Salutare cafegiu inspirat,
Mă gândeam în perioada asta, sunt la modă diverse emisiuni de gătit sau rețete video pe net, și am realizat că foarte multă lume vorbește despre mâncare, mulți fac sau își doresc să facă un curs de bucătar, dar foarte puțini se gândesc în schimb la meseria de barista sau să facă un curs de barista, deși foarte mulți beau cafea în fiecare zi, de mai multe ori pe zi în unele cazuri, iar cafeaua este cea mai tranzacționată comoditate din lume, după petrol.
Concepția este că, să faci „o cafea” nu este greu, folosești niște apă fierbinte, cafea măcinată și gata. Și probabil așa este, însă pentru a face o cafea bună, preparată corect, este mult mai greu și inseamnă să cunoști, printre altele, cum identifici și cumperi o cafea bună, proaspăt prăjită, parametrii ideali în funcție de metodă de preparare și cafeaua folosită, dar și cum identifici cafeaua preparată corect.
Ce este un barista?
Barista-ul este acel om amabil care îți preparată cafeaua la cafenea, iar el trebuie să cunoască toate secretele meseriei, astfel încât să jongleze cu toate variabilele posibile – cafeaua pe care o are, temperatura apei, presiunea de la espressor, gradul de măcinare al cafelei – astfel încât gustul din ceașcă să fie desăvârșit.
De ce să faci un curs de barista?
- Înveți să faci diferență între cafeaua bună și restul cafelelor
- Înveți istoria cafelei
- Înveți cum se prepară corect cafeaua printr-o multitudine de metode de preparare și să faci diferență între prepararea corectă și incorectă
- Discuți direct cu experți în domendiul cafelei
- Dacă vrei un nou hobby/sau vrei să lucrezi în domeniu
Toate acestea și chiar mai multe poți află de un un curs de barista, pe care ți-l recomand să fie cu cafeaua de specialitate.
O parte din aceste informații le găsesti, sau le vei găsi în scurt timp pe blog, dar întotdeauna partea practică este un bonus.
Că să îți fie mai ușor, iată câteva recomandări instituții acreditate de Specialty Coffee Association, la care poți faci face un curs de barista.
Barista School – București
Traineri la Barista School sunt printre alții, Sebastian Farcaș – multiplu campion național la Latte Art, și Silvia Graham fondatoarea SCAE România. Dintre absolvenții Barista School merită menționat Alexandru Niculae – campion mondial în 2016 la coffee roasting.
Puteți beneficia de o reducere de la prețurile normale, dacă va înregistrați în comunitatea prietenilor espressoman.ro.
Sebastian Farcaș – “Barista School este prima scoala de cafea din Romania, în 2011 a luat nastere ideea de scoala de cafea, iar in 2012 aceasta și-a deschis portile catre profesionisti din domeniul HoReCa. Barista School promoveaza si implementeaza in activitatea sa Sistemul Educational SCA ( Asociatia de Cafea de Specialitate), acest sistem avand șase module. Introduction to Coffee, Barista Skils, Roasting, Sensory Skils, Green Coffee, Brewing Skils.
Adresă: Str. Băniei nr.5, (Piața Sf. Gheorghe), București, România
Web: baristaschool.ro
Barmania – București
Academia de training deschisă de Mihai Panfil, fondatorul Origo, care printre alte cursuri țin și cursuri de barista certificate de Specialty Coffee Association, cu baristi cu experiență vastă în cadrul Origo Coffee Shop .
Adresă: Str. Foisorului nr 122-124, Bucuresti
Web: barmania.ro
Transylvanian Barista Academy – Târgu Mureș
Deschisă la începutul anului 2017, academia răspunde unei nevoi crescute pentru cursuri de barista de calitate, certificate SCA din zonă Trannsilvaniei.
Fondatorii Transylvanian Barista Academy sunt Dorin Ogleja și István Zsigmond, absolvenți ai facultății „Petru Maior” din Târgu Mures.
Adresă: Str. Nirajului, nr. 6, Tîrgu Mureş
Web: facebook.com/transylvanianbaristaacademy
Școală Moldovenească de Cafea – Iași
Ca și în cazul Transylvanian Barista Academy și Școală moldovenească de cafea este un proiect destul de nou.
Proiectul este menit să crească atat nivelul de pregătire al baristilor, dar și să deschidă orizonturile gustative ale cafegiilor din zonă Moldovei.
Adresă: Str. Scaricica, nr. 2, Iași
Web: facebook.com/ScoaladeCafea
Alte cursuri de inițiere sau specializare, dar fără certificare ar mai fi la:
Barista Team
Organizează cursuri de specializare în Latte Art. Trainer este Laurențiu Ștefan, dublu campion național barista, ce a reprezentat România cu succes și la nivel internațional, iar la activ are peste 600 de training-uri livrate.
Adresă: Blvd. Dinicu Golescu, nr. 38, București
Web: facebook.com/Baristareala
Copyright: Laurențiu Stefan
Dose Cafe
Organizeaza o serie de training-uri pentru inițierea în lumea cafelei, de la introducere în lumea cafelei de specialitate, la cursuri practice de home brewing, sau de preparare espresso.
Adresă: Omega House, Str. Aurel Vlaicu, nr. 20
Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.
Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.
Să aveți o zi aromată, de o cafea cu dichis!