Salutare cafegiu pasionat,
Am rămas cu un review restant de ceva vreme la cafeaua de specialitate Costa Rica Tarrazu – Liano Bonito, prăjită de Haute Cup din Constanța. În timp ce mă îndreptam spre malul mării Bulgăresc, pentru câteva zile binemeritate de vacanță, am făcut un pit-stop pentru o cafea bună în Constanța, la Haute Cup.
Nu puteam să plec cu mâna goală, așa că am zis să încerc o cafea de specialitate proaspăt prăjită nouă pentru acasă, Costa Rica Tarrazu, curios fiind pe ce tărâm gustativ mă va purta.
Sunt multe lucruri de îndrăgit la Costa Rica, de la peisajul superb, la plajele sunt curate și vremea este bună tot timpul anului, dar în industria cafelei, Costa Rica este considerată una din regiunile cu cafeaua de cea mai bună calitate, datorită solului vulcanic.
Drept rezultat, cafeaua prăjită ușor este plăcut de catifelată. și ușor dulce-fructată. Profilul de gust este marcat de note ciocolatii, subtil combinate cu note delicate de citrice, lăsând în urmă un post gust astringent și uscat. Fără îndoială, este o cafea foarte complexă.
Localizată la sudvest de capitala țării, San Jose, Tarrazu este recunoscută peste tot pe glob pentru cafeaua de foarte bună calitate care crește în această zonă. Zona este atât de faimoasă, încât localnicii o numesc “La Cuna del Café Costarricense”, adică zona în care a luat naștere cafeaua în Costa Rica.
Acest lucru se datorează zonei, care în vaile din cantonul Talamanca oferă conditii excelente de altitudine, lumină, umbră și precipitații.
Costa Rica Tarrazu – Date tehnice
Origine: Costa Rica
Regiune: Tarrazu
Ferma: Leon Cortez
Altitudine: 1.500 – 1.700 m
Varietate: Caturra
Procesată: prin spălare
Profil prăjire: Espresso, City medium
Note dezvoltate: ciocolatii, citrice, zahăr brun
Corpolență: medie
Acididate: scăzută
Greutate: 250g
Așa cum spuneam înainte, cafeaua din acest review provine din regiunea Tarrazu a Costa Ricăi, cea mai apreciată zonă producătoare de cafea a tării.
Costa Rica Tarrazu de la Haute Cup este o cafea medium roast, care dezvoltă exact acele note pe care este recunoscută cafeaua din zona Tarrazu. Note ciocolatii, cu mici accente vibrante de citrice pe post gust.
Testare Costa Rica Tarrazu – Haute Cup
Am încercat Costa Rica Tarrazu pe mai multe metode de preparare/tipuri de băuturi, printre care: espresso – espresso și cappuccino, Ibric, iar brew – V60.
Pentru espresso am încercat în primă fază o măcinătură similară cu restul cafelelor de specialitate încercate până acum, dar mi-am dat seama repede, după flow-ul de curgere al cafelei, că această Costa Rica îmi cere o măcinătură mai fină.
Am folosit 18.1 – 18.3g de cafea în portafilru și m-am jucat cu măcinătura până când am ajuns la o extracție de 50-55g cafea în 30 secunde. Combinația ideală de timp, temperatură și cantitate de cafea pentru un espresso dublu, am găsit-o la 18.1g cafea proaspăt măcinată, 89 grade Celsius la espressor, 30 de secunde de extracție și 50g de cafea în cească (raport de extracție de aproape 1/3).
În espresso am regăsit note puternic ciocolatii, corpolență medie, ușor astringenă și cu note citrice blânde pe post gust. Fiind prăjită o idee mai light, cremă dezvoltată într-un espresso dublu nu este foarte consistentă, dar asta nu reduce cu nimic complexitatea gustului din ceașcă.
Așa cum te poți aștepta de la o cafea cu acest profil de gust, într-un cappuccino, se potrivește de minune, gustul ciocolatiu în combinație cu crema de lapte, transformându-și gustul într-unl foarte dulce, asemănător cu mierea. Pentru cappuccino am folosit o extracție cu portafiltru dublu, din care am folosit aproximativ 25 g cafea espresso cu 150g de lapte/cremă de lapte.
Următorul pe listă a fost ibrik-ul. Tocmai ce făcusem rost de unul mic, din cupru, din turcia și abia așteptam să-l văd în acțiune.
Rețeta a fost următoarea: 7.4g de cafea proaspăt măcinată cu 66g apă filtrată. Am pus apa în ibric și ibric-ul pe foc, apoi am lasat apa să se încălzească timp de 15-20 secunde, după care am adaugat cafeaua măcinată foarte fin.
M-am jucat cu temperatura de extracție apropiind sau depărtând ibricul de foc pe măsură ce cafeaua se ridica în ibric, astfel încât timpul de extracție să fie în jur de 2:30 minute. Apoi am lăsat cafeaua să se odihnească în ceașcă alte 2:30 minute până când în sfârșit am degustat-o.
Iar gustul a fost sublim, deoarece notele citrice i s-au accentuat și au devenit dominante în băutură.
În sfârșit, pentru brew, am încercat V60-ul. 14 g cafea boabe, pe care le-am măcinat înainte folosind râșnița de la Cafflano Klassic cu setarea 7, 210 g apă fierbinte la temperatura de 92ºC și un timp de preparare de aproximativ 2 – 2:10 minute.
Deși mă așteptam ca preparată cu Hario V60 să rezulte o băutură clară, cu accente citrice, asteptăriile mi-au fost date peste cap și m-am trezit cu o ceașcă de cafea binișor de amară și corp neașteptat de pregnant. Ar fi trebui să folosesc poate, fie setarea 8 de la râșnița Cafflano Klassic, fie o temperatură mai joasă a apei.
În încheiere
În încheiere, nu pot decât să recomand Costa Rica Tarrazu de la Haute Cup, ca fiind o cafea complexă, care merge încercată pe orice metodă de preparare, fără să te plictisească. În fiecare ceașcă dezvăluind o altă latură, la care poate nu te-ai fi așteptat înainte.
Dacă vrei să încerci această cafea, o poți achiziționa fie online, de pe hautecup.ro, fie din cafeneaua Haute Cup din Cosntanța.
Până data viitoare, cafele aromate își doresc!
Citeste și: REVIEW: Bolivia Magallanes – C-O FI Factory
Ți-a plăcut acest articol? Ajută-mă cu un share 🙂. Dacă ai întrebări, comentarii, nelămuriri, îmi poți lăsa un comentariu și îți răspund cât pot de repede.