Baratza Sette 270 – râșnița cu funcții profesionale, deghizată în haine casnice

Salutare cafegiu pasionat,

Așa cum spuneam la un moment dat, râșnita de cafea este un prim pas important în prepararea uneie cafele de calitate. Unii specialiști în domeniu, ar merge și mai departe cu această afirmație și ar spune că râșnița este mai importantă decât espressorul ales și că mai bine investești mai mult pentru o râșniță decât pentru espressor.

De ceva timp fac pereche în prepararea espresso acasă, printre altele, cu râșnița electrică Baratza Sette 270. Timp în care am strâns, zic eu, suficiente informații încât să revin cu un review pertinent.

Care sunt punctele ei tari, sau punctele ei slabe? Merită sau nu, să o iei în considerare pentru cumpărare? Află în rândurile ce urmează.

baratza sette 270

Specificații tehnice

Înainte de toate, ce tip de râșniță este Baratza Sette 270, și cui se adresează. Este o râșniță electrică de cafea, specializată în măcinarea cafelei pentru espresso în regim casnic, cu reglaj micro-metric al gradului de măcinare, așa numita ajustare infinită, atât de căutată de espressomanii înfocați.

Baratza Sette 270 dispune de discuri conice de 40 mm din oțel, realizate de elvețienii de la Etzinger.

Iar ce o deosebește față de alte râșnite din clasa sa, este design-ul „straight through” – adică cafeaua pică din recipientul de boabe (hopper) în lame, și direct în portafiltru, fără să mai aibă alt pasaj/punct intermediar.

Baratza Sette 270 este prietenoasă cu blatul din bucătărie, ocupă 13 x 38 x 24 cm și cântărește doar 3.2 kg. Capacitatea compartimentului de boabe de cafea (hopper) este de 300-400g, iar puterea motorului este de 290W.

baratza sette 270

Funcții

Dintre funcțiile acestei râșnițe, favorita mea este râșnirea în funcție de timp. Adică, dacă știu că Sette 270 râșneste aprox. 2.3g de cafea / sec.  la dimensiunea de râșnire preferată (8F), știu că trebuie să setez un timp de 8 secunde pentru o dubla de 18g de cafea măcinată.

baratza sette 270

Pentru a regla gradul de măcinare la Baratza Sette 270, se folosesc 2 inele rotative. Unul sus, de unde se reglează în 30 de pași (steps) gradul mare de măcinare, iar apoi un inel jos cu alte 9 setări, dar de data aceasta în format stepless.

30×9=270 de posibile setărie de măcinare, de aici și numele râșniței.

baratza sette 270

Alte funcții ar mai fi, posibilitatea de a pune pauză râșnirii (nu îmi dau seama care ar puta fi motivul), plus 3 butoane programabile pentru reglarea măcinării în funcție de timp, pe care le poți salva.

Eu personal am folosit doar unul din butoane, pe care l-am mai ajustat în sus/jos în funcție de boabele de cafea folosite.

Un detaliu pe care îl apreciez la orice râșniță, și care este prezent și la Sette, este clapeta de închidere a rezervorului de boabe. Care oprește  curgerea boabelor de cafea în compartimentul de râșnire.

Dacă vrei să schimbi boabele de cafea, sau vrei să cureți rânița, este un element folositor.

Viteza de râșnire

Probabil principalul punct forte al acestei râșnite, este viteza ei de râșnire. Pentru o râșnită cu discuri conice de doar 40 cm, este incredibil de rapidă.

Baratza spune că Sette, în funcție de cât de fin sau grosier este setată să râșnească cafeaua, că este capabilă să livreze între 3.5 și 5.5g de cafea pe secundă. Ceea ce este formidabil pentru o astfel de râșniță.

Acum din experiența mea cu Baratza Sette, folosind-o stric pentru espresso, cu setări cumprinse între 8-9 și F – G, am realizat 2.3g-3g/sec. Acum posibil și tipul de cafea folosită să influențeze rezultatele, dar oricum viteza este excelentă, comparabilă cu Compak E5.

Diferența între cantitatea de cafea măcinată în shot-uri consecutive, nu este foarte mare, dar ea există. Iar dacă ești adept al preciziei, sau vrei să păstrezi o rețetă specifică, nu scapi de folosirea unui cântăr.

Rasnire Sec. cafea macinata (g)
1 5 11.4
2 5 10.8
3 5 11.1
4 5 11.4
5 5 11.8
Medie 5 11.3 2.26

Consecvență râșnire

La acest capitol, Sette este extrem de consecventă, folosită pentru espresso. Particulele de cafea măcinată sunt similare, iar de la o râșnire la alta, nu se vad deviații vizibile de granularitate.

Cum ziceam anterior, când folosești funcția de râșnire în funcție de timp, sunt mici diferențe între cantitatea de cafea măcinată la fiecare rundă, dar acest se întâmplă și la râșnite mult mai scumpe și nu reduce cu nimic calitățiile acestui produs.

Sette 270 este capabilă să râșnească și la nivel de brew – drip sau press, dar consecvență în râșnire scade. Pe scurt sunt diferențe vizibile între particlele de cafea măcinată, ceea ce se traduce într-un grad diferit de extracție si un gust dezechilibrat în ceașcă.

Nivel zgomot

Baratza Sette 270 este foarte probabil să trezească vecinii dimineața, este destul de zgomotoasă ajungând la 80 dB înregistrați de mine, ceea ce încadrează drept muzică dată tare.

Nu o ajută nici faptul că carcasa este din plastic. O carcasă metalică ar fi ajutat să reducă nivelul de zgomot, dar pe de altă parte si costul produsului ar fi crescut, iar asta nu se potriveste cu viziunea Baratza de a aduce consecvență și precizie în măcinare cafelei, la un preț rezonabil.

baratza sette 270

Rețineri cafea

Reținerile de cafea, un punct sensibil al oricărei râșnițe electrice. Baratza a comunicat drept un beneficiu major al seriei Sette 270, reținerile de cafea aproape de 0%, datorită design-ului drept hopper-lame-portafiltru.

Am testat acest aspect îndelung, iar pe lângă beneficiul economic evident, i-am găsit și câteva puncte slabe.

Chiar dacă design-ul este revoluționat, am sesizat că Sette 270 „mănâncă” în jur de 1.5-2g de cafea, care rămân blocate în mecanismul râșniței chiar și cu acest design revoluționar.

Se întâmplă cel mai adesea la prima utilizare după ce este curățată. Partea mai puțin bună este că mecanismul trebuie, în consecință, curățat mai des.

baratza sette 270

Pentru a evita ca resturile de cafea blocate în pâlnie, și care oxidează, să afecteze gustul cafelei preparate.

Un aspect care mai îndulcește un pic acest inconvenient, este că o mare parte a mecanismului de măcinare și lama principală a râșniței, pot fi scoase foarte ușor pentru a fi curățate.

Citeste și: Eticheta cafelei de specialitate sau proaspăt prăjită: cum să o descifrezi?

Subiectul design nu o să îl abordez, deoarece este un domeniu foarte subiectiv. Desigur ar fi mers o carcasă metalică, să se asorteze cu espressorul, dar atâta timp cât râșnește cafea pentru espresso bine, aspectul intră în plan secundar.

Alte câteva minusuri ale râșniței ar fi faptul că mare parte din componentele ei sunt din plastic, ceea ce îi dă o senzație de produs ieftin, care poate ceda ușor.

Idee întărită de faptul că mecanismul de râșnire stă în baza unei cutii de viteze, care conform spuselor Baratza, nu poate fi înlocuită în caz de defecțiune.

Deocamdată, eu îndrăznesc să afirm, că în ciuda aparentelor minusuri, Sette 270 își face treaba foarte bine, și compensează prin viteza și calitatea măcinării cafelei la o fracțiune din costul altor râșnițe cu calități similare, folosită în programul de lucru în care a fost menită să funcționeze. Adică în regim caznic de 1-2 cafele/zi. Atenție, producătorul recomandă o pauză de minim 60 sec. între râșniri.

Costul acestei râșnițe, dacă te întrebi, variază între 400-460 EUR și se află la capătul de jos de preț al râșnițelor specializatate pe espresso. La acest preț Baratza Sette 270 oferă foarte multe, și în ciuda minusurilor menționate mai sus, merită luată în considerare.

Aceastea au fost impresiile mele despre Baratza Sette 270, mi-ar face plăcere să aud părerea ta despre această râșniță, sau dacă vrei să afli mai multe.

Apropo, Baratza mai are o a doua varintă la această râșniță, Baratza Sette 270W. Aceasta din urmă are în plus față de 270, un cântar integrat în râșniță, produs de Acaia. Am testat și varianta aceasta.

Personal, nu mi se pare suficient de exactă funcția de cântar cât să ofere un beneficiu real pentru cei aprox. 60 EUR în plus. Cu diferența de bani, mai bine achiziționezi un cântar Hario.

Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și share :).

Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031