Râșnița electrică Compak K3 Touch

Salutare cafegiu pasionat,

Am avut o perioadă bună de timp pe mână râșnița electrică Compak K3 oferită de Taste Crafters pentru testare, iar acum revin cu păreri mele, comentarii și recomandări, în speranță că îți vor fi de ajutor.

Pentru început, Compak este un producător spaniol de râșnițe de cafea, atât pentru HORECA, dar și pentru utilizatori casnici, cu amplă experiență în domeniu.

Una din variantele Compak pentru utilizatorii casnici este K3 Touch, o râșniță electrică cu lame plate de 58mm, din categoria entry-level.

Specificații tehnice

Compak K3 Touch dispune de niște specificații tehnice excelente pentru acest nivel de preț.

Lame plate de 58mm, cu un nivel al rotațiilor pe minut scăzut, astfel încât să se evite supraîncălzirea boabelor de cafea în timpul măcinării, și păstrând o mai mare parte din aromaticele cafelei.

Dimensinile sunt undeva la limita pentru un utilizator casnic, nu este nici prea mare, deoarece producătorul a ales totuși să se extindă mai mult în înălțime cu produsul, dar nici nu este foarte subțirică.

Greutatea lui Compak K3 este de 6.1 kg, ceea ce este în zona ok-iș, nu este nici cea mai ușoară, nici cea mai grea din categoria ei.

Putere motor 210 W
Rotații pe minut 1340 rpm
Ø Lame 58 mm
Capacitate hopper  800 gr
Dimensiuni (H x L x W) 495 x 170 x 365 mm
Greutate 6,1 Kg

Funcții

Compak K3 Touch este o râșniță stepless, cu reglare micrometrică a gradului de măcinare a cafelei, ceea ce este un must pentru orice râșniță electrică care se respectă, oferind utilizatorului control deplin asupra măcinării și ajuntând la experimentarea cu gustul cafelei din ceașcă.

Compak K3

Pe lângă reglarea micrometrică a măcinării, Compak K3 are și un temporizator și o clapetă pentru fixarea portafiltrului. Clapeta ajută la menținerea portafiltrului în poziția de măcinare, iar temporizatorul se activează printr-un butonș mic în stânga râșniței, iar apoi selectezi câte secunde vrei să dureze măcinarea prin rotirea butonului din fața râșniței.

 

Poți selecta între 1-12 secunde, iar dacă apeși de 2 ori consecutiv clapeta de râșnire o să se dubleze timpul. Adică, dacă ai selectat 6 secunde, o să râșnească 12 secunde.

Avantajele acestor funcții sunt că nu mai trebuie să ții portafiltrul apăsat de clapetă ca să macini cafeaua, și doi, nu mai este nevoie să stai după râșniță până macină, pentru că se oprește singură atunci când numărul de secunde setate de tine se scurg, cea ce îți permite să faci altceva între timp.

Aceaste funcții, te aduc pe tine ca home barista, foarte aproape de funcțiile pe care le găsești la râșnițele din cafenele.

 

Altă funcție folositoare, este siguranța de la hopperul de boabe de cafea. Această piedică, îți permite să poți scoate hopper-ul din râșniță fără să verși toate boabele de cafea pe jos. O funcție banală, dar indispensabilă, care culmea, nu este o setare standard la râșnițele de cafea electrice.

 

Viteza de râșnire

Pentru măsurarea vitezei de râșnire, am folosit setări de măcinare pentru, espresso, filtru și french press și am măsurat cate grame de cafea măcinată produce râșnița în 10 secunde.

Pentru espresso, am folosit setarea 21 la gradul de măcinare, și au rezultat aproximativ 7.1 g in 10 secunde. Deci reușește să umple un portafiltru dublu cu 18g de cafea pentru espresso, în aproximativ 25 de secunde. Un timp deloc rău pentru o râșniță destinată folosirii casnice.

Pentru filtru (V60), am folosit setarea 30 la gradul de măcinare, iar timp de 10 secunde mi-a măcinat în medie 15.2g de cafea. Mai mult decât suficient pentru o ceașcă de cafea la V60.

In timp ce pentru French Press, cu o setare de 40, tot în 10 secunde mi-a măcinat în medie 17.8g de cafea. Deci, în sub 10 sec. ești good to go să îți prepari cafeaua favorită.

Consecvență râșnire

Compak K3 stă foarte bine la capitolul consecvență în râșnire. Nu sunt vizibile diferențe între granulele de cafea, ceea ce este foarte important.

Dacă particulele de cafea nu sunt similare în dimensiuni, cele mai mari se vor supraextrage, iar cele mici se vor subextrage, rezultând într-un gust total dezechilibrat în ceașcă.

Din fericire în cazul Compak K3 nu întâlnim astfel de probleme vizibile, pe o plajă destul de largă de grade de măcinare. Singurul lucru deranjant, este că atunci când râșnești la nivel de espresso, râșnița face cocoloașe de cafea.

Dacă distribui însă apoi egal și tampezi bine nu mai contează, iar acest lucru se reflectă într-un flow de cafea regulat și egal.

 

Nivel zgomot

Pe lângă bunul simț, am vrut să fiu mai exact și ștințific în măsurarea nivelului de zgomot, așa că am măsurat nivelul de dB produs atunci când râșnești cafeaua cu Compak K3.

Bunul simț mi-a spus că este destul de zgomotoasă, iar măsurarea decibelilor mi-a confirmat acest lucru, indicând 80dB ca nivel de zgomot. Echivalentul muzicii date tare sau a unei alarme de ceas foarte zgomotoasă.

Totuși dacă judec după faptul că nu am primit nicio plândegere de la vecini, chiar dacă în majoritatea cazurilor am folosit-o dis de dimineață, pot să spun că totuși se încadrează într-o limită ok de zgomot.

E destul de greu totuși, dacă nu chiar imposibil, ca o râșniță entry level să fie și rapidă și silențioasă.

Rețineri cafea

Acesta este capitolul care „doare” cel mai tare la acest tip de râșniță.

Râșnițele cu discuri plate funcționează după un principiu foarte simplu. Au două lame, una sus, una jos, boabele de cafea intră prin centru, sunt măcinate prin tăiere intrând între cele două lame.

Compak K3

Datorită acestui fapt, au o tendință naturală să rețină o parte din cafeaua pe care o macină între cele două lame.

Pentru noi, home baristas, asta poate fi deranjant, deoarece primele grame de cafea care ajung în portafiltru vor fi de cafea veche, rămasă de la ultima râșnire. Un walkaround ar fi să râșnești la început 1-2g de cafea, dar pe termen lung, asta înseamnă un consum mai mare de cafea.

Iar atunci când folosești cafea de specialitate, acest lucru devine costisitor.

De aceea curățarea râșniței are un rol foarte important în cazul celor cu lame plate.

Am vrut să testez câtă cafea mai exact reține Compak K3, râșnind în repetate rânduri șarje de aproximativ 10g de cafea, fără să „scutur” râșnița după ce a terminat de măcinat cantitatea introdusă în hopper.

Am ales să testez gradul de rețineri doar pentru nivelul de espresso, pentru că este principalul mod de folosire al unei astfel de râșnițe, așa că am setat râșnița pe nivelul 22 și timp de 10 râșniri am monitorizat câtă cafea boabe am foloșit și câtă cafea râșnită am primit în schimb.

Pentru 10.1g de cafea boabe folosite/râșnire în medie, au rezultat 9.7g de cafea măcinată. Asta înseamnă aproximativ 4% pierderi, un nivel acceptabil, chiar și pentru o râșniță profesională din cafenea, iar pentru o râșniță de cafea de uz casnic este de-a dreptul excelent.

După cele 10 râșniri, am desfăcut râșnița pentru a curăța lamele și am observat ca din aproximativ 0.4g de cafe reținută, mare parte nu s-au strâns între lame, ci în tubul de ieșire.

Compak K3
Citeste și: Râșnița de cafea, primul pas în prepararea unei cafele de calitate

Subiectul design nu o să îl abordez, deoarece este un domeniu foarte subiectiv. Dar după gustul meu arata foarte bine, iar varianta cu carcasa de inox se potrivește cu espressorul meu. Există și o variantă mai clasică cu carcasă neagră.

Ca nivel de preț, Compak K3 se situează în jur de 400 euro, un preț bun pentru o râșniță electrică cu lame plate de 58mm. Dacă sunteți în căutarea unei râșnițe de cafea electrice, entry level cu lame plate, Compak K3 este o opțiune viabilă și accesibilă, cu pierderi foarte mici de cafea, consecvență și viteză bună în râșnire și funcții de râșniță de cafenea.

Dezvantajele sunt nivelul de zgomot și cocoloașele de cafea la măcinare de tip espresso.

Ți-a plăcut acest articol, sau cunoști pe cineva în căutarea unei râșnițe de cafea nouă? Fă un bine, dă un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930