REVIEW: Etiopia Suke Quto – Bonanza Coffee Heroes

Salutare cafegiu pasionat,

Review-ul de cafea de specialitate de această este la Etiopia Suke Quto de la prăjitoria de cafea de specialitate din Berlin, Bonanza Coffee Heroes. Nu am ajuns la Berlin din păcate să o cumpăr personal, dar am găsit o variantă mai economică cu ajutorul celor de la Orygyns, care au importat-o.

cafea cu dichis - etiopia Suke Quto

Care este povestea acestei cafele? Ei bine, așa cum îi spune numele, este o Etiopia, de la ferma Suke Quto, aflată în faimoasă zona de cafea Guji, la granită cu o altă zonă din Etiopia faimoasă pentru cafeaua de mare calitate, Yirgacheffe.

Cafeaua în cauză este un mix de varietăți Kurume și Welicho, care se disting prin boabele de dimensiuni foarte mici. Zonă din care provine este recunoscută pentru notele fructate și florale, iar procesarea prin spălare nu face decât să potențeze aceste note și să îi confere o aciditate ridicată.

boabe cafea etiopia suke quto bonanza coffee horoes

De când am vizitat Berlinul și am facut un tur al cafenelelor de specialitate de acolo, am sesizat că nemții preferă o prăjire mai light a cafelei third wave, iar cei Bonanza Coffee Roasters nu sunt o excepție. Aș zice după culoare, că gradul de prăjire folosit este un Light Brown, si îți povestesc mai departe în testarea pe moduri de preparare, ce presupune acest lucru.

Hai să trecem între timp prin detaliile tehnice.

Etiopia Suke Quto – Date tehnice

Origine: Etiopia

Regiune: Oromia, zona Guji

Altitudine: 1.800 – 2.200 m

Varietate: Kurume și Welicho

Procesată: Spălare

Profil prăjire: Filtru/Espresso

Note dezvoltate: prune, piersică, gust bogat și complex

Corpolență: medie-scăzută

Acididate: ridicată

Greutate: 350g

Testare Etiopia Suke Quto – Bonanza Coffee Heroes

Am testat această Etiopia pe mai multe metode de preparare/tipuri de băuturi, printre care: espresso – espresso, cappuccino și iced latte, brew –  Cafflano Klassic și Aeropress.

Pentru espresso am pornit de la o măcinătură un pic mai groasă decât ce am folosit la restul cafelelor de până acum, pentru a ajunge la un timp de 28-30 sec. pentru o extracție de espresso dublu.

espresso boabe cafea etiopia suke quto bonanza coffee horoesRețeta a fost următoarea: 18g de cafea boabe proaspăt măcinată, timp de extracție de 27-28 sec., temperatură de extracție 92 grade celsius aproximativ, presiune 9 bari, și un rezultat de 50 g cafea în ceașcă.

Cafeaua proaspăt preparată are o cremă destul de subțire, de unde am tras concluzia că această cafea a fost prăjită light. În ceea ce privește gustul, aceasta este suculent, cu o aciditate vivace, gust bogat și complex și note plăcute de fructe – prune și piersici.

Corpolența este una mediu spre slabă, iar pe after-taste sunt mai pregnante notele ciocolatii și de nuci.

În cappuccino, am folosit aproximativ 25 g cafea cu 145g de lapte/cremă de lapte. Rezultatul a fost o cafea ușoară, perfectă pentru zilele de vară. Deoarece corpolența cafelei este mediu/scăzută, iar aciditatea nu este înțepătoare, notele cafelei se pierd și nu se mai disting în cappuccino, laptele fiind personajul principal.

Pentru a influența gustul cappuccino-ului, există însă mai multe opțiuni: fie cresc raportul de cafea din băutură, folosesc o măcinatura mai fină pentru cafea pentru a crește corpolența și timpul de extracție sau cresc temperatura de extracție.

Asta este partea bună la un espressor manual și râșniță de cafea, ca poți experimenta cu gustul cafelei după bunul plac.

cappuccino etiopia suke quto bonanza

În iced latte, am fost plăcut surprins de un gust puternic accentuat, chiar intens aș zice, al cafelei. Am folosit 3 cuburi de gheață într-un pahar înalt, peste care am turnat 140g de lapte proaspăt, rece și un espresso de 25g.

Pentru brew, am folosit Cafflano Klassic – aparat all in one pentru prepararea cafelei și Aeropress-ul.

Pentru ambele metode de preparare am folosit 14 g cafea măcinată la 210-215 g apă și temperatură de 92ºC. Însă timpul de extracție diferă în funcție de specificul fiecărui aparat.

La Aeropress a durat 1:40 min., iar la Cafflano Klassic în jur de 4 minute.

Iar gustul cafelei preparate, foarte diferit între metode. La aeropress se accentuează foarte mult notele fructate și crește corpolență acestei Etiopia Suko Quto , pe când la Cafflano gustul este mai echilibrat, mai catifelat și diminuează notele fructate ale Etiopiei.

În final, Etiopia Suko Quto de la Bonanza Coffee Heroes, este o cafea interesantă, ușor timidă , subtilă, un pic mai greu de înțeles decât altele, dar asta probabil și datorită complexității gustului său, la care e nevoie să reflectezi un pic.

Poți să o cumperi de la Orygyns Coffee Shop din București sau, dacă ai drum prin Berlin, direc de la Bonanza Coffee Heroes.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Citeste și: REVIEW: Etiopia Guji – Origo Coffee

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share 🙂

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930