Metode de prelucrare a cafelei: honey washed

Salutare cafegiu curios,

Am vorbit până acum de cele două metode principale de prelucrare a cafelei pe care le întâlnim pe pachetele de cafea de specialitate: prin spălare și naturală. Acum trecem la finețuri și vorbim despre o metodă derivată din cea prin spălare, cunoscută sub numele de scenă honey washed sau semi-spălată.

Ce presupune metoda honey washed

Când cafeaua este prelucrată corect prin metoda honey, cafeaua rezultată poate literalmente să aibă gust de miere și zahar brun – deși numele metodei se trege de la cât de lipicioase devin boabele de cafea în timpul prelucrării.

La fel ca la metoda full-washed, fructele de cafea proaspăt culese sunt spălate, sortate și decorticate, iar diferență dintre honey washed și full-washed, se face prin mucilagiul (stratul asemănător cu mierea din fructul de cafea) care rămâne pe boabele de cafea după ce sunt prelucrate mai departe, fie prin spălare sau uscare.

O să mai întânim și și denumirea de pulped natural, care presupune că mai puțin mucilagiu rămâne pe boabele de cafea, după care boabele sunt puse la uscat.

Această metodă de prelucrare este cel mai des întâlnită în tări unde apa potabilă nu este tocmai la îndemână (ex: Costa Rica), deoarece în timpul metodei de prelucrare honey se folosește mult mai puțină apă, iar boabele fermentează mai puțin decât la metoda prin spălare.

anatomia fructului de cafea
Straturile fructului de cafea. Sursă foto: blog.seattlecoffeeworks.com

Yellow, Red sau Black honey?

Un alt detaliu interesant întâlnit la cafeaua honey washed, este gradul de „honey” al boabelor de cafea.

În funcție de cât de multă „miere” (mucilagiu) rămâne pe boabele de cafea, acestea vor fi Yellow Honey, Red Honey sau Black Honey. Acesta din urmă având cea mai mare parte din mucilagiu rămasă pe bobul de cafea.

Diferenta de coloritica intre gradele de honey washed
Diferenta de coloristica intre gradele de honey washed. Sursă foto: crema-coffee.com

Diferența de gust

Cum metoda de prelucrare honey washed presupune mult mai puțină fermentare a boabelor de cafea, decât la full-washed sau natural, și gustul dezvoltat de către boabele de cafea astfel procesate va fi un pic mai domol în aciditate față de cafeaua spălată, dar cu mai multă corpolență, o dulceață mai evidentă și un gust mai clar și echilibrat decât la boabele procesate natural.

Uscarea boabelor de cafea prelucrate honey
Uscarea boabelor de cafea prelucrate honey. Sursă foto: cafeimports.com
Citeste și: REVIEW: Etiopia Guji – Origo Coffee

Uite și un filmuleț foarte interesant despre cum se prelucrează cafeaua prin spălare.

Cam atât pentru pentru metodele de prelucrare a cafelei. Urmărește-mă în continuare pentru mai multe informații interesante din lumea cafelei.

Până la următorul articol, nu uita că în secțiunea reviews poți să găsești recenzii și recomandări de cafele de specialitate proaspăt prăjite, iar la Coffee City Guides găsești cafenele și prăjitorii de cafea de specialitate de încredere.

Să ai o zi inspirată!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzorialte în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930