea de specialitate de încredere.

Să ai o zi inspirată!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
October 2024
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031