Salutare cafegiu pasionat,
În acest review o să vorbim despre Etiopia Yirgacheffe, prăjită de Distecco Coffee Roastery, o prăjitorie de cafea de specialitate din Constanța, condusă de Ștefan Dinescu.
Etiopia Yirgacheffe este foarte apreciată în lumea cafelei de specialitate, cu o aciditate plăcută de fructe și corp elegant.
Regiunea Yirgacheffe este o micro-regiune din sudul Etiopiei, cosiderată de mulți locul în care a luat naștere istoria cafelei.
Etiopia Yirgacheffe – Date tehnice
Origine: Etiopia
Regiune: Yirgacheffe
Altitudine: 1.700-2.200
Varietate: Heilroom
Procesată: Spălată
Profil prăjire: Espresso
Note dezvoltate: note fructate, de iasomie, ceai negru, caramel
Corpolență: medie
Acididate: ridicată
Greutate: 400g
Testare Etiopia Yirgacheffe – Distecco Coffee Roastery
Ca niciodată, am încercat mai multe variante pentru espresso, de la 17g de cafea la 18g, timp de extractie de la 17-40 sec. , cu o măcinătura de la fin la mai puțin fin, cu cantitate de cafea extrasă între 55-65 g.
În cele din urmă varianta cu care am ajuns la echilibru cu toate variabilele, a fost la 17g cafea în portafiltru, 30 sec. timp de extracție cu 55g de cafea extrasă, adică aproape de un raport 1:3 (1g de cafea folosit, 3g cafea extrasă). În această configurație m-am bucurat de cafea ciocolatie, corpolență medie , însă aciditatea pentru care este faimoasă nu am prea regăsit-o.
În cappuccino i se accentuează notele de ciocolată neagră, și gustul astringent de cafea, ce duce mai mult spre flat white decât cappuccino, dar cu farmecul său.
În modul brew, am încercat o variantă V60, cu 11g cafea folosită la aprox. 200 ml apă, și timp de extracție de 2:07 min.
În final, Etiopia Yirgacheffe de la Distecco Coffee Roastery, zic că merită încercată și experimentat cât mai mult cu rețeta de preparare, pentru a trece prin întreaga paletă de gusturi pe care le deține cafeaua.
Puteți să achizitionați cafeaua de la Distecco Coffee Roastery, din Constanta sau online de pe distecco.ro.
Până data viitoare, cafele aromate vă doresc!