Metode de prelucrare a cafelei: metoda naturală

Salutare cafegiu curios,

Am vorbit dată trecută de metoda de prelucrare prin spălare, astăzi vorbim despre metoda de prelucrare opusă, și anume metoda naturală.

Povesteam data trecută că prelucrarea cafelei poate să fie făcută în mare în 3 feluri: prin spălare, honey (sau semi-spălată) și naturală.

cirese cafea procesate natural

Ce înseamnă prelucrarea naturală a cafelei?

Prelucrarea naturală, sau uscată cum mai este cunoscută, este cea mai des întâlnită metodă de prelucrare, cea mai puțin costisitoare, dar și cu cea mai mare dependență față de condițiile climatice.

Prin această metodă, cireașa rămâne pe boabele de cafea, câteva săptămâni, cât timp se acestea se usucă la soare.

De-a lungul timpul, această metodă a devenit cunoscută ca o metodă mai puțin calitativă, față de cele prin spălare, care poate duce la arome incosistente, datorită fructelor de cafea necoapte care ajung să se usuce la soare alaturi de cele coapte.

Totuși sunt mulți care consideră că acest proces are potențialul de a produce cea mai aromată cafea și că revenirea acestei metode în preferințe este după colț.

Eu zic că fiecare modalitate de prelucrare a cafelei are farmecul său aparte și trebuie încercată fiecare în parte pentru a forma o paletă gustativă cât mai diversă.

cirese de cafea prelucrate prin metoda naturala
Uscarea fructelor de cafea la soare, prin metoda naturală

Care sunt pasii prelucrării naturale a cafelei?

1. Cireșele de cafea sunt culese și curățate / sortate

2. Apoi sunt așezate la soare pe ciment sau pământ, și lăsate să se usuce până la 4 săptămâni, timp în care sunt amestecate periodic că să se usuce uniform toate cireșele de cafea

3.După ce sunt uscate, cireșele de cafea sunt decorticate cu ajutorul unei mașinării, extrăgând boabele de cafea, iar boabele sunt apoi sortate încă o dată pentru a le elimina pe cele cu defecte.

Și asta este tot!

Metoda de prelucrare a cafelei prin uscare, potențează în general notele pământii, ciocolatii, nuci și zahăr brun din cafea, sunt ceva mai corpolente și dulci.

Un avantaj al cafelei prelucrate natural, este că este cafeaua cea mai ”eco-friendly”.

Iar acest tip de prelucrare a cafelei, este cel mai des întâlnită la cafeaua din Brazilia, Etiopia și Indonezia.

Culoarea boabelor de cafea verzi procesate natural, duce foarte mult spre un verde-gălbui.

boabe de cafea verzi procesate natural, prin uscare
Boabe de cafea verzi, procesate natural. Sursă foto: enderlycoffee.com
Citeste și: Cafflano Kompresso, espressorul manual ultra-ușor și portabil, cu presiune de 9 bari

Uite și un filmuleț foarte interesant despre cum se prelucrează cafeaua natural.

Nu uita că în secțiunea reviews poți să găsești recenzii la cafele bune proaspăt prăjite sau de specialitate, iar la Coffee City Guides găsești cafenele și prăjitorii de cafea de specialitate de încredere.

Urmărește-mă în continuare ca să afli și de restul metodelor de prelucrare a cafelei.

Iar dacă ti s-a părut interensant, dă te rog și un share.

Metode de prelucrare a cafelei: metoda naturală

Să ai o zi inspirată!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzorialte în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930