Compak E5: râșnița home-baristilor profesioniști

Salutare cafegiu pasionat,

Am testat o nouă râșniță electrică de cafae, Compak E5 oferită de Taste Crafters pentru testare, iar acum revin cu câteva păreri, comentarii și recomandări, în speranță că îți vor fi de ajutor.

Compak este un reputat producător spaniol de râșnițe de cafea, atât pentru HORECA, dar și pentru utilizatori casnici, cu amplă experiență în domeniu.

Dacă data trecută v-am prezentat Compak K3 Touch, o râșniță electrică entry-level destinată utilizatorilor casnici, de această dată vorbim de o râșniță serioasă, cu o construcție comercială, capabilă să facă față atât în mediul casnic, dar și în coffee shop.

Compak E5
Specificații tehnice

Compak E5 dispune de niște specificații tehnice impresionante.

Are lame plate de 58mm, cu un motor puternic, dar care produce un nivel scăzut al rotațiilor pe minut, astfel încât să se evite supraîncălzirea boabelor de cafea în timpul măcinării, păstrând astfel mai multe din aromaticele cafelei.

Deși sunt râșnițe pe piață cu dimensiuni ale cuțitelor mai mari, Compak E5 nu face compromis la viteză. „Mușcă” din cafea cu o viteză impresionantă de 3.5g / sec, la nivel espresso.

Dimensinile sunt acceptabile pentru un utilizator casnic, este suficient de compactă să încapă pe blat, în înălțime e discutabil. Pentru o cafenea însă, nu este nicio problemă.

Este contruită solid, este foarte robustă, cu carcasă metalică, capabilă să îndure multe râșniri sau lovituri accidentale.

Compak E5 cântărește 6.1 kg, clar nu este cea mai ușoară râșniță, dar compensează printr-o construcție solidă.

Putere motor 550 W
Rotații pe minut 1370 rpm
Ø Lame plate 58 mm
Capacitate hopper  800 gr
Dimensiuni (H x L x W) 495 x 160 x 375 mm
Greutate 6,1 Kg

Funcții

Compak E5 este o râșniță stepless, cu reglare micrometrică a gradului de măcinare a cafelei, ceea ce este un must pentru orice râșniță electrică pentru espresso, oferind utilizatorului control deplin asupra măcinării și ajutând la experimentarea cu gustul cafelei din ceașcă.

Chiar dacă Compak E5 are reglare micrometrică, este special creată pentru a râșni la nivel espresso. Adică nu este menită să meargă înainte și înapoi între diverse grade de măcinare, espresso, filtru, aeropress sau french press. Ci doar reglări mici, pentru „dialing-in”-ul espresso-ului.

Un lucru potențial deranjant pentru espressomani, este că la reglarea micrometrică există un mic joc, care face foarte dificil task-ul de a face fine tuning-uri la nivel de grad de măcinare. Mai degrabă folosești un pic mai multă cafea decât să încerci un reglaj foarte fin pentru râșniță.

Pe lângă asta, Compak E5 are 3 funcții programabile, pentru reglarea măcinării în funție de timp. Ele sunt presetate la 2 sec., 4.57 sec. și 6 sec, dar pot fi modificate foarte rapid. Pentru o dublă de 18g de cafea proaspăt prăjită, eu am avut nevoie de doar 5 sec. Super rapid!

Desigur, rânița poate fi acționată și manual, nu doar în funcție de timp, fie prin apăsarea butonului Grind de pe touch screen, fie prin apăsarea butonului de pe lateralul râșniței în modul manual.

Și la acest model, hopper-ul vine dotat cu o siguranță pentru boabele de cafea. Această piedică, îți permite să poți scoate hopper-ul din râșniță fără să verși toate boabele de cafea pe jos. O funcție banală, dar indispensabilă, care culmea, nu este o setare standard la râșnițele de cafea electrice.

Viteza de râșnire

Pentru măsurarea vitezei de râșnire, m-am folosit de setările de timp ale râșniței și am măsurat doar outputul de cafea în acel timp.

Am măcinat doar la nivel espresso, folosind setarea 10 la gradul de măcinare.

Așa cum îți spuneam mai sus, Compak E5 este foarte rapidă. Macină în jur de 3.5g de cafea /sec, la nivel espresso. Ce am observat însă și trebuie luat în considerare, este că la râșniri consecutive, cu maxim 5 sec. între ele, cantitatea măcinată tinde să fie mai mică.

Din fericire, acasă sigur nu va fi întrebuințată în acest fel, iar în cafenea cel mai probabil va avea mai mult de 30 sec. între râșniri, depinde de setup. Deci nu este foarte probabil să întâmpini această problemă.

Compak E5  
     
Timp Cafea râșnită Viteză
2 sec. 7.3 g 3.65 g/sec
2 sec. 7.0 g 3.5 g/sec
2 sec. 6.9 g 3.45 g/sec
4.57 sec. 16.6 g 3.63 g/sec
4.57 sec. 16.0 g 3.63 g/sec
4.57 sec. 15.7 g 3.44 g/sec

 

 

Consecvență râșnire

Pe lângă viteză, Compak E5 stă foarte bine și la capitolul consecvență în râșnire. Nu sunt diferențe foarte mari între granulele de cafea, ceea ce este foarte important.

Dacă particulele de cafea nu sunt similare în dimensiuni, cele mai mari se vor supraextrage, iar cele mici se vor subextrage, rezultând într-un gust total dezechilibrat în ceașcă.

Din fericire în cazul Compak E5 nu întâlnim astfel de probleme vizibile, iar la nivel de râșnire espresso nici nu are probleme cu cocoloașe de cafea, precum la fratele său mai mic K3 Touch.

Nivel zgomot

La fel ca și fratele său mai mic Compak K3, și E5 este destul de zgomotoasă, cam la același nivel de 80 dB. Adică un nivel de zgomot asemănător cu muzica dată tare.

Avantajul de această data este că, E5 fiind foarte rapidă, în jur de 5 sec. ai terminat operațiunea, deci nu o să deranjezi prea mult vecinii.

 

Rețineri cafea

Este capitolul care „doare” cel mai tare la acest tip de râșniță, datorită tendinței naturale de a reține o parte din cafeaua pe care o macină între cele două lame plate.

Pentru un home barista, care folosește rânița o dată pe zi, este deranjant, deoarece primele grame de cafea care ajung în portafiltru vor fi de cafea veche, rămasă de la ultima râșnire. Pentru o cafenea mai puțin, datorită fluxului și nivelul de folosire ridicat.

Compak E5

Nici Compak E5 nu este o excepție. Am vrut să testez câtă cafea reține, râșnind în repetate rânduri șarje pentru aproximativ 5 sec.

Am ales să testez gradul de rețineri doar pentru nivelul de espresso, folosind setarea 10 pentru nivelul de măcinare. La prima râșnire, E5 a înghițit aproximativ 0.4 g dintr-o șarjă de 18.3g. Apoi, după râșniri ulterioare, am mai recuperat din țeava de evacuare și dintre discuri încă 1.6g de cafea.

Cea mai mare parte din rețineri, am sesizat că tind să rămână la ieșirea dintre lame si țeava de evacuare. Dacă vrei să o folosești acasă, poate n-ar fi rău să o cureți după fiecare folosire, astfel încât să eviți să primești cafea veche în portafiltru.

 

Compak E5

Citeste și: REVIEW: Etiopia Guji – Prăjitoria Buimac

Subiectul design nu o să îl abordez, deoarece este un domeniu foarte subiectiv. Dar după gustul meu arata foarte bine, iar varianta cu carcasă inox mi se pare foarte elegantă. Există și o variantă mai clasică cu carcasă neagră.

Ca nivel de preț, Compak E5 se situează la palierul de 750 euro, la un nivel similar cu Eureka Atom, sau Baratza Forte AP.

Dacă sunteți în căutarea unei râșnițe de cafea electrice, de nivel comercial, fie pentru acasă sau coffee shop, Compak E5 este o opțiune excelentă, rapidă și durabilă.

Ți-a plăcut acest articol, sau cunoști pe cineva în căutarea unei râșnițe de cafea nouă? Fă un bine, dă un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930