REVIEW: Myanmar Ngu Shwe Li – Nola Coffee Shop

Salutare cafegiu pasionat,

În acest review vreau să îți vorbesc despre cafeaua de specialitate Myanmar Shwe Li, prăjită de Mugur, de la Croitoria de Cafea, dar sub marca Nola.

Mărturisesc că până să îmi spună Mugur de această origine de cafea, nu mă gândeam la Myanmar decât ca o destinație pentru turism.

Într-o țară încă închisă, din punct de vedere relații comerciale și turism, care abia în anul 2011 a început să își deschidă cât de cât granițele, și în care aproape singurul mod de intrare în țară este cu avionul, nu mă așteptam să găsesc cafea de specialitate .

myanmar nola coffee shop

Mai ales că, personal, nu am văzut această origine de cafea la nicio altă prăjitorie din Romania, dar nici la prăjitorii mai mari din afară.

Totuși am circumstanțe atenuante. Documentând-mă pentru acest articol am aflat că Myanmar a început să cultive cafea în condiții de cafea de specialitate doar de câțiva ani.

Cafea de specialitate din Myanmar a fost încercată pentru prima dată în altă țară, în afară de Myanmar, abia în anul 2016, la o expoziție a Asociației Cafelei de Specialitate din S.U.A, din Atlanta.

Atunci, mostrele expuse au fost evaluate la aproape 90 de puncte, din 100, conform criteriilor de evaluare al SCA (Asociația Cafelei de Specialitate).

Cu atât mai mare îmi era curiozitatea și onoarea, să pot gusta o cafea de specialitate din Myanmar, pentru prima dată în România.

Hai să trecem rapid prin informațiile tehnice despre această cafea, înainte să îți povestesc despre experiența gustativă pe care o oferă.

Myanmar Ngu Shwe Li – Date tehnice

Origine: Myanmar

Regiune: Pwin Oo Lwin

Ferma: Ngu Shwe Li

Altitudine: 1.400 – 1600 m

Varietate arabica: S795

Procesată: spălată

Profil prăjire: Omniroast (mediu)

Note dezvoltate: fructe tropicale, lime, arahide

Perioadă recoltată: Noiembrie – Martie

Corpolență: ridicată

Acididate: medie

Scor SCA: indisponibil

Greutate: 250g

myanmar nola coffee shop

Ngu Shwe Li este una din primele ferme de cafea, din regiunea Pwin Oo Lwin, care a început să implementeze și să folosească metode de recoltare bazate pe calitate, astfel încât să fie recoltate doar cireșele de cafea coapte.

Ferma este plasată într-o zonă foarte frumoasă, cu peisaje tocmai bune pentru vederi, iar arborii de cafea cresc la umbra unor bătrâni arbori de macadamia. Proprietarul fermei, un fost miner de jad, a decis la un moment dat să renunțe la minerit și să cumpere o mică bucată de pământ pentru o fermă de cafea, recunoscută de atunci pentru boabele de cafea de înaltă calitate.

Pentru Myanmar Ngu Shwe Li,  Mugur a folosit un omniroast pentru prăjirea boabelor de cafea, ceea ce înseamnă că se pretează pentru orice metodă de preparare a cafelei, de la Espresso la French Press.

Profilul aromatic împrumută destul de mult din specificul zonei, un gust ușor citric la început după care te acaparează notele de arahide și nuci de macadamia, iar pe post gust caramel, totul îmbrăcat într-un corp cremos și generos.

Testare Myanmar Ngu Shwe Li – Nola Coffee Shop

Fiind prăjită omniroast, am zis să profit și să o testez pe tot ce prind. Așa se face că am început cu un cupping, folosind metoda braziliană de degustare a cafelei, brew cu Cafflano Kompact și espresso – espresso și cappuccino.

Pentru cupping-ul prin metoda Braziliană, am păstrat aceleași detalii ca la restul cafelelor, ca să le pot compara. 9g de cafea boabe, măcinate grosier, ca pentru french press, 100 ml de apă fierbinte la 92 grade Celsius și 4 minute de infuzie.

Gustul a fost ușor amar la început, după care gustând din ce în mai mult, mi-a dezvăluit și latura citrică, acrișoară și ușor dulce spre final. Folosind formularul de cupping, am ajuns la 20 pct, cu puncte tari: acru, dulce și umos.

Per total un gust complex, în straturi, foarte plăcut.

Pentru brew, am încercat cafeaua pe Cafflano Kompact.

10g de cafea măcinată asemănător cu cea pentru Aeropress, am turnat inițial 60g de apă fierbinte la 92 grade Celsius, pentru o preinfuzie de 30 sec., poi restul de apă până la 160g  în total. Timpul total de extracție a fost de aprox. 1:30 minute.

Gustul cafelei astfel preparată mi s-a părut un pic șters, așa că am mai încrcat o dată, de data aceasta crescând temperatura apei la 95 grade Celsius, a.î să încerc să extrag mai multe din cafea, iar rezultatul a fost mult mai bun, a rezultat o cafea luminoasă, fructată  și ușor citrică.

myanmar nola coffee shop

Pentru espresso, am avut mai multe tentative, în care am stricat o mare parte din cafea, deoarece era prima cafea pe care o încercam pe noul espressor.

Totuși, variantă cea mai bună de espresso la care am ajuns, a fost cu o combinație de: 18g de cafea proaspăt măcinată (într-un portafiltru cu sită dublă), 92 grade Celsius, 8 sec. pre-infuzie, un timp total de extracție de 36 de sec., rezultând în 37g de cafea în ceașcă,

În espresso, se combină într-un mod foarte armonios notele citrice, de lime de la început cu cele de nuci, arahide de la a două sorbitură – ca o paranteză, citind înainte un pic despre fermă, deja mă teleportam cu gândul pe plantația de arbori de macadamia – și dulceața de caramel de pe after-taste.

În cappuccino însă Myanmar Ngu Shwe Li mi s-a părut de departe cea mai bună. Crema de lapte a estompat latura citrică și a accentuat în schimb dulceața cafelei, rezultând într-una din cele mai dulci cafele (fără zahăr) pe care le-am încercat în ultima vreme.

Verdictul?

Mă bucur tare mult că am încercat Myanmar Ngu Shwe Li, îi mulțumesc lui Mugur de Croitoria de Cafea cu ocazia asta. Este una din acele cafele care merge preparata pe orice, iar profilul de gust se pretează mai multor preferințe. Probabil aici are un rol și profilul de prăjire, accesibil mai multor gusturi.

Fie că preferi cafelele mai fructate sau ciocolatii, sigur vei găsi o variantă bună pentru tine, cu această cafea.

Dacă vrei să încerci această cafea, o poți achiziționa fie online, de pe nolacoffee.shop, sau direct din cafeneaua NOLA, din Brașov.

Citeste și: De ce merită să plătești mai mult pentru o cafea bună

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Ți-a plăcut acest articol sau ai un prieten care vrea să încerce o nouă cafea de specialitate? Fă un bine, dă un share 🙂.

Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, lăsa-mi un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

2 Comments
  1. Mi-a plăcut cafeaua lui Mugur, am cumpărat-o după ce am auzit de ea si nu mi-a părut rău. Îmi place Croitoria de cafea, la fel si Nola, îmi place sa-mi beau cafeaua acolo de fiecare data când merg la Brasov. Repetițiile subliniază plăcerea 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
December 2024
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031