Metode de prelucrare a cafelei: prelucrarea prin spălare

Salutare cafegiu curios,

Știu că sună foarte industrial „prelucrarea cafelei”, dar te asigur că nu are legatură cu asta, ba din contră, este o etapă foarte naturală și importantă pentru definirea profilului de gust al cafelei.

După ce cireșele de cafea sunt recoltate cu grijă de către fermieri, ajung în etapa prelucrării pentru a căpăta statutul de boabe de cafea. Prelucrarea poate sa fie în mare de 3 feluri: prin spălare, honey (sau semi-spălată) și naturală.

Astăzi vorbim de metoda de procesare prin spălare sau „full washed”.

Cireșele de cafea sunt extrem de dulci când sunt coapte bine, și trebuie prelucrate în câteva ore de la recoltare. Dacă această etapă nu este făcută așa cum trebuie, poate distruge chiar și cireșele crescute și culese ireproșabil.

Ce înseamnă procesarea prin spălare mai concret:

1. Cireșele de cafea sunt turnate în bazine umplute cu apă
2. Niște mașinării îndepărtează straturile exterioare ale fructului, lăsând pulpa neatinsă, iar apoi sunt sortate în funcție de greutate în rezervoare separate
3.Boabele se înmoaie și fermentează în bazine între 12-72 ore pâne se desprinde pulpa și cade în apă. Uneori sunt înmuiate de mai multe ori
4. Odată îndepărtată pulpa, boabele sunt puse afară la uscat pe beton sau jghiaburi înalte , pentru 4-10 zile.
sursă foto: shutterstock

Metoda de prelucrare a cafelei prin spălare, este considerată că produce în general cafeaua de cea mai bună calitate, dar este și o metodă de prelucrare mai scumpă deoarece necesită apă curată din belșug, care nu este larg disponibilă în țările cultivatoare de cafea, dar și pentru că implică mașinării speciale.

Din acest motiv cantitatea de cafea prelucrată prin spălare nu este foarte mare, dar este foarte apreciată deoarece potențează aroma naturală a boabelor de cafea.

Culoarea boabelor de cafea verzi procesate prin spălare, duce foarte mult spre un verde-albăstrui.

boabe de cafea procesate prin spalare
Boabe de cafea procesate prin spalare. Sursă foto tradekey.com
Citeste și: 7 din cele mai des întâlnite mituri despre cafea

Uite și un filmuleț foarte interesant despre cum se prelucrează cafeaua prin spălare.

Metoda de procesare este în mare parte necunoscută la cafelele de pe rafturile supermarketurilor, ea fiind o informație disponibilă doar pe etichtele cafelelor de calitate, proaspăt prăjite sau pe cafeaua de specialitate.

Simpla afirmație de „100% arabica” nu este suficientă pentru a stabili dacă o cafea este de calitate sau nu, iar metoda de procesare este o informație important de știut.

Nu uita că în secțiunea reviews poți să găsești recenzii la cafele bune proaspăt prăjite sau de specialitate, iar la Coffee City Guides găsești cafenele și prăjitorii de cafea de specialitate de încredere.

Ai aflat ceva nou despre cafea din articol? Fă un bine, dă un share 🙂.

Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

De asemenea, ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031