Cum să îți alegi un espressor pentru acasă

Salutare cafegiu curios,

Te gândești să faci un upgrade de la metodele alternative de preparare a cafelei și să treci la următorul nivel în preparare cafelei acasă?

Acum că Black Friday este după colt, poate te gândești că ar fi un moment prielnic de upgrade, așa că vin în ajutorul tău cu o serie de articole menite să te ghideze în demersul tău, astfel încât așteptările tale și realitatea să fie cât mai apropiate una de alta.

Dacă nu ai mai avut până acum un espressor, trebuie să te decizi dacă vrei un aparat de făcut cafea sau un espressor. Pentru că diferența este mare.

Aparate de făcut cafea sunt o mulțime pe piață, de la aparate cu duză, capsule, iar cele mai populare în acest moment sunt așa numitele aparate full-automate, care folosesc cafea boabe, iar la o simplă atingere de buton e gata cafeaua.

Dar atenție, chiar dacă acestă ultimă variantă (destul de scumpă), este mai bună decât celelalte enumerate mai devreme, acestea sunt aparate de făcut cafea și NU espressoare, pentru că nu poți obține cafea de tip espresso la un automat.

Poți să citești aici un articol întreg al prietenilor de la Espressoman, de ce un aparat de cafea full-automat nu este un espressor de aici – espressoman.ro/espressoarele-automate

Ce este un espressor atunci? Este tot un aparat de cafea, dar care poate să facă o băutură de tip espresso autentică.

Obținută printr-un mix ajustabil de: raport de extracțietemperatură și timp de preparare.

Așadar, dacă vrei un espressor, singura opțiune autentică rămâne espressor-ul manual, care îți oferă controlul asupra majorității variabilelor din timpul preparării cafelei.

Dacă dai un search rapid prin magazinele online, o să găsești foarte multe opțiuni de espresoare manuale.

Poți să sari direct peste cele mai ieftine de 1.500 lei, nu o să iasă cafeaua pe care ți-o dorești, iar dispozitivul pentru prepararea laptelui pentru cappuccino,  face spumă de lapte și nu cremă de lapte, deci nu are rost să îți irosești banii.

Cauti un espressor? Uită-te și după o râșnită!

Dacă ești decis să îți iei un espressor, atunci nu te zgârci la râșniță, aceasta poate să facă diferența în ceașcă. Unele espressoare manuale vin deja cu râșniță încorporată, dar la marea majoritate trebuie achiziționată separat, ceea ce recomand și eu.

Fie că optezi pentru râșnită electrică sau manuală, cu lame plate sau conice, nu uita să verifici dacă este specială pentru cafea și dacă poate râșni suficient de fin pentru un espresso.

Râșnița este foarte importantă, deoarece te ajută printr-o ajustare micrometrică a măcinăturii, să mărești sau să micșorezi timpul de extracție a cafelei.

O opțiune grozavă este și râșnița manuală Comandante C40 Nitro Blade.

Nu uita să folosești cafea proaspăt prăjită de calitate

Cu atâtea invetiții în echipamente, e normal să te mai gândești o dată dacă merită investiția, dar crede-mă, dacă ajungi până aici nu merită să încerci să economisești la cafea.

Dacă cu o cafea bună ai o marjă de eroare generoasă atunci când o prepari, cu o cafea aflată la limită vei avea probabil una, maxim două moduri în care să o poți prepara și să iasă ceva băubil.

Pe cât posibil folosește cafea de specialitate, sau cel puțin proaspăt prăjită, altfel toate investițiile de mai sus sunt inutile.

 

Îți dorești cu adevărat un espressor?

Cum știi dacă îți dorești cu adevărat un espressor manual?

Simplu! Citește întrebările de mai jos și vezi dacă le bifezi pe toate cu un DA răspicat.

  1. În unele cazuri, prepararea cafelei necesită mai multe ajustări la espressor sau râșniță și foarte probabil să se întâmple fix atunci când te grăbești. Crezi că poți acorda 15 minute în fiecare dimineață preparării cafelei?
  2. Nu te deranjează să arunci cafeaua/crema de lapte, dacă nu a ieșit „ce trebuie”?
  3. Mai ales atunci când schimbi cafeaua pe care o râșnești, apar momente când când trebuie să ajustezi diverși parametrii de extracție. Esti dispus să înveți/experimentezi cu: gradul ce măcinare, temperatură, tampare, cantitate de cafea, timp de extracție?
  4. Vrei să folosești cafea boabe de specialitate, sau măcar proaspăt prajite?
  5. Ești dispus să cureți în fiecare zi aparatul și zona de lucru, de resturi de cafea măcinată și mizerie? Iar cel puțin o data pe săptămână o curățare amănunțită a aparatului?
  6. Învestiția în echipamente este descurajantă la prima vedere. Estimativ prețul unui espressor entry level ok începe undeva la 1.500 lei. În plus se adaugă costuri cu: râșnița și cântar de cafea, iar mai mult sau mai puțin optional, cu lattieră, tamping mat, knock box etc. Ești dispus să aloci acești bani?

Bun. Acum că ai răspuns cu DA, la întrebările de mai sus, o să ajungem în următoarele articole din această serie la ce variate ai de espressor ai, în funcție de experința și nevoile tale.

P.S: Dacă îți iei pentru prima data un espressor manual, ar fi bine să faci și un curs de barista. Vezi aici un articol întreg cu opțiuni de cursuri disponibile. Nu este obligatoriu, dar te va ajuta foarte mult.

Până data viitoare, cafele aromate își doresc!

Citeste și: La o cafea cu Mihai Sumedre de la YUME Coffee Roasters

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.

Urmărește-mă și pe FacebookInstagram sau Youtube

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
October 2024
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031