Salutare cafegiu pasionat,
Acesta este un review la o nouă cafea de specialitate pe care am încercat-o recent, iar așa cum te-am obișnuit, revin acum pe blog cu câteva sfaturi și păreri.
Înainte de a începe review-ul trebuie menționat că prin intermediul bunavoinței EspressoCafe.ro am avut ocazia de a testa numai puțin de trei cafele de specialitate prăjită de CoffeeDesigners. O Brazilia, Peru și Costa Rica.
Le-am degustat pe toate trei, iar câștigatoarea review-ului a fost Costa Rica La Angostura, o cafea interesantă, procesată white honey, care excelează la capitolul corpolență și gust echilibrat.
Profilul de prăjire al acestei Costa Rica este recomandat pentru espresso, dar am încercat-o și pe o metodă alternativă de preparare a cafelei, respectiv pe un filtru V60.
La ce să te aștepți dacă reușești să o mai prinzi în oferta Espressocafe.ro? Citește în continuare.
Costa Rica Caturra – Behind the label
Origine: Costa Rica
Regiune: Leon Cortes
Ferma: La Angostura
Altitudine: 1650 – 1700 m
Varietate arabica: Caturra, Catuai
Procesată: White honey
Profil prăjire: Espresso
Profil de gust (note dezvoltate): ușor floral, ierburi aromatice, aciditate ușoară citrică
Perioadă recoltare: na.
Corpolență: Ridicată
Acididate: Medie
Scor SCA: 85
Greutate: 250g
Prăjită de: CoffeeDesigners, comercializată de Espressocafe.ro
Câteva cuvinte despre origine
Această cafea a fost recoltată din regiunea Leon Cortez din Costa Rica de către Cooperativa Tarazu și procesată white honey care înseamnă că foarte puțin din mucilagiul natural de pe bobul de cafea a fost lăsat prin spălare (foarte aproape de full washed coffee), ceea ce îi conferă o ușoară dulceață naturală cafelei, dar păstrând în același timp și caracteristicile gustative specifice acelor boabe de cafea.
Degustare Costa Rica Caturra – CoffeeDesigners
La degustare Costa Rica este o cafea foarte aprigă la gust, corpolentă și dulce în același timp.
Din punct de vedere aromă, ies în evidență notele ciocolatii și zahăr brun, iar ca și consistență (mouth feel) este asemănătoare cu melasa.
Toate acestea au reieșit în urma unei degustări de tip cupping, folosind metoda braziliană de degustare a cafelei.
Trecand mai departe la espressor, această Costa Rica exceleaza la capitolul astringență și corpolență. Densitatea unui espresso este asemănătoare cu melasa. Pentru fanii cafelelor cu gust plin, aceasta va fi un deliciu.
Mă așteptam astfel să meargă foarte bine în combinație cu crema de lapte într-un cappuccino, și nu m-am înșelat. Costa Rica aș putea spune fără regrete că este făcută pentru băuturile cu lapte, se întîmplă o adevărată alchimie între cafea și lapte.
Trecând mai departe la metode alternative, am încercat această Costa Rica pe un V60.
30g cafea, 200g apa pentru un un ratio de 1/15, cam 2 minute timp de extractie cu o preinfuzie de 30 secunde cu 50g de apa.
La fel ca și în cazul celorlalte metode de preparare, cafeaua pregătită la V60, este la fel de corpolentă, chiar intensă aș putea spune. Pentru espressomanii cărora nu le place V60 pentru că cafeaua este apoasă, aceasta Costa Rica s-ar putea să îi facă să se razgândească.
Verdictul?
Pentru pasionații de cafea la espressor, care își doresc o cafea super corpolentă, și ușor citrică, care să meargă bine în combinație cu laptele, saa pe un V60, vă recomand să încercați Costa Rica Caturra de la CoffeeDesigners, este o cafea excelentă.
Citeste și: Raportul ideal apă cafea pentru filtru și brew
Aceasta a fost Costa Rica Caturra, prăjită de CoffeeDesigners, și comercializată de EspressoCafe.ro! Dacă ești interesat să încerci o cafea de specialitate din oferta EspressoCafe, le poți verifica AICI.
Nu uita și de lista noastră de locații recomandate unde poți găsi cafea proaspăt prăjită sau de specialitate bună.
Eu bat în continuare țara în lung și-n lat în căutarea celor mai bune cafele de specialitate sau de origine, prăjite în România și în lume. Dar dacă ai recomandări pentru alte cafele de specialitate, proaspăt prăjite pe care să le încerc, le aștept cu mare drag.
Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share :). Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.
Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.
Până data viitoare, cafele aromate își doresc!