Raportul ideal apă cafea pentru filtru și brew

Salutare cafegiu curios,

Astăzi vreau să îți povestesc un pic despre cum poți face cafea la filtru sau brew într-un mod consecvent, folosind un raport ideal de cafea – apă.

Explic imediat, sper cat mai simplu, ce este acest raport și cum să îl privești.

Voi împărți articolul în trei etape: de ce este recomandat să folosești pentru cafeaua ta la filtru un raport de cafea / apă prestabilit, utilizând grame de cafea / litru de apă, găsirea raportului ideal pentru gustul tău, și ultimul dar nu cel din urmă, de ce este recomandat să folosești rapoarte diferite, în funcție de metoda de preparare a cafelei pe care o alegi.

cafea la filtru corect

Să intrăm deci în subiect.

De ce este recomandat să folosești un raport grame de cafea/litru de apă

In prepararea cafelei acasă se aplică vorba aceea, câte bordeie, atâtea obiceie. Cea mai des întâlnită și utilizată metodă de măsurare acasă a cantității de cafea (în lume probabil), este linguri de cafea, pe ceașca de apă.

Problema măsurării cantității prin linguri, este că nu există un standard unitar. O lingură poate să conțină 6g de cafea, sau poate să conțină 10g de cafea.

Iar cea mai mare problemă a măsurii în lingură, linguriță etc, este că sunt măsurători volumetrice. Cea ce înseamnă că vor exista fluctuații masive de greutate, în funcție de câțiva factori. Mai jos vezi ce greutate are o lingură de cafea boabe, prăjite însă diferit.

Să îți dau și un exemplu.

Dacă râșnesc cafeaua boabe de mai sus și folosesc o lingură de cafea măcinată ce a fost prăjită intens, o să am în jur de 3-3.5g, pe când atunci când folosesc cafea de specialitate, prăjită mediu sau chiar ușor, pot să am într-o lingură 4-4.7g.

O diferență semnificativă, de 30% din start și asta în condițiile în care ești foarte riguros de fiecare dată și măsori atent vizual lingura încărcată cu cafea.

Acest lucru se va traduce în faptul că în unele dimineți cafeaua ta va fi bună, în altele nu, deși aparent ai facut același lucru de fiecare dată.

O altă modalitate, folosită de această dată de către profesioniști, sunt rapoarte de 1/15, 1/16, 1/17. Ceea ce este folositor dacă știi câtă cafea ai la îndemână și vrei să îți dai seama câtă cafea preparată trebuie să rezulte (exemplu: raport 1/15, pentru 10g cafea, tintești spre 150g de cafea preparată).

Dar dacă nu folosești tot timpul aceeași rețetă sau cantitate de cafea înseamnă că dimineața trebuie să scoți calculator și instrumentele de măsurare, ceea ce la 6 dimineața, poate fii o provocare, nu?

Dar dacă folosești un raport de 60 grame / 1 litru, și să zicem ca vrei să prepari jumătate de litru de cafea, poți calcula imediat că trebuie să folosești 30g de cafea, nu ai nevoie de calculator.

Care este cantitatea corectă de cafea / 1 litru de apă?

Aici se complică un pic lucrurile. Trebuie menționat din start însă, că nu există un raport corect, sau incorect, ci doar preferința personală.

Raportul de cafea la litrul de apă pe care îl folosești va determina cât concentrată sau diluată va fi ceașca ta de cafea. Cât de concentrată îți dorești ceașca de cafea? Depinde de tine!

Un punct bun de plecare însă, este un raport de 60g de cafea la 1 litru de apă. Este un raport mulțumitor pentru majoritatea persoanelor, dar desigur că tu poți ajusta acest raport în funcție de preferințele personale.

Există totuși un factor care complică toată această ecuație. Si anume EXTRACȚIA. Ca să fie cât mai ușor de înțeles, dacă facem o treabă bună măcinând corect cafeaua, folosind o temperatură corectă a apei, o să extragem din cafeaua măcinată poate (într-un mod ideal) în jur de 20% din ea (substanțele solubile), restul rămânând sub formă de zaț (substanțe insolubile).

Ce însemnă asta? Înseamnă că dacă ești nemulțumit de cafeaua ta, e prea acidă, macină cafeaua un pic mai fin, amestec-o un pic mai mult în timpul extracției. E prea amară, macin-o un pic mai grunjos, dar nu modifica raportul cafea / litru de apă.

Doar atunci când ai ajuns la o cafea echilibrată prin modificarea extracției, poți experimenta și modifica raportul de cafea / apă, în functie de cât de intensă sau slabă vrei să fie următoarea cafeaua.

Citeste și: Baratza Sette 270 – râșnița cu funcții profesionale, deghizată în haine casnice

Ce raport de cafea / litru de apă să folosești în funcție de metoda de preparare?

Am ajuns și la ultimul punct din articol. Dacă ar fi să impărțim metodele de preparare a cafelei la filtru (brew/drip), grosier ar fi două categorii: Percolare și Infuzie.

Prin percolare, apa este turnată și trece printr-un strat de cafea, extrăgând substanțele solubile. Ca metode de preparare, avem aici: filtrul tradițional, V60-ul, Chemex, Kalita wave, Cafflano Klassic.

Prin infuzie, apa este turnată peste cafea și rămâne în contact cu aceasta pe tot parcursul extracției. Ca metode de preparare, avem aici: French press-ul, aeropress-ul, Cafflano Kompact.

Ce trebuie să știi de aici, este că dacă alegi să prepari cafeaua prin infuzie, trebuie sa folosești mai multă cafea decât ai folosi pentru una din metodele de preparare prin percolare. Poate un 70-75g la litrul de apă.

De ce? Pentru că prin percolare, nu toată apă care este turnată peste cafea, își croiește drum în ceașcă. O parte rămâne blocată in patul de cafea.

În schimb prin Infuzie, acest lucru nu se întâmplă, ceea ce înseamnă ca băutura finala va fi mai diluată. Chiar dacă ai păstrat aceeași extracție și raport apă / cafea.

Dar așa cum spuneam la începutul articolului, depinde foarte mult de preferința personala. Sfaturile de mai sus sunt puncte de plecare, rămâne la latidinea ta să îți croiești drumul în lumea cafelei.

Ce este important este să fii consecvent în modul de preparare și cântărești cantitatea de cafea folosită. Aici găsești o opțiune de cântar excelentă pentru început – professional Barista Scale – 1kg/0.1g

Restul depinde doar de tine :).

cafea la filtru corect

Cam asta ar fi despre raportul ideal cafea / apă, pe scurt. Sper să fie util.

Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și un share :). Mi-ar plăcea să aud și părerea ta despre raportul de cafea apă. Tu ce măsură folosești?

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
December 2024
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031