Salutare cafegiu curios,
Cu această ocazie ating un subiect pe care l-am evitat cu nonșalanță de când am deschis blogul, dar pe care la insistența fanilor, am decis să îl abordez.
Este vorba despre râșnița de cafea tradițională, cu lame. Am evitat subiectul în articolul meu despre râșnițele de cafea, pentru le consider la fel de exacte în măcinarea cafelei, precum un bolovan 🙂
În ambele cazuri, boabele de cafea se sparg în sute, mii, de bucăți de diverse dimensiuni, afectând în final gustul cafelei tale.
Diferența dintre tipurile de râșnițe de cafea
Dacă îți aduci aminte, spuneam în râșnița de cafea, primul pas în prepararea unei cafele de calitate, că râșnițele de cafea se împart în funcție de discurile sale în râșnițe cu discuri plate și râșnițe cu discuri conice.
Râșnițele de cafea tradiționale, au în loc de discuri care zdrobesc cafeaua în dimensiuni exacte, două lame care taie bobul de cafea așa cum apucă. Aș asemăna particulele de cafea măcinate astfel cu cadourile handmande, fiecare este unică 😀
Importanța dimensiunii particulelor de cafea în gustul final
Într-un mod cât mai simplist, cu cât o râșniță este mai capabilă să producă particule de cafea măcinate cât mai uniform, cu atât va fi mai scumpă. De aceea râșnițele de cafea pentru espresso sunt foarte scumpe.
Aceasta ar fi cea mai importantă caracteristică pentru un utilizator casnic, apoi mai sunt și altele precum viteza de râșnire, căldura emanată în timpul râșnirii, materialul din care sunt fabricate discurile de râșnire (oțel sau ceramică) etc, dar sunt deja specifice profesioniștilor sau super pasionaților.
De ce este crucial ca particulele de cafea să fie uniforme? Că sa fie iar cât mai simplu, vezi mai jos o poză cu particule de cafea foarte mari și forte mici.
Ce se va întâmpla când vei turna apă fierbinte peste aceste particule, va fi în felul următor:
- din particulele mici, cafeaua va fi infuzată mai mult (supra-extrasă), ceea ce va rezulta într-un gust amar în ceașcă.
- din particulele mari, cafeaua va fi infuată mai puțin (sub-extrasă), ceea ce va rezulta într-un gust acru în ceașcă.
Combinația celor două, rezultă într-o cafea cu un gust dezechilibrat, fad, un gust de stătut chiar.
În schimb, dacă particulele de cafea sunt toate de aceeași dimensiune, cafeua va fi mult mai gustoasă și echilibrată, și valorifici la maximum potențialul gustativ al boabelor de cafea de calitate.
Cum să crești calitatea cafelei tale, dacă ai o râșniță de cafea cu lame
Acum după ce am vorbit jumătate din articol, de ce nu e bună o râșniță de cafea cu lame, trebuie să spun totuși că aș prefera o astfel de râșniță, cafelei pre-macinate din comerț, în orice zi a săptămânii.
Și ca să fiu corect, orice râșniță din lume, indiferent cât de scumpă, nu va compensa o cafea de slabă calitate. Deci cafeaua proaspăt prăjită și de specialitate vor fi prima alegere pentru a obține o cafea bună. Vezi aici surse excelente de cafea bună.
Și totuși, chiar și cu o astfel de râșniță poți crește semnificativ calitatea băuturii tale, în câțiva pași simpli. Nivelul de dificultate al pașilor diferă, de la foarte simplu, la ceva ce nu ai vrea să vadă un alt membru al familiei. Așadar, here we go!
Pasul 1. Râșnește cafeaua 3 sec., după care agită râșnița de 3 ori, printr-o miscare circulară.
Scopul este să amesteci cafeaua din interior, astfel încât particulele de cafea mici de pe fundul râșniței să ajungă sus, iar cele mari jos.
Repetă pasul acesta de cel puțin 3 ori, sau până când particulele de cafea ajung la dimensiunea cu care esti obișnuit.
Diferența fată de modul normal de folosire, în care lași râșnița să meargă continuu, este că particulele de cafea vor fi un pic mai consistente între ele (vezi mai jos comparativ)
Pasul 2. Strecoară cafeaua astfel măcinată printr-o sită.
Oricine are o sită ascunsă pe undeva pe acasa, astfel nici nu mai ai nevoie de vreo investiție suplimentară.
Vei separa astfel particulele fine de cele foarte mari.
Pasul 3. Reia pasul 1 cu particulele mari, rămase în sită.
Poți reface acest pas de până la 2 ori, după care devine contraproductiv, asemănător legii randamentelor desrescătoare. Depui din ce în ce mai mult efort, pentru un rezultat din ce în ce mai mic.
Adevărul este, că la un moment dat rămâi cu particule mari de cafea, pe care trebuie sa le dai la o parte, să le arunci sau să faci orice altceva. Acești doi pași sunt cei care consumă cel mai mult timp.
Pasul 4. Dupa ce am scăpat de particulele mari de cafea, vine rândul celor foarte fine.
Iată ce trebuie să faci. Iei un prosop de bucătărie din hârtie, îl intinzi pe masă și pui cafeaua bună trecută prin pașii anteriori pe el.
Întinzi apoi cafeaua pe întreg servețelul și o să vezi cum particulele de cafea foarte fine se „agață” de șervețel.
În final, verși cafeaua într-un recipient și rămâi doar cu cafeaua sortată. Trebuie să te previn că vei pierde cam 20% din cafea în întreg procesul.
Prepară apoi cafeau cu metoda de preparare preferată și gustă diferența.
Recomandare: Cafeaua prelucrată astfel, se pretează pentru rezultate optime, să fie folosită fie la French Press, sau alte metode alternative precum V60 sau Aeropress, sau chiar espresso în cazul espressoarelor manuale presurizate.
Ideal, ca să fie evident beneficiul efortului depus anterior, prepară în paralel o cafea pe care ai măcinat-o fără să urmezi pașii de mai sus. Diferența va fi clară!
Practic, întreg scopul acestei operațiuni este să aducem particulele de cafea măcinată la dimensiuni cât mai asemănătoare, pentru a avea o cafea echilibrată în ceașcă.
Tip: Dacă nu ai timp să faci asta de dimineață, poți măcina și sorta cafeaua cu o seară înainte, după care să o depozitezi într-un borcan etanș.
Acum, încercând această metodă, recunosc că presupune ceva efort, o să fiu sincer. Și practic de aceea merită investiția într-o râșniță semi-profesională cu discuri conice sau plate, pentru că ne scutește de toți acești pași suplimentari și cel mai important…timp.
Dar, dacă vrei duci la următorul nivel cafeau ta de acasă, preparată folosind boabe măcinate cu o râșniță de cafea cu lame, atunci merită efortul.
Disclaimer, acest articol nu este unul publicitar, atât cafeaua cât și râșnița au fost achiziționate cu banii proprii.
Citeste și: Baratza Sette 270 – râșnița cu funcții profesionale, deghizată în haine casnice
Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai și un share :). Mi-ar plăcea să îmi spui în comentarii, dacă ai încercat acest hack și cum ti s-a părut. Iar eu încerc să îți răspund cât se poate de repede.
Iar ca să fii la curent cu ultimele noutăți, direct în inbox, abonează-te la newsletter-ul cu dichis de la sfârșitul articolului.
Până data viitoare, cafele aromate își doresc!