La o cafea cu navigatorii cafelei de specialitate de la Dose Cafe

Salutare cafegiu inspirat,

Săptămâna aceasta, tot din seria interviurilor dichisite, aroma cafelei de specialitate m-a dus la băieții de la Dose Cafe.

V-am mai povestiti un pic de ei în Coffee City Guides București. Echipa este formată din Alexandru Frosin și Alexandru Raduca, care fac o treabă grozavă cu cafeneaua încercând treptat să educe consumatorul român de cafea, încet dar sigur către o experiență gustativă mai bogată, către cafeaua de specialitate.

 

Dar mai bine îl las pe Alex Raduca, să ne spună mai pe îndelete povestea Dose.

Cafea cu Dichis: Alex, spune-mi un pic cum a început povestea Dose.

Povestea Dose a început acum aproape un an, chiar în August facem 1 an de când am deschis cafeneaua, însă pasiunea pentru cafea și planul de deschidere al cafenelei au început mult mai devreme.

Eu și cu Alex Frosin suntem prieteni de mult timp, amandoi venind din același oraș, Galați, apoi am urmat cam același drum, am absolvit Universitatea Maritima din Constanța și am navigat ca ofițeri maritimi timp de aproximativ 6 ani.  Marinari fiind, am cutreierat lumea-n lung și-n lat, am avut contact cu diverse culturi, inclusiv din lumea cafelei, însă în marea majoritate a timpului aveam parte de cafea proasta.

Prima cafea de specialitate am băut-o prin Suedia sau Belgia, nici nu mai știu exact; nici nu știam ce este cafeaua de specialitate. Mi s-a părut ceva deosebit și mi-a plăcut. De atunci am început să caut cât mai mult, să aprofundez și de aici a început și dorința de a deschide cafeneaua, pentru a împărtăși cu oamenii acest meșteșug al cafelei bune.

dose cafe
Cafea cu Dichis: La multi ani, în avans pentru 1 an de cafenea, să fie cât mai mulți :). Și totuși, de ce ați ales să deschideți un coffee shop cu cafea de specialitate?

După ce bei o cafea ce a fost atent culeasă, prăjită, preparată, e greu să mai bei o cafea “de brand” preparată la un espressor aruncat undeva într-un colt. E ca atunci când bei un vin bun, după care bei un pahar de vin de slabă calitate. Nu prea îți mai vine. Odată ce ai luat contact cu lumea cafelei de specialitate, universul tău se schimbă. Am văzut asta și la oameni de peste 60 de ani, și la cei tineri. Privind-o ca pe un răsfăț, este un răsfăț ce poate fi satisfăcut zilnic.

În Belgia, la Caffenation am avut parte de o experiență inedită atât din punct de vedere sensorial cât și al oamenilor care frecventau locul sau pregăteau cafeaua. Suntem băutori de cafea la filtru amândoi, iar la Caffenation am băut cea mai bună cafea la filtru împreună cu alți câțiva zeci de oameni, în fiecare dimineață.

Caffenation dose cafe

Ne-a plăcut foarte mult cafeaua pe care ei o prăjeau. Am prăjit împreună cu ei, am degustat zeci de cafele împreună, și am băut cafeaua lor în toate barurile care o foloseau. Peste tot m-a surprins la fel, chiar dacă bineînțeles extracția diferă de la coffee shop la coffee shop, de la barista la barista.

Am căutat luni de zile să extragem acele note de care ne-am îndrăgostit și la noi acasă.

Cafea cu Dichis: Care e povestea din spatele numelui și cât timp v-a luat să vă decideți la el?

Ne-am gândit că fiecare din noi avem nevoie de o doză; doza de fericire, doza de cafea, doza de răsfăț, etc. Doza e un cuvânt foarte des folosit în barul de cafea. Pentru fiecare cafea extrasă ai nevoie de doză potrivită. A venit oarecum natural.

dose cafe
Cafea cu Dichis: Ce credeți, încep oamenii să pună mai multe întrebări despre cafea, învață mai multe, sunt mai interesați de ce cafea beau?

Trăim într-o lume în care avem acces ușor la informații, iar majoritatea dintre noi devenim din ce în ce mai preocupați de ceea ce consumăm. Ne uităm mai mult la câte calorii conțin anumite produse, vitamine etc. Practic și cafeaua merge în aceeași direcție, iar noi, că și consumatori, vrem să știm mai mult despre ceea ce ne place.

Întâlnim mulți oameni pasionați, foarte bine informați, și dornici de a cunoaște cât mai mult, oameni iubitori, ce au curiozități și vor să afle mai multe de la noi, alții ce sunt în căutarea metodei de extractive potrivite pentru ei, sau a băuturii care le fac ziua mai bună. Cred că interesul pentru cafeaua de specialitate crește și obiceiul de a bea cafea se schimbă.

Cafea cu Dichis: Am văzut că ați organizat câteva event-uri în care ați avut un guest barista în spatele espressorului. Cum funcționează conceptul și cum a mers?

Oamenii care sunt pasionați de cafea și își prepară singuri cafeaua acasă, de cele mai multe ori sunt acei oameni care au curiozități, și vor să cunoască mai multe. Mai toți își doresc să prepare un espresso, sau un cappuccino, să lucreze cu espressorul.

Noi încercam să le dăm ocazia de a trece pe partea cealaltă a barului pentru câteva ore. Oferim și un training, iar întreagă experiență ne ajută să înțelegem mai multe despre cafea. Cei ce au fost până acum au fost foarte încântați, atât ei cât și prietenii lor.

dose cafe
Cafea cu Dichis: Având în vedere că toată ziua sunteți în preajma cafelei, câte cafele beți pe zi?

Uneori pierdem numărătoarea. În medie undeva la 5 cafele pe zi. Să luăm în calcul și ceea ce trebuie să degustăm dimineața și pe parcursul zilei pentru a ne asigura că menținem extracția corectă.

 Cafea cu Dichis: Ce metodă de preparare a cafelei preferați? Si ce apreciați la ea?

Alex Raduca – Aeropress. My precios. Îmi place că pot diversifica rețetele, pot obține diverse texturi și arome.

Alex FrosinV60 – ușor de folosit, o cafea clară, plină de arome.

Cafea cu Dichis: Planuri de viitor. Deschideți un Dose 2?

Momentan un Dose 2 nu va apărea, dar vor aparea mai mulți colaboratori și locații partenere. Keep an eye on us 🙂

 Cafea cu Dichis: În final, ceva gânduri, recomandări pentru cititorii cafeacudichis.ro?

Mulțumim Cafea cu Dichis pentru că ne ajutați să educăm, să ducem mai departe povestea cafelei. Cititorilor le recomand să își selecționeze cu atenție sursa de informare, să fie deschiși și să bea numai cafea bună!

cafea cu dichis dose cafe

Tu dragă cititorule, poți să găsești informații despre Dose Cafe și în secțiunea Coffee City Guides, București.

Urmează și alte discuții interesante cu oameni din industria cafelei de specialitate din România, așa că urmărește-mă în continuare.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Citeste și: Prăjirea cafelei: arta din spatele unei cafele bune
Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031