REVIEW: Nicaragua St. Teresa W – Origo Coffee

Salutare cafegiu pasionat,

În review-ul de astăzi vreau să îți vorbesc despre Nicaragua St. Teresa de la Origo Coffee. Încerc de câteva săptămâni să diversific un pic profilul cafelei de specialitate proaspăt prăjită pe care o cumpăr, ca o mică provocare personală, pentru ca mi-e clar că profilul meu de gust este preponderent în zona fuctată, florală, citrică, cafea procesată prin spălare, cu aciditate ridicată și corp mediu spre scăzut.

Eh, provocarea pe care mi-am impus-o, pentru a-mi diversifica experința gustativă cu cafeaua de specialitate, a fost să încerc total opus. Note ciocolatii, pământii, nuci, mai multă cafea procesată natural sau semi-spălată.

Prima din serie a fost Columbia Supremo, prăjită de Claro Cafe, a doua este Nicaragua St. Teresa de la Origo, apropo una din prăjitoriile de cafea de specialitate cu tradiție din țară pe care îi găsiți și în Coffee City Guides.

Citește mai jos experimentele mele cu această cafea.

Nicaragua St. Teresa – Date tehnice

Origine: Nicaragua

Regiune: Nueva Segovia

Altitudine: 1.250 – 1.400

Varietate: Bourbon

Procesată: Spălată

Profil prăjire: Espresso

Note dezvoltate: melasă, gutuie, unt de arahide

Corpolență: ridicată

Acididate: scăzută

Greutate: 250g

Testare Nicaragua St. Teresa – Origo Coffee

Cafeaua din Nicaragua este recunoscută în general pentru cafeaua sa dulce, cu note de caramel, ciocolată sau citrice. Regiunea Nueve Segovia, de unde provine cafeaua în speță este poziționată în Nord-Estul țării, iar ca marea majoritate a cafelei din Nicaragua, este procesată și aici prin spălare, ceea ce îi potențează profilul de gust dulceag sau caramel al varietății Bourbon.

Am încercat și de această dată cafeaua pe metodele de preparare espresso și french press.

Pentru espresso am folosit în primă fază o măcinătură identică cu cea de la Columbia Supremo de la Claro, 18-18.4 g de cafea măcinată, iar timpul de extracție a fost de 29-30 sec. pentru 52-53g de cafea, pentru o rație de aproape 1:3.

Gustul nu a fost așa cum m-aș fi asteptat, parcă prea amar și ușor ars, așa că am mai crescut granularitatea macinăturii, pentru un target de timp de extracție de 25 sec.

De dată aceasta a ieșit mult mai aproape de ce imi doream, chiar dacă profilul de gust cum spuneam, nu este favoritul meu. Judecată pentru ceea ce este, Nicaragua St Teresa este o „bombă” gustativă, foarte corpolentă și aprigă la gust, poate chiar un pic iute, cu note ciocolatii și caramel pe post gust.

În cappuccino, i se accentuează notele de dulceață, devine catifelată datorită cremei de lapte, dar vine și cu o surpriză, o explozie de gust cu senzație de fructe deshidratate, la care nu te aștepți. Bonus, am încercat un latte mai artistic cu ajutorul unei scobitori 🙂

Următoarea încercare a fost în modul brew, de această dată pe French Press, 14 g cafea la 225 ml apă și 4:00 min timp de infuzare. De această dată personalitatea cafelei a fost mult mai clară, de parcă s-ar fi destăinuit în fața French Press-ului.

Cafeaua preparata avea o senzație foarte placută la prima încercare, aproape catifelată, ușor uscată, asemeni untului de arahide și o dulceață interesantă în post gust.

Per total, dacă ești fan al acestui profil de gust pentru cafea, Nicaragua St. Teresa de la Origo Coffee Shop este o opțiune bună ce merită încercată.

Puteți să cumpărați Nicaragua St. Teresa de la Origo Coffee Shop din București.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930