Discuții aromate de o cafea de specialitate, cu Andrei Bolocan și Florin Lemnaru de la Claro Cafe

Salutare cafegiu inspirat,

Săptămâna aceasta, din seria interviurilor dichisite, cu oamenii cafelei de specialitate am ajuns la băieții de la Claro Cafe.

Recunoscuți pentru prăjitoria lor unde fac minunății de cafele proaspăt prăjite, băieții au deschis anul trecut și prima cafenea Claro, pe bulevardul Mihai Eminescu din București și au planuri mari în continuare.

Astăzi ne vor inspira Andrei Bolocan și Florin Lemnaru, într-un interviu în paralel, despre viața lor în cafeaua de specialitate și cum au ajuns unde sunt astăzi.

Cafea cu Dichis: Andrei, Florin, mulțumesc în primul rand pentru timpul acordat, trebuie să vă spun că tocmai am terminat pachetul de 250g de Columbia Supremo și ați făcut o super treabă în prăjitorie.
Spuneți-ne un pic despre voi, cine sunteți, ce faceți și ce ați facut în trecut.

Andrei Bolocan: Salut, sunt Andrei, am 34 de ani, am absolvit Universitatea Politehnica din București, profil Telecomunicații, deci am un background tehnic.

Am lucrat apoi 12 ani în corporație, ultimii 5 ani în poziții de management, unde am acumulat multe informații care ulterior m-au ajutat în demararea și gestionarea afacerii: management de buget, business plan, gândire structurată și realistă, flexibilitate, capacitate de anticipare și forcastare/previzionare a diverselor situații, etc.În 2014 am început să studiez piața și diverse oportunități de business, visul meu fiind acela că până în 35 de ani să administrez propria afacere.

După îndelungi căutări m-am oprit asupra cafelei, și nu orice cafea, ci cafeaua adevărată, de specialitate, prăjită artizanal. M-am documentat, am fost la degustări la prăjitorii existențe, m-am convins că este un produs de calitate și o nișă nouă în România, așa că am demarat proiectul ClaroCafe.

Florin Lemnaru: Salut, sunt Florin, am 33 de ani, iar după aproximativ 10 ani în câmpul muncii, mi-am descoperit vocația: “i’m a Barista” (proudly said) de trei ani și jumătate. Profesiile mele anterioare nu au nicio legătură cu ceea ce fac acum (asigurări medicale, șofer sau administrator de hotel).

Cafea cu Dichis: Foarte diferite background-urile voastre. Cu acestea în minte, când ați luat contact prima dată cu cafeaua, și cum ați descrie experiența?

Florin: Prima dată am gustat dintr-o cafea când eram mic, din pură curiozitate copilărească. Activarea emotională s-a produs acum aproximativ 4 ani, când mi-a ajuns la nas o cafea proaspăt prăjită, etiopiană. Ulterior, m-am cunoscut cu Andrei și povestea a continuat.

Andrei: Cafea de specialitate am băut, cum spuneam și mai sus, participând la ședințe de degustare, în prăjitorii deja existențe la acea vreme. Culmea este că până să întru în lumea cafelei de specialitate, nu eram băutor de cafea. Și asta nu pentru că nu mă atrăgea ideea de a bea și savura cafeaua, doar că ceea ce se găsea la noi pe piață îmi displăcea total, ba chiar îmi cauza uneori stări de rău fizic.

Cafea cu Dichis: De lucrat efectiv în domeniul cafelei, când ați început?

Andrei: Am început să lucrez în domeniul cafelei odată cu demararea proiectului Clarocafe, în contextul dorinței de a pune bazele unui business propriu, dar într-un domeniu interesant, pe un produs de calitate.

Cafea cu Dichis: Dacă ar fi să priviți în retrospectivă, există vreo persoană anume care v-a inspirat să lucrați în cafeaua de specialitate?

Andrei: Nu există o persoană anume care mă inspiră să lucrez în domeniul cafelei, dar există familia și prietenii, care mă inspiră să progresez în ceea ce fac.

Florin: Nostalgia aia pe care nu reușim s-o descriem în cuvinte 🙂 (coffee made me do’it:)))

Cafea cu Dichis: Având în vedere că toată ziua sunteți în preajma cafelei, câte cafele beți pe zi?

Florin: Nu pot să fac aproximări :)). Beau exact cât trebuie, că să pot oferi clienților mei cafeaua perfectă.

Andrei: Hmm, depinde..:)). Sunt zile când nu pun deloc gura pe cafea, dar și zile în care bem cafele mult peste limita normală, și acest lucru se întâmplă mai ales în ședințele de cupping, adică testarea cafelelor și profilelor de prajile în vederea determinării calității cafelei și a calității profilului de prăjire ce va fi ales pentru o anume cafea.

Când organizăm sau participăm la sesiuni de degustare și educare a potențialilor clienți, sau alegerea unei anume cafele pentru o anume cafenea, etc. Dar în concluzie, sunt zile și zile :). Încercăm să păstrăm totuși un echilibru.

 

Cafea cu Dichis: Și totuși, de ce ați să lucrați în cafeaua de specialitate?

Andrei: Am ales cafeaua pentru că mi-a plăcut ideea în șine. De ce am ales cafeaua de
specialitate? Simplu! Pentru că nu ar trebui să mai existe și altă cafea decât această. Ce
avem noi acum pe piața este un produs de multe ori foarte slab calitativ, și chiar
nociv/nesănătos (ex: cafeaua la Vending). Iar cafeaua nu trebuie privită ca pe un produs
de lux, ci ca pe un produs accesibil oamenilor.

Cafea cu Dichis: Andrei, Florin povestiți-ne puțin despre Claro, cum a pornit totul și v-a determinat să porniți prajitoria și ulterior cafeneaua?

Andrei: Totul a pornit de la dorință mea de a iniția ceva pe cont propriu, să devin antreprenor. Și citind diverse, m-am oprit asupra cafelei. Probabil în contextul în care cafeaua de specialitatea părea a fi altceva decât ceea ce știam eu că înseamnă cafea. Și am vrut să văd dacă acest produs îmi provoacă aceleași stări că și cel comercial.

A fost o surpriză plăcută să aflu că sunt lucruri total diferite, și că putem pionieră și dezvoltă, alături de alte prăjitorii deja existențe, pe piață cafelei din România.

Florin: Motivația și pasiunea pentru cafea, Andrei fiind deja consacrat pe piată cu prajitoria Claro, am decis să ne unim forțele pentru a deschide coffee shop-ul de pe str. Mihai Eminescu, iar eu, că și barista, să pot duce mai departe muncă lui Andrei.

Cafea cu Dichis: Andrei, există o poveste din spatele numelui “Claro”, sau vreo semnificație? Cum ți-a venit ideea pentru nume?

Andrei: Nu o poveste cu nopți nedormite, nume înșirate pe hârtie, alegeri
peste alegeri etc. Pentru cei care cred in latura aceasta mai … spirituală … m-am trezit într-o dimineață cu numele acesta în gând. A fost primul și unicul. Mi-a plăcut cum suna, mi-a ramas în gând, așa că l-am ales. 🙂

Cafea cu Dichis: Andrei, trebuie să recunosc că sunt un mare fan al cafelei prăjite de voi. Folosești un profil de prăjire special și ce îți dorești să evidențiezi și să transmiți mai departe oameniilor, prin intermediul produsului final?

Andrei: Cafeaua este un produs foarte complex, cu sute de uleiuri volatile ce au potențialul de a deveni arome și gusturi complexe în ceștile clienților noștri. Si prin procesul de prăjire încercăm să înlocuim clasicul gust “amar-ars”, cu ceva mult mai complex, de la ciocolatiu până la fructat.

Scopul este să scoatem din cafeaua aleasă tot ce are ea mai bun ca și potențial aromatic și de gust. Și ca și ceaiul, să încercăm să o bem fără zahăr, sau fără zahăr în exces, care de multe ori este folosit pentru a înlătura sau masca gustul acela comercial de amar și ars. 

Cafea cu Dichis: Care este visul tău pentru Claro, unde vrei ajungi mai departe?

Andrei: Visul meu este să fac din Claro un nume cunoscut și mai ales apreciat în lumea cafelei de specialitate din România. Să se dezvolte organic, natural, și să bucure clienții prin savoarea produselor Claro. În rest, în contextul unui business personal, doresc să câștig timp pentru mine și pentru familie. Flexibilitate și libertate, în junglă această modernă în care 24h pe zi devin insuficiente.

Cafea cu Dichis: Florin, Andrei, considerați vreo metodă de preparare mai oportună pentru prepararea cafelei acasă? Și dacă da, de ce o recomandați?

Florin: Oricare, în funcție de gustul și posibilitățile fiecăruia. De la ibric, la espresso, preparate cu atenție. A se evită filtrele ieftine!

Andrei: Nu există o metodă ideală de preparare a cafelei. Fiecare metodă în sine evidențiază anumite arome ale cafelei. Pasionații de cafea trebuie să fie în primul rând pasionați adevărați de cafea, să o savureze, să o învețe, să o cunoască. Nu să o alăture, cum se întâmplă de cele mai multe ori unei țigări..:). Cât despre metodă, ea trebuie să fie una ușoară și la îndemână.

Un pasionat va investi poate în echipamente și ustensile, ajungând la nivel de hobby, dar asta nu înseamnă că nu se poate face o cafea bună și prin mijloace simple. Cafeaua la ibric este o cafea foarte aromată și complexă, dacă este preparată cum trebuie : ibric de cupru, cafea de calitate măcinată foarte fîn, special pentru ibric, cafea turnată de la început sau după 2..3 minute, și nu la final, când apa clocotește, așa cum se întâmplă de multe ori.

La fel și pentru cafeaua la filtru: o cafea de calitate, un gramaj corespunzător (1 gr de cafea la 12-15 gr/ml de apă), o temperatură adecvată (nu de fierbere) pot scoate un produs foarte bun, cu care să ne începem ziua. Nu trebuie să investim milioane în ustensile de cafea, dacă nu suntem super pasionați de preparare, dar urmând câteva sfaturi simple, enumerate mai sus, putem bea ceva foarte bun.

Cafea cu Dichis: Băieți, ultima întrebare. Ce recomandare aveți pentru pasionații de cafea care citesc Cafea cu Dichis, care să îi ajute să obțină maximum posibil de la cafeaua lor de specialitate acasă?

Andrei: Să aleagă cafeaua și metota de preparare care i se potrivesc cel mai bine. Și poate face acest lucru vorbind cu un prăjitor/furnizor de cafea artizanală sau cu un barista experimentat. Orice prăjitorie artizanală le are pe ambele: și prăjitorul și barista-ul. Ce să NU facă: să nu se ia după unul după altul. Să nu ia o anume cafea doar pentru e foarte ieftină sau foarte scumpă, sau pentru că cineva i-a spus că ACEA (cafea), este cea mai bună.

Florin: Să prepare cafeaua controlat (cantităti, temperaturi, tehnici).

Andrei, Florin, mulțumesc pentru interviu, abia aștept să încerc o nouă cafea de la voi! Mult succes în continuare!

Poți să găsești informații despre Claro Cafe și în secțiunea Coffee City Guides, București.

Urmează alte discuții interesante cu oameni din cafeaua de specialitate din România, ar și internaționali, așa urmărește-mă în continuare.

Citeste și: REVIEW: Columbia Supremo – Claro Cafe
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram sau Youtube
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Despre mine

Salut, sunt Liviu și sunt un super pasionat de cafeaua de specialitate. Urmărește-mi aventurile senzoriale în lumea cafelei de specialitate, pe cafeacudichis.ro.

 

Cafea cu dichis este un proiect de suflet, menit să deschidă orizonturile papilelor gustative ale pasionatilor de cafea spre cafeaua de specialitate

URMĂREȘTE CAFEA CU DICHIS ȘI PE:

Calendar articole
November 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930