Salutare cafegiu inspirat,
Astăzi îl avem ca invitat special, în seria de interviuri la o cafea cu dichis, pe Mugur Tureschi, omul care a pus bazele Croitoriei de Cafea din Brașov.
Mugur este super pasionat de tot cea ce înseamnă artizanal, găsiți la el pe Facebook și idei de rețete homemade, și bineînțeles multăăăă cafea.
Cafea cu Dichis: Mugur, mulțumim pentru că ne-ai acceptat invitația pentru acest interviu, urmărim cu mare drag postările tale artistice de pe Facebook.
Mugur Tureschi: Mulțumesc pentru invitatie!
Cafea cu Dichis: Spune-ne un pic despre tine, cine ești, ce ai facut până acum.
Mugur Tureschi: Sunt Mugur Tureschi, m-am nascut în Constanta acum 32 de ani, am copilărit acolo până la 6 ani, apoi grupa mare, școala generală și liceul le-am făcut la Brașov.
Cafea cu Dichis: Cum a început pentru tine povestea cafelei, și ce te-a determinat să începi să bei cafea?
Mugur Tureschi: Prima dată țin minte că am băut, și nu doar odată, cafea la grădiniță. Bunica-mea îmi punea într-o sticlă mică de aprox 150ml, dinaia de rivanol, cafea la ibric în loc de ceai, cum aveau restul copiilor
Cafea cu Dichis: Asta da pasiune insuflată de mic :). Când ai început să lucrezi în cafea și ce te-a determinat să faci acest pas?
Mugur Tureschi: Am inceput în 2015, odată cu mutarea la Brasov și din nevoia de a avea o cafea cu care mă obișnuisem și pe care o iubeam în cafenelele și de la prăjitorii din București.
Cafea cu Dichis: De ce ai ales cafeaua de specialitate?
Mugur Tureschi: Îmi place gustul bun, fie care vorba de mâncare și băutură și odată ce guști din cafeaua prăjită și preparată corect descoperi un univers gustativ infinit și foarte variat care merită explorat și am descoperit că îmi face mare plăcere să fac asta.
Cafea cu Dichis: Dacă ar veni la tine un pasionat de cafea, care vrea să își facă acasă cafea de specialitate, dar nu vrea sau nu își permite să investească într-un espressor profesional, ce metodă de preparare i-ai recomanda?
Mugur Tureschi: Cred că cea mai curată metodă de preparare care presupune doar sapalarea sculelor și nu decalcifierea și spălarea cu detergenți speciali este la filtru. Manual (V60, Kalita, Mellita, Chemex), semiautomat (cafetierele de bucătărie), aeropress. Totodată marea majoritate a amatorilor casnici de cafea prepară și consumă cafea în prima parte a zile, la plecarea spre serviciu, iar cafeaua la filtru cotine de 5-6 ori mai multă cofeină/porție, deci asigură kick-ul necesar de dimineață.
Cafea cu Dichis: Dacă ai putea recomanda un singur lucru unui pasionat de cafea, care l-ar ajută să obțină maximum posibil din cafea să de specialitate, care ar fi acela?
Mugur Tureschi: Să întrebe pe cineva pasionat și mai experimentat decât el, să urmeze sfaturile și să facă încercări cu variații pe aceeași rețetă. Așa cred că se poate obține o ceașcă corect preparată.
Cafea cu Dichis: Mugur, cred că intrebarea asta este pe buzele multora și anume câte catefele bea un barista pe zi. Câte sunt în cazul tău?
Mugur Tureschi: Eu? Cafele? Nu le număr, dar beau câte îmi face plăcere să beau, exagerând când este ceva senzațional
Cafea cu Dichis: Povestește-ne un pic despre proiectul tău Croitoria de Cafea, cum a pornit totul și ce te-a determinat să pornește pe acest drum?
Mugur Tureschi: Cum ziceam și mai devreme, a pornit totul din pasiunea pentru gust și din nevoia unui produs pe care l-am descoperit la București, cafeaua proaspăt prăjită și depozitată corect. Totodată recunosc că mi-am dorit întotdeauna să am o afacere și cum se putea mai bună una decât cea despre și pentru gust, în cazul meu, unui gurmand declarat.
Pe de altă parte mi-am propus să promovez lucrurile făcute în mod natural cu bun simț, produse pe plan local și național with a twist.
Cafea cu Dichis: Mugur, mulțumim frumos pentru interviu și mult succes cu Croitoria și Nola!
Rămâi pe frecvență, pentru alte discuții interesante cu oameni din cafeaua de specialitate din România, dar și internaționali.
Citeste și: De vorbă cu Patrik Rolf Karlsson, suedezul din spatele April Coffee Roastery
Ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, te poți abona la newsletter-ul cu dichis, un pic mai jos, la finalul articolului.
Până data viitoare, cafele aromate își doresc!