REVIEW: Costa Rica El Cipres – YUME Coffee Roasters

Salutare cafegiu pasionat,

În acest review vreau să îți vorbesc despre cafeaua de specialitate Costa Rica El Cipres, prăjită de YUME Coffee Roasters din Cluj. Încă de la început această cefea mi-a atras atenția datorită modului de procesare, această Costa Rica este procesată prin spălare honey, după culoarea boabelor aș zice că sunt yellow honey.

Nu sunt foarte la îndemână de găsit cafele procesate astfel, deorece presupune că în procesul de spălare al boabelor de cafea să fie păstrat o parte din pergamentul lipicios de pe bobul de cafea, ceea ce  deobicei îi conferă o dulceață aparte. De aceea se numește honey.

Așa că era curios să văd pe ce tărâm gustativ mă va purta această Costa Rica.

Prăjitorii de la YUME au ales o prăjire ușoară pentru această Costa Rica El Cipres, pentru ai pune în evidență notele fructate, ceea ce înseamnă că se pretează să fie preparată  folosind metode alternative sau la filtru.

yume costa rica el cipres

Costa Rica este considerată una din regiunile cu cafeaua de cea mai bună calitate, datorită solului vulcanic, iar regiunea Tarrazu a Costa Ricăi, cea mai apreciată zonă producătoare de cafea a tării, oferind conditii excelente de altitudine, lumină, umbră și precipitații.

Zona este atât de faimoasă, încât localnicii o numesc “La Cuna del Café Costarricense”, adică zona în care a luat naștere cafeaua în Costa Rica.

Hai să trecem rapid prin informațiile tehnice despre această cafea, înainte să îți povestesc despre experiența gustativă pe care o oferă.

Costa Rica El Cipres – Date tehnice

Origine: Costa Rica

Regiune: Tarrazu

Ferma: El Cipres

Altitudine: 1.650 m

Varietate: Catuai, Caturra

Procesată: honey

Profil prăjire: Filtru, Light

Note dezvoltate: mere verzi, struguri albi

Perioadă recoltată: Decembrie – Februarie

Corpolență: ridicată

Acididate: medie

Scor SCA: indisponibil

Greutate: 250g

Costa Rica El Cipres este un lot de cafea procesat prin metoda honey. Nu este menționat pe ambalaj ce tip de honey wash a fost folosit, dar aș îndrăzni să presupun, după culoarea boabelor de cafea, că sunt yellow honey. Profilul aromatic ne duce spre mere verzi și struguri albi, cu o dulceață aparte și corp generos.

Ferma El Cipres este localizată în regiunea Tarrazu și aparține familiei Camacho încă din 1939, fiind una dintre primele ferme din zonă, împreună cu Liano Bonito și Leon Cortez.

Pasiunea pentru cafea a fost transmisă mai departe din generație în generație, precum și perpetuarea practicilor pentru a obține o cafea de specialitate de calitate excepțională.

Cafeaua Costa Rica El Cipres este formată dintr-un mix varietal, iar apoi ajunsă pe mâinile dibace ale prăjitorilor de la YUME Coffee Roasters ajunge, printr-o prăjire ușoară, să dezvolte note excelente de mere verzi și struguri albi, dar și cu o corpolență generoasă.

Testare Costa Rica El Cipres – YUME Coffee Roastery

Deoarece această cafea Costa Rica El Cipres este prăjită ușor, se pretează a fi preparată mai mult prin metode alternative de preparare a cafelei – mai ales filtru. Așa că am ales să o încerc în prima fază prin metoda braziliană de degustare a cafelei, iar penntru brew am folosit V60.

Să începem cu degustarea prin metoda Braziliană. Am măcinat grosier aproximativ 9g de cafea boabe, asemănător cu măcinătura de french press, după care am tornat 100 ml de apă fierbinte la 92 grade celsius și am lăsat la infuzat 4 minute.

Degustând-o astfel am realizat că este destul de acrișoară cafeau, asemănator acelor mere verzi de pădure, în același timp destul de dulce precum strugurii albi, astringentă precum o gutuie, chiar un pic înecăcioasă, pe de altă parte nu a avut nicio urmă de amăreală, ceea ce m-a bucurat. Una peste altă, o cafea complexă, care te invită să o explorezi.

Pentru brew, am încercat cafeaua pe V60

15.1 g cafea proaspăt măcinată – am folosit râșnița de la Cafflano Klassic cu setarea 6 – 216g apă fierbinte la o temperatura de 92ºC și un timp de preparare de aproximativ 1:45 minute.

Cafeaua rezultată mi-a plăcut prin claritatea din ceașcă și combinația foarte bună și echilibrată de gusturi: acru, dulce și corpolență ridicată.

În încheiere

În încheiere, nu pot decât să îți recomand să încerci și tu Costa Rica El Cipres de la YUME Coffee Roasters, este o cafea excelentă, complexă, ce combină foarte bine notele fructate de mere verzi și struguri albi, cu o corpolență și astringentă care te poartă spre teritoriul vinului roșu sec.

Dacă vrei să încerci această cafea, o poți achiziționa fie online, de pe yumecoffee.ro, fie din cafeneaua YUME, din Cluj.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Citeste și: Cum să îți alegi un espressor pentru acasă

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
December 2024
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031